Η μεγάλη ευκαιρία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μεγάλη ευκαιρία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Μεταξύ σοβαρού και αστείου, ούτε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περίμενε την τόσο μεγάλη διαφορά αλλά και την άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Είναι το ιδανικό σενάριο για το κόμμα του, αλλά και για τον ίδιο, ενόψει των εθνικών εκλογών αλλά και της διαφαινόμενης πρωθυπουργίας του. «Το παιδί που δεν τραβάει», ο άνθρωπος που μίλησε για ψυκτικούς από το Περιστέρι και για επταήμερο όχι μόνο αποστόμωσε όσους τον κατηγορούσαν, αλλά πήρε μια ξεκάθαρη –σχεδόν ταπεινωτική- νίκη απέναντι στον «άχαστο» Τσίπρα, οδηγώντας τον να ρίξει λευκή πετσέτα.

Αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού στη Νέα Δημοκρατία. Με τον αέρα των 9,5 μονάδων της διαφοράς και την ουσιαστικά κλειδωμένη νίκη στις εθνικές εκλογές, έχει τον πλήρη έλεγχο του κόμματος. Οι όποιοι εν δυνάμει δελφίνοι δεν τολμούν να αρθρώσουν λέξη και οι εσωτερικές ισορροπίες είναι υπέρ του περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή.

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η μεγάλη ευκαιρία –ή αν θέλετε το μεγάλο στοίχημα- της επόμενης ημέρας. Ενόψει και της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, αλλά κυρίως του νέου υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει όλα τα όπλα για να πραγματοποιήσει το όραμά του. Είναι πανίσχυρος εσωκομματικά και μια καθαρή νίκη στις εθνικές εκλογές θα του εξασφαλίσει άπλετο πολιτικό κεφάλαιο αλλά και πολιτικό χρόνο.

To επόμενη βήμα είναι να διαπιστώσουμε πώς θα αξιοποιήσει ουσιαστικά τη μοναδική ευκαιρία που του δίνεται. Η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν έχει διαμηνύσει ότι έχει «στο συρτάρι» μια σειρά από κομβικά νομοσχέδια, που θα φέρουν ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, δίνοντας τον τόνο της νέας διακυβέρνησης. Και στην τρέχουσα συγκυρία, έχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου αφενός να τα προωθήσει στη Βουλή και αφετέρου να εξασφαλίσει ότι θα εφαρμοστούν.

Όσοι γνωρίζουν καλύτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λένε ότι είναι καλύτερος στις πράξεις παρά στα λόγια. Και αν κατάφερε να πάρει μια τόσο μεγάλη νίκη πριν καθίσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού, μένει να δούμε αν η συνέχεια θα είναι ακόμη καλύτερη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider