Τα 3 «Π» του Εξωδικαστικού

Βασίλης Κορκίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 3 «Π» του Εξωδικαστικού

Η «Παράταση» του Εξωδικαστικού πρέπει να ανοίξει «Παράθυρο» ρύθμισης χρεών 2018 και να φέρει «Πακέτο» βελτιώσεων ένταξης.

Για έναν χρόνο, και συγκεκριμένα έως τις 31/12/2019 παρατείνεται η ισχύς του εξωδικαστικού μηχανισμού του νόμου 4469/2017. Η σχετική τροπολογία έχει ήδη αποσταλεί στη Βουλή και αναμένεται να ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο ώστε να ψηφιστεί έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Μαζί με την παράταση έρχεται και πακέτο βελτιώσεων, στην κατεύθυνση απλοποίησης των διαδικασιών, ωστόσο αυτές θα έχουν προσδιοριστεί έως το τέλος του μήνα. Εξετάζεται επίσης σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, μετά την παράτασή του, και τα «κόκκινα» χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, που δημιουργήθηκαν εντός του 2018. Το πλαίσιο, με βάση το οποίο θα ενταχθούν τα χρέη του 2018, αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και όταν τελεσφορήσει θα πρέπει να ακολουθήσει νέα τροπολογία.

Η παράταση, σύμφωνα με την Εδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς λίγους μήνες πριν, και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο, άρχισε ουσιαστικά η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μια σχετική επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι έως τα τέλη του Αυγούστου 2018 είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία διευθέτησης οφειλών μόνο 280 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών, ενώ έως αυτή τη στιγμή οι υποθέσεις που έχουν διευθετηθεί ξεπερνούν τις 1.104. Μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υπαγωγής στον μηχανισμό περισσότερες από 59.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, και αγρότες.

Με την κατά ένα έτος παράταση, είναι σύμφωνοι και οι θεσμοί, οι οποίοι με βάση τα τελευταία αποτελέσματα που έχουν παρουσιαστεί από την ελληνική πλευρά, κρίνουν ότι με συγκεκριμένο πλαίσιο σε συνδυασμό με τις επιπλέον παρεμβάσεις που αναμένονται, υπάρχει η δυνατότητα και μείωσης των 89 δις ευρώ «κόκκινων» δανείων, αλλά και της αποπληρωμής μέρους των 103 δις ευρώ χρεών προς το Δημόσιο και των 34 δις ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να δοθεί επιπλέον χρόνος στην ισχύ του νόμου.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να επιταχύνεται η διαδικασία, αφού μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης αθροιστικά 59.077 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες και είχαν υποβληθεί 5.565 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Στο διάστημα αυτό, ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία και ρύθμισαν τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.104 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, δηλαδή περίπου 1 στους 5 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας με καθυστέρηση κυρίως στο στάδιο διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές των οφειλετών.

Τα συνοπτικά αποτελέσματα για τις 115 επιχειρήσεις που ρύθμισαν τα χρέη τους προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, τράπεζες και προμηθευτές, σε 70 εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας, δεν θεωρούνται ικανοποιητικά από πλευράς αγοράς, αλλά ούτε και για τους 874 ελεύθερους επαγγελματίες σε 44 εβδομάδες, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το σύνολο των οφειλετών ξεπέρασε τα 4,3 εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενους.

Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στους υπερβολικούς όρους και προϋποθέσεις ένταξης, που τελικώς οδηγεί σε εξαιρέσεις και αποκλεισμούς πολλών, που θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και αποκλείονται από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας.

Ως εκ τούτου, θεωρώ πως η ετήσια «Παράταση» του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να ανοίξει το «Παράθυρο» ρύθμισης των οφειλών του 2018 και οπωσδήποτε να περιλαμβάνει ένα «Πακέτο» βελτιώσεων ένταξης πολύ περισσοτέρων οφειλετών στην ρύθμιση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.