Το Brain drain των γιατρών στη χώρα του Survivor!

Μιχάλης Ι. Λιβανός
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Brain drain των γιατρών στη χώρα του Survivor!

Περισσότεροι από 17000 χιλιάδες γιατροί έφυγαν από την Ελλάδα και εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό. Σημειώνω ότι κάθε γιατρός υπολογίζεται ότι έχει χρηματοδοτηθεί για τις σπουδές του από το ελληνικό δημόσιο με ποσό περισσότερο από 90000€. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν υποαπασχολούμενοι ή άνεργοι στην Ελλάδα για περισσότερο από 12 μήνες και κατέφυγαν στην λύση του εξωτερικού προκειμένου να ζήσουν με αξιοπρεπή εισοδήματα. Πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι 1 στους 4 γιατρούς μέλη του ΙΣΑ (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Συλλόγου της Αθήνας) είναι άνεργοι ή υπο-απασχολούμενοι και περισσότεροι από 10.000 γιατροί του ΙΣΑ έχουν αποχωρήσει από τη χώρα τη τελευταία δεκαετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αποτελεί τη δεύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών ιατρών που απασχολούνται στη Γερμανία.

Αυτή είναι βέβαια η μια όψη του νομίσματος, υπάρχει και η άλλη που αφορά πόσους ιατρούς χρειάζεται η χώρα με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες που έχει, και ταυτόχρονα η απουσία κάθε προγραμματισμού και καταγραφής των αναγκών της Ελλάδας και η διασύνδεση των εισακτέων των ιατρικών σχολών με τις ανάγκες αυτές.

Γεγονός αδιαμφισβήτητο αποτελεί ότι παράγουμε περισσότερους γιατρούς από όσους χρειαζόμαστε και λόγω των οικονομικών και εργασιακών συνθηκών μεταναστεύουν περισσότεροι λόγω μη απορρόφησης εκείνων που πραγματικά η χώρα χρειάζεται στον υγειονομικό της χάρτη. Έτσι και αιμορραγούμε δίνοντας δωρεάν εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό σε άλλες χώρες και οι δομές υγείας στην πατρίδα μας φυτοζωούν με κενές περισσότερες από το 35% των θέσεων ειδικευόμενων (ειδικά στα επαρχιακά νοσοκομεία), και περισσότερες από 20% κενές θέσεις επιμελητών σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Χωρίς σχέδιο και πλάνο συνεχίζουμε δυστυχώς να πορευόμαστε. Πετάμε χρήματα και χάνουμε ανθρώπους και επιστήμονες που τους χρειαζόμαστε.

Η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει υγειονομικό χάρτη και να συνδέσει επιτέλους την αγορά εργασίας με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τις ιατρικές σχολές. Δε μπορεί το αυτονόητο (υγειονομικές ανάγκες σε εργατικό δυναμικό και πόρους) σε αυτή τη χώρα να είναι ανέκδοτο. Σε διαφορετική περίπτωση το brain drain και σε αυτόν τον επιστημονικό κλάδο θα εξελιχθεί σε μόνιμη πληγή για την ελληνική πολιτεία. Ενώ ταυτόχρονα τόσο στα αστικά κέντρα και πολύ περισσότερο στην ελληνική ύπαιθρο, οι κάτοικοι αν και βαριά φορολογημένοι για δαπάνες υγείας θα επιβιώνουν με προσευχές και ξεμάτιασμα μη και τους τύχει κάτι!

Στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας γυρίζεται ήδη το Survivor των γιατρών και των ασθενών, αλλά στο Υπουργείο Υγείας προτιμούν να γυρίζουν το τηλεκοντρόλ σε άλλο κανάλι!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider