Ζώα συντροφιάς και ο νέος κορονοϊός. Τι γνωρίζουμε;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζώα συντροφιάς και ο νέος κορονοϊός. Τι γνωρίζουμε;
Είναι αρκετοί οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αναρωτιούνται και ρωτούν αν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας.

Του Στέφανου Κλαδάκη*

Το τελευταίο καιρό διαβάζουμε στο τύπο πληθώρα δημοσιευμάτων, παρακολουθούμε στη τηλεόραση δελτία ειδήσεων καθώς και εκπομπές ψυχαγωγικού ή ενημερωτικού χαρακτήρα αλλά και εκπομπές στο ραδιόφωνο με αναφορές στο νέο κορονοϊό SARS-COV-2, τη νόσο COVID-19 και τα ζώα συντροφιάς.

Σε αντίθεση με τα χιλιάδες περιστατικά COVID-19 που καταγράφονται παγκόσμια και αφορούν τον άνθρωπο, ελάχιστα μεμονωμένα περιστατικά που «συνδέουν» τα ζώα συντροφιάς με τον SARS-COV-2 έχουν έρθει στην επικαιρότητα. Έχετε πιθανόν διαβάσει για 2 σκύλους στο Χονγκ Κόνγκ, μια γάτα στο Βέλγιο και πολύ πρόσφατα 2 γάτες στη Νέα Υόρκη. Στη περίπτωση των σκύλων από το Χονγκ Κόνγκ οι υγειονομικές αρχές κατέληξαν ότι πρόκειται για περιστατικά παθητικών μολύνσεων, μιας και τα ζώα διαβιούσαν με τους ιδιοκτήτες τους, που νοσούσαν. Στη περίπτωση της γάτας από το Βέλγιο, το ιστορικό και οι διαδικασίες λήψης και αποστολής των δειγμάτων στο εργαστήριο δεν είναι ξεκάθαρα, όμως και στη περίπτωση αυτή είχαμε ιδιοκτήτη που νοσούσε. Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές του Βελγίου χαρακτήρισαν το περιστατικό μεμονωμένο και το απέδωσαν στην επαφή ενός ανθρώπου που νοσεί από COVID-19, με το συγκεκριμένο κατοικίδιο. Για τις γάτες από τις 2 διαφορετικές περιοχές της Νέας Υόρκης, στη πρώτη περίπτωση πιθανότερη αιτία αποτελεί άνθρωπος του οικιακού περιβάλλοντος θετικός στο SARS-COV-2 και στη δεύτερη περίπτωση ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της γάτας, ο οποίος βρέθηκε θετικός στο κορονοϊό.

Έχει, επίσης, δει το φως της δημοσιότητας, μια υπό δημοσίευση εργασία, οι συγγραφείς της οποίας συμπεραίνουν ότι η επιτήρηση του SARS-COV-2 στις γάτες, θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιπρόσθετο μέσο περιορισμού του COVID-19 στους ανθρώπους. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατό να στηριχθεί, δεδομένου ότι πρόκειται για μελέτη πειραματικής μόλυνσης, ο αριθμός των ζώων είναι αρκετά μικρός για να δικαιολογεί στατιστικώς επαρκή αποτελέσματα και να οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα, ενώ υπάρχουν και ερωτήματα που χρήζουν διευκρινήσεων ως προς το πειραματικό σχεδιασμό και τα αποτελέσματά του.

Βλέποντας, λοιπόν, αυτά τα δημοσιεύματα, είναι αρκετοί οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αναρωτιούνται και μας ρωτούν τι συμβαίνει και αν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας.

Δεν συντρέχει κανένας λόγος πανικού. Συνεχίζουμε υπεύθυνα να φροντίζουμε τα ζώα μας και απολαμβάνουμε τη συντροφιά τους. Τα ζώα συντροφιάς δρουν ως αντίδοτο στη πανδημία και τη καραντίνα που βιώνουμε και μπορούν να διαδραματίσουν πολύ θετικό ρόλο παρέχοντας συντροφιά σε μοναχικούς και απομονωμένους ανθρώπους, σε ηλικιωμένους αλλά και στα παιδιά που ζουν περιορισμένα στο σπίτι τους και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους καθημερινά πλέον μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών τους και τις διαδικτυακές μαθησιακές πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει τα σχολεία τους.

Ως υπεύθυνοι πολίτες, ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και τηρούμε αυστηρά καλές πρακτικές ατομικής και οικογενειακής υγιεινής - έτσι κι αλλιώς πρέπει να το κάνουμε άλλωστε - πόσο μάλλον τώρα που οι κανόνες ελέγχου και περιορισμού της πανδημίας το επιβάλλουν.

Πλένουμε λοιπόν τα χέρια μας, πριν και μετά την διαφρόντιση ή το παιχνίδι με το κατοικίδιο μας. Μόλις επιστρέψουμε από τη σύντομη βόλτα μαζί του, την οποία πρέπει να κάνουμε με όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, φροντίζουμε να καθαρίσουμε τα πόδια, το δέρμα του ή το τρίχωμά του, χωρίς όμως υπερβολές. Αν εμείς οι ίδιοι δεν αισθανόμαστε καλά ή αν νοσήσουμε και χρειαστεί να νοσηλευτούμε, μεριμνούμε για τη φροντίδα του κατοικίδιου μας από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς μας ή κάποιο φίλο μας. Για κάθε μας προβληματισμό σχετικά με το κατοικίδιό μας, επικοινωνούμε με τον κτηνίατρό μας, ο οποίος μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις μας και να επιλύσει τις απορίες μας.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα ζώα συντροφιάς μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης των ανθρώπων ή να προσβληθούν τα ίδια από τον κορονοϊό SARS-COV-2. Παραμένουμε αισιόδοξοι, μένουμε σπίτι και αξιοποιούμε τη σπάνια αυτή δυνατότητα που μας δόθηκε όσο πιο παραγωγικά γίνεται, με τους δικούς μας ανθρώπους, την οικογένειά μας και φυσικά με τα κατοικίδιά μας.

*Στρατιωτικός Κτηνίατρος,

Γ’ Κτηνιατρικό Νοσοκομείο

Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς, www.hcavs.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider