Η αύξηση του βασικού είναι απλά μια αρχή 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αύξηση του βασικού είναι απλά μια αρχή 

Οτιδήποτε ενισχύει μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας μας, και ειδικά τα πιο οικονομικά αδύναμα, είναι εξ’ ορισμού κάτι καλό. Όμως, η αύξηση του βασικού μισθού στα 650 ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αιτία πανηγυρισμού και γιορτών.

Είναι μια απειροελάχιστη ανάσα για τους εργαζόμενους, αλλά δεν αποτελεί ούτε καν ένα μικρό κομμάτι της λύσης για την άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία του κόσμου μετά από δέκα χρόνια κρίσης και λιτότητας. Και δεν είναι μόνο η απώλεια εισοδήματος και η καταστροφή περιουσιών που έχουν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ότι το κόστος ζωής ανεβαίνει με θεαματικούς ρυθμούς σε πολλές πλευρές της ζωής, για παράδειγμα τα ενοίκια στην Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας που αυξάνονται με ετήσιους ρυθμούς που προσεγγίζουν και το 20%.

Η άνοδος του βασικού μισθού μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο αν αποτελέσει ένα σκαλοπάτι σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την βελτίωση της οικονομίας και την μείωση της ανεργίας. Οποιαδήποτε αύξηση στους μισθούς είναι δώρον άδωρον αν ακολουθήσει μια μείωση του αφορολόγητου, κάτι που πολλοί θεωρούν δεδομένο πως θα γίνει, αν όχι φέτος σίγουρα του χρόνου. Είναι «μη γενόμενη» αν το κόστος ζωής αυξάνεται δυσανάλογα από την αύξηση του μισθού.

Η -όποια- κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, για να μπορέσουν να βελτιωθούν οι μισθοί και οι θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να δώσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η οποία όπως δείχνει και η πρόσφατη ιστορία μας δεν έρχεται απλά με τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Υπάρχουν πολύ κοντά μας χώρες που είναι, ακόμη και σήμερα, πιο φθηνές από εμάς και όπως και να έχει στόχος μας δεν θα πρέπει να είναι να γίνουμε σαν αυτές.

Η βελτίωση του περιβάλλοντος που λειτουργούν οι επιχειρήσεις, η ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και η μείωση των φορολογικών βαρών μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων από μια ονομαστική αύξηση της τάξης των 30-50 ευρώ στον μισθό. Και όταν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες θα πρέπει να βελτιωθεί και ο έλεγχος προς τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας, να κυνηγηθεί η αδήλωτη εργασία και να σταματήσουν τα φαινόμενα εισφορο-φοροδιαφυγής.

Ας μην παρεξηγηθούμε. Καλώς έγινε η αύξηση του βασικού μισθού. Αλλά αν δεν συνοδευτεί από τις κατάλληλες οικονομικές πολιτικές για την ενίσχυση της εργασίας, τότε αυτή η αύξηση δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, μια σπασμωδική κίνηση εντυπωσιασμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider