Έμμεσες Τεχνικές Ελέγχου

Ιάκωβος Γκούμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έμμεσες Τεχνικές Ελέγχου

Όπως σας είχαμε προϊδεάσει, σε προηγούμενο άρθρο, οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ δεν σταματούν με τον Έλεγχο Τραπεζικών Λογαριασμών… ο Έλεγχος αυτός είναι επιπρόσθετος στους Ελέγχους με Έμμεσες Τεχνικές που έχουν προδιαγραφεί από το 2013. Οι έλεγχοι αυτοί είναι τρεις και ο πιο έτοιμος να εφαρμοστεί είναι ο Έλεγχος Ρευστότητας.

Έλεγχος Ρευστότητας λοιπόν, με εντολή της ΑΑΔΕ, έρχεται να προστεθεί άμεσα για τον έλεγχο της Φοροδιαφυγής.

Ο Έλεγχος αυτός στην απλή καθομιλουμένη, είναι τα Έσοδα και τα Έξοδα του Φυσικού Προσώπου που πραγματοποιήθηκαν κατά τις ελεγχόμενες χρήσεις.

Έρχεται λοιπόν η ΑΑΔΕ, και σου δίνει να συμπληρώσεις ό τι εισοδήματα και κινητές αξίες έχεις και επιπλέον σου ζητάει να γράψεις τα μετρητά που είχες σπίτι σου, πριν ξεκινήσει ο Έλεγχος και τα μετρητά που είχες όταν τελείωσε. Για παράδειγμα, έστω ότι ελέγχεσαι για τα έτη 2013 έως 2015. Θα πρέπει να συμπληρώσεις τα μετρητά που είχες σπίτι σου 31-12-2012, (πριν δηλαδή το ελεγχόμενο έτος) και τα μετρητά που είχες 31-12-2015 (στο τέλος του Ελέγχου).

Έχοντας λοιπόν και τα μετρητά, έχει όλα τα εισοδήματα που είχες εντός του πρώτου έτους του Ελέγχου. Στην συνέχεια, από το σύνολο αυτό, αφαιρεί τα πραγματικά έξοδα που είχε στην διάθεσή της η ΑΑΔΕ, με βάση το ΑΦΜ σου. Πιο συγκεκριμένα, Έξοδα ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΚΙΝΗΤΉΣ ΤΗΛΕΦΩΝΊΑΣ, ΙΔ. ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΩΝ, ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ, ΦΟΡΩΝ και ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΏΝ ΕΙΣΦΟΡΏΝ που πληρώθηκαν, ΠΙΣΤΩΤΙΚΏΝ και ΧΡΕΩΣΤΙΚΏΝ ΚΑΡΤΏΝ, ΔΑΝΕΙΩΝ, Ενοικίων κ.λπ.

Άρα με τον τρόπο αυτό έχει για κάθε ελεγχόμενο έτος ένα αποτέλεσμα. Εάν αυτό είναι θετικό, μεταφέρεται στο επόμενο και γίνεται η ίδια δουλειά. Εάν είναι όμως Αρνητικό, σημαίνει ότι χάλασες περισσότερα χρήματα από αυτά που είχες. Άρα για αυτή την διαφορά, οφείλεις Φόρο.

Μα πώς έγινε το θαύμα και χάλασα περισσότερα από αυτά που είχα, λες τώρα εσύ ο «Αθώος». Για να δούμε λοιπόν: Δήλωσες είσπραξη ενοικίου 500€ και πραγματικά πήρες 1.000 €. Άρα είχες παραπάνω για να χαλάσεις 6000 € τον χρόνο. Τα δίδακτρα του Ιδρύματος Σχολείου τα πλήρωσε ο παππούς, άρα ξόδεψες λεφτά που δεν ήταν δικά σου και φάνηκε ότι χάλασες περισσότερα από όσα είχες.

Αυτά τα «λάθη» έχουν γίνει από όλους μας. Δεν έχει κανένα νόημα να αγωνιώ, αλλά μόνο να σκεφτώ λύσεις που θα δικαιολογήσουν το παρελθόν και διαδικασίες που θα εξασφαλίσουν το μέλλον.

Σήμερα οι Έλεγχοι αυτοί είναι κατά περίπτωση, αλλά σύντομα θα γίνουν μέσω του Περιουσιολογίου, ο κανόνας για όλους τους Έλληνες πολίτες. Τα οικονομικά δεδομένα θα συμπληρώνονται κάθε χρόνο και σύντομα το Κράτος θα είναι Ικανό να έχει ανά ΑΦΜ και ανά έτος, Αποτέλεσμα βάσει του οποίου θα γίνεται η Φορολογία.

Θέλει λοιπόν πολύ δουλειά, αλλαγή Νοοτροπίας και Διαδικασίας, ώστε τα νέα δεδομένα να μην μας πιάσουν απροετοίμαστους, με τις γνωστές λυπητερές στην συνέχεια.

Μείνετε συντονισμένοι, για να έχετε την Πληροφορία Έγκυρα και Ψύχραιμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider