Ο Μητσοτάκης και το στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μητσοτάκης και το στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης
Η χώρα έχει μοναδική ευκαιρία να αλλάξει. Θα το κάνει;

Ακόμα με τους όποιους συμβιβασμούς επέβαλαν οι «φειδωλοί», είναι ξεκάθαρο ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολλά. Τόσα πολλά, που μπορούν –αν αξιοποιηθούν σωστά- όχι μόνο να καλύψουν τις πληγές που άφησε και αφήνει στην οικονομία ο κορονοϊός, αλλά να αποτελέσουν τον καταλύτη που θα αλλάξει ολόκληρη την οικονομία.

Τα ευρωπαϊκά χρήματα σε συνδυασμό με την τραπεζική χρηματοδότηση που μπορεί να λειτουργήσει ως μόχλευση μεταφράζονται σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια που θα εισρεύσουν στην οικονομία.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι πώς θα γίνει αυτό, με ποιον τρόπο και κυρίως με ποιο πλάνο. Γιατί η αλήθεια είναι ότι και στο παρελθόν έχουν πέσει χρήματα στην Ελλάδα, τα οποία όμως εν τέλει είτε κάηκαν σε πολιτικές σκοπιμότητες είτε έφτιαξαν νέα και παλιά επιχειρηματικά τζάκια.

Είναι όμως και μια μοναδική ευκαιρία να σπάσουμε τα δεσμά δεκαετιών, να αλλάξουμε σελίδα και ως οικονομία και ως κοινωνία. Kαι μέσα στην επόμενη τριετία να δούμε ουσιαστική ανάκαμψη.

Από το σχέδιο Μάρσαλ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα Μεσογειακά Πακέτα Στήριξης και τα Πακέτα Ντελόρ, πακτωλοί χρημάτων πέρασαν από τη χώρα, καταλήγοντας είτε σε αλόγιστη κατανάλωση και βραχύβια αύξηση του βιοτικού επιπέδου είτε σε ημέτερους επιχειρηματίες, πολιτικούς ή άλλους παράγοντες.

Και εδώ ακριβώς έγκειται το μεγάλο διακύβευμα για την κυβέρνηση αλλά και για τον πρωθυπουργό προσωπικά. Σε μια αγορά που διψά για ρευστότητα και προκειμένου να ενισχύσει τη δημοφιλία του είναι πολύ εύκολο να ακούσει τις σειρήνες και να μπει στη λογική του «Τσοβόλα δώστα όλα», με προφανή αποτελέσματα.

Ο δύσκολος δρόμος είναι το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης να επιβεβαιώσει το όνομά του και να οδηγήσει στην ουσιαστική ανάκαμψη της χώρας. Δίνοντας έμφαση σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή, που υπό κατάλληλες συνθήκες μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίες, η έρευνα και η ανάπτυξη αλλά και η αναδιοργάνωση του τουριστικού προϊόντος, με βάση τα νέα δεδομένα.

Δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα ούτε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτεί σωστό σχεδιασμό και πιστή υλοποίηση, κάτι για το οποίο παραδοσιακά η Ελλάδα δεν φημίζεται. Και απαιτεί ευρύτερη συναίνεση, η οποία επίσης σπανίζει.

Είναι όμως και μια μοναδική ευκαιρία να σπάσουμε τα δεσμά δεκαετιών, να αλλάξουμε σελίδα και ως οικονομία και ως κοινωνία. Kαι μέσα στην επόμενη τριετία να δούμε ουσιαστική ανάκαμψη.

Τα υπόλοιπα, όπως πάντα, θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider