Επιβεβλημένη η δημοκρατική και θεσμική απάντηση στην πολιτική βία

Λευτέρης Παπαγιαννάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιβεβλημένη η δημοκρατική και θεσμική απάντηση στην πολιτική βία

Ο θάνατος του Πάβελ Αντάμοβιτς, δημάρχου του Γκντάνσκ σόκαρε την Ευρώπη και επανέφερε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο την πολιτική βία. Γιατί δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, για το γεγονός ότι ο Αντάμοβιτς στοχοποιήθηκε πολιτικά λόγω των απόψεών του.

Ο Αντάμοβιτς είχε σαφείς θέσεις για τον ρόλο των πόλεων, το 2016 απάντησε θετικά στην πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων για τις Πόλεις Αλληλεγγύης για την φιλοξενία προσφύγων, έχει δηλώσει ότι «το Γκντανσκ είναι λιμάνι και πρέπει πάντα να είναι καταφύγιο», ήταν θερμός υποστηρικτής των δικαιωμάτων της LGBTQI. Αυτές οι θέσεις του για μια χώρα σαν την σημερινή Πολωνία τον έκαναν «κόκκινο πανί».

Αυτό τον έκανε εξαιρετικά αντιπαθή για τους υποστηρικτές της κυβέρνησης και της ακροδεξιάς, οι οποίοι κάποια στιγμή κυκλοφόρησαν και πιστοποιητικά πολιτικού θανάτου για τους αντιπάλους τους, κυρίως φιλοευρωπαίους. Σε εκείνο του Αντάμοβιτς αναφερόταν ότι η αιτία θανάτου είναι ο φιλελευθερισμός, η πολυπολιτισμικότητα και η ανοησία. Η απάντησή του σε αυτό ήταν «είμαι Ευρωπαίος και η φύση μου είναι να είμαι ανοιχτός».

Ας θυμηθούμε ότι και ο συντηρητικός δήμαρχος της Άλτενα στην Γερμανία Αντρέας Χολστάιν υπήρξε θύμα δολοφονικής επίθεσης με μαχαίρι τον Νοέμβριο του 2017, λόγω της θετικής στάσης του στο θέμα της υποδοχής προσφύγων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο δήμαρχος επέζησε και οι γερμανικές αρχές χαρακτήρισαν την επίθεση πολιτικά υποκινούμενη.

Δυστυχώς στην εποχή μας η πολιτική βία επανήλθε με ένταση και η κοινωνία μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το γεγονός.

Στην Ελλάδα έχουμε πολύ ανησυχητικά σημάδια εδώ και καιρό, κυρίως από το 2009 και μετά, όπου με αφορμή την οικονομική κρίση το φαινόμενο γενικεύθηκε και δυστυχώς κανονικοποιήθηκε, ενώ και το Μακεδονικό βάζει λάδι στην φωτιά.

Η ανάγκη για μια δημοκρατική και θεσμική απάντηση σε αυτό το φαινόμενο είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Η δολοφονία του Αντάμοβιτς Δημάρχου στην πόλη του Συνδικάτου Αλληλεγγύης (Solidarnosc) και του Βαλέσα, είναι μια τραγωδία για την Ευρώπη και την Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider