Η Πολιτική μετά θάνατον

Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Οι θεράποντες της Νομικής Επιστήμης μας λένε ότι τα πάντα είναι Νόμοι. Όλα καθορίζονται με νόμο και άγνοια νόμου δεν συγχωρείται. Εμείς της Πολιτικής Επιστήμης τους απαντάμε ότι δεν είναι μόνο νόμοι. Ιδιαιτέρως σε χώρες, όπως η Ελλάδα, που οι νόμοι συχνά μένουν στα χαρτιά. Αντιτείνουμε ότι Πολιτική είναι η ζωή! Διότι δεν υπάρχει καμία έκφανση της ζωής μας, που η πολιτική να είναι απούσα. Αυτό ήταν και το κεντρικό μήνυμα σε σεμινάρια Πολιτικής Επικοινωνίας, στων οποίων τη διοργάνωση συμμετείχε ο γράφων στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας: «Πολιτική είναι η Ζωή».

-Ακόμη και στον έρωτα; Έσπευδε πάντα να ρωτήσει κάποιος ενθουσιώδης νέος, σε αυτά τα σεμινάρια.

Ο πρόσφατος θάνατος του δημοφιλούς ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα έφερε στην επιφάνεια τις ακόλουθες διαπιστώσεις:

  1. «Ναι, ακόμη και στον έρωτα»

Ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων δεν έχει τα ίδια δικαιώματα με ένα ετερόφυλο ζευγάρι και αυτό διότι εκκρεμεί η ψήφιση ενός Νόμου.

  1. «Σε αυτή τη χώρα ούτε να πεθάνεις δεν μπορείς»

Aν προτιμάς την αποτέφρωση έναντι της ταφής. Γι’ αυτό δεν εκκρεμεί η ψήφιση Νόμου. Ο Νόμος υπάρχει από το 2006, αλλά η αποτέφρωση συνεχίζει να μην είναι εφικτή.

Η πολιτική, λοιπόν, δεν είναι η ζωή! Συνεχίζεται και μετά το τέλος της ζωής, ενός ανθρώπου που για παράδειγμα θέλει να αφήσει την περιουσία του στον σύντροφό του ή επιθυμεί την αποτέφρωση.

Συνεχίστηκε, λοιπόν και μετά το τέλος της ζωής του Μηνά Χατζησάββα, όταν ο σύντροφός του μίλησε για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια και για την προσωπική του ταλαιπωρία.

Κάποιοι έσπευσαν να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να προωθήσουν το αίτημα για την επέκταση του συμφώνου. Κάποιος άλλος αντέτεινε ότι στη διάρκεια της ζωής του ο ηθοποιός ουδέποτε είχε μιλήσει για την προσωπική του ζωή, αλλά και για το πολιτικό του αίτημα.

Αυτή η αντιπαράθεση προκάλεσε συζητήσεις επί συζητήσεων και απίστευτες συγκρούσεις στα social media. Για το Νόμο που δεν εφαρμόζεται και αφορά στην αποτέφρωση, για το Νόμο που κάποιοι επιζητούν και κάποιοι αντιμάχονται και αφορά στο σύμφωνο συμβίωσης. Κυρίως για τη ζωή και για την πολιτική. Μετά θάνατον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider