Το στοίχημα της κοινωνικής συνοχής

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το στοίχημα της κοινωνικής συνοχής
Τι δεν πρέπει να ξεχάσουμε στη μάχη εναντίον του κορονοϊού

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στο μέτωπο της υγείας δείχνουμε να είμαστε σε καλό σημείο στη μάχη απέναντι στον κορονοϊό. Η καμπύλη των κρουσμάτων και των θανάτων δείχνει να ευθυγραμμίζεται και –αν δεν κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα- μάλλον βιώνουμε την ύφεση της πρώτης φάσης.

Το μέτωπο της οικονομίας είναι σαφώς πιο περίπλοκο. Με τις ρυθμίσεις που έγιναν, το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό έχει μετατεθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και κυρίως στο 2021. Και τότε θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα της συγκυρίας.

Η επίσκεψη όμως των κ. κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά στους καταυλισμούς των Ρομά και κυρίως τα λόγια του δευτέρου ανοίγουν ένα επίσης μεγάλο θέμα συζήτησης. Πώς μπορούμε, και πόσο εύκολο είναι εν τέλει να διατηρήσουμε την κοινωνική μας συνοχή, μεσούσης της πανδημίας;

«Oι Ρομά δεν μπορούν να είναι αποδιοπομπαίος τράγος. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα» υποστήριξε ο Σωτήρης Τσιόδρας, δίνοντας ένα τρανό παράδειγμα αντιμετώπισης της κρίσης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την κοινωνική συνοχή.

Και αυτό, ενώ μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας σπεύδει να διακωμωδήσει (στην καλύτερη) ή να στοχοποιήσει (στη χειρότερη) τους Ρομά ως εστία μόλυνσης και διασποράς του κορονοϊού. Γιατί όταν διαχωρίζεις on camera τα κρούσματα μεταξύ των Ρομά από τον υπόλοιπο πληθυσμό, αυτό ακριβώς κάνεις.

Ένα άλλο, αντίστοιχο μείζον θέμα είναι η περίπτωση των οίκων ευγηρίας. Και εδώ, βλέποντας τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Ιταλίας, όπου υπερήλικες ουσιαστικά αφήνονταν να πεθάνουν αβοήθητοι, καταλαβαίνει κανείς πόσο εύκολο είναι σε συνθήκες πανδημίας να διαρραγούν κοινωνικοί δεσμοί που πολύ δύσκολα θα επανέλθουν.

Και για να κάνουμε την κουβέντα πιο περίπλοκη, ας βάλουμε στην εξίσωση τον ιερέα στο Κουκάκι που έδωσε την Θεία Κοινωνία από την πλαϊνή πόρτα της Εκκλησίας.

Είναι παράνομο; Προφανώς και είναι. Είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία; Προφανώς και ναι, και έχω ταχθεί αναφανδόν υπέρ της απαγόρευσης των ανοικτών θρησκευτικών εκδηλώσεων εν μέσω πανδημίας.

Πρέπει όμως για την πράξη αυτή να «σταυρώσουμε» αναφανδόν το σύνολο των πιστών, προκαλώντας κοινωνικούς αυτοματισμούς με άγνωστες συνέπειες;

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι όσο θα παραμένουμε σε καραντίνα τόσο θα εντείνονται αυτά τα φαινόμενα. Και φοβάμαι ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα όταν αρχίσουμε να βιώνουμε τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Γι’ αυτό και στην κυβερνητική στρατηγική και στα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή, οφείλουμε να λάβουμε υπ΄όψιν και την κοινωνική συνοχή. Αλλιώς κινδυνεύουμε να βγούμε υγιείς αλλά ταυτόχρονα βαρύτατα τραυματισμένοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider