Βαγγέλης Μόρφης (Microsoft): Στοίχημα και για εμάς μια ψηφιακή Ελλάδα

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαγγέλης Μόρφης (Microsoft): Στοίχημα και για εμάς μια ψηφιακή Ελλάδα

Πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να δούμε και τη δική μας χώρα να απογειώνεται. Αυτό τονίζει ο κ. Βαγγέλης Μόρφης, Διευθυντής Marketing & Operations για τη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας. Μιλώντας στο insider.gr o κ. Μόρφης υποστηρίζει ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της χώρας, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα, ενώ εκτιμά ότι η χώρα μας θα μπορούσε να ακολουθήσει με επιτυχία το παράδειγμα της Εσθονίας

Πείτε μας λίγα λόγια για το φετινό Microsoft Summit

Το Microsoft Summit είναι η σημαντικότερη, ετησία εκδήλωση της εταιρίας, που στόχο έχει να ενημερώσει και να εμπνεύσει τα στελέχη της αγοράς με τις ευκαρίες αλλά και τις προκλήσεις που φέρνει το μέλλον και η τεχνολογία.

Η φετινή διοργάνωση – η τρίτη κατά σειρά – και η πιο δυναμική μέχρι σήμερα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 1.500 συμμετεχόντων, συνεργατών και πελατών μας και αποτέλεσε μια πλατφόρμα που ένωσε χώρες, οργανισμούς και ανθρώπους και κατά την οποία τη συζήτηση σχεδόν μονοπώλησε η τεχνητή νοημοσύνη.

Είχαμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας εξαιρετικούς ομιλητές διεθνούς φήμης, όπως ο καταξιωμένος Έλληνας επιστήμονας και Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Μ.Ι.Τ, κος. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο πρώην Πρόεδρος της Εσθονίας, κος. Toomas Hendrik Ilves, o Visionary Director of Engineering της Microsoft, κος. James Whittaker και ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής ακτινολογίας, MD Dimitri Amiras, οι οποίοι μαζί με την CEO της εταιρίας για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα, κα. Πέγκυ Αντωνάκου, άνοιξαν ένα παράθυρο στο μέλλον, μεταφέροντας τη διεθνή συζήτηση για την τεχνολογία στην Ελλάδα του σήμερα.

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μετασχηματιστεί η Ελλάδα και να βελτιώσει τις τεχνολογικές της επιδόσεις;

Οι ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της χώρας, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αρκετό δρόμο να διανύσει στην πορεία της προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Είδαμε στο πλαίσιο του συνεδρίου το παράδειγμα της Εσθονίας, μιας μικρής χώρας η οποία αποτελεί πλέον παγκόσμιο παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού. Πρόσφατα, επίσης, εμείς στην Microsoft υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της Μάλτας, υποστηρίζοντας την ψηφιακή στρατηγική της χώρας. Επομένως η τεχνολογία είναι ένα σημαντικό εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση και εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε ώστε να καλύψουμε, την απόσταση που μάς χωρίζει από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αρκεί να υπάρξει η βούληση και η στρατηγική που θα θέτει τις απαραίτητες προτεραιότητες.

Ήδη το γεγονός ότι δημιουργήθηκε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι πολύ ενθαρρυντικό. Ως εταιρεία τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων στη χώρα, την παροχή ψηφιακής τεχνογνωσίας σε δημόσιους υπαλλήλους, σε συμφωνία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, αλλά και την στήριξη που παρέχουμε στο Microsoft Innovation Center από το 2008, έχοντας προσφέρει δωρεάν λογισμικό σε περισσότερες από 500 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Θα μπορούσε το παράδειγμα της Εσθονίας να αποτελέσει «μπούσουλα» για τη χώρα μας;

Σαφώς και θα μπορούσε – πρόκειται για μια σχετικά μικρή χώρα, όπως είμαστε και εμείς, η οποία χάρη στην πολιτική βούληση και την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας κατάφερε να αποτελέσει παγκόσμιο παράδειγμα. Όπως μοιράστηκε μαζί μας ο Πρώην Πρόεδρος της Εσθονίας, κος. Ilves, βασικές προϋποθέσεις για τη μετάβαση μιας χώρας στο ψηφιακό κόσμο αποτελούν η πολιτική βούληση, η ανάπτυξη νομοθετικού πλαισίου και η εκπαίδευση, επομένως σαφώς και έχουμε την δυναμική να το πετύχουμε και εμείς.

Και ποιος είναι ο ρόλος της Microsoft στην προσπάθεια αυτή;

Ο στόχος μιας ψηφιακής Ελλάδας αποτελεί και για εμάς ένα στοίχημα. Έχουμε αντιληφθεί πια, την ανάγκη δομικών αλλαγών και την ανάγκη για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που συνεχώς μεταρρυθμίζεται, παρακολουθεί τις εξελίξεις και συμβάλει σε αυτές. Είναι σημαντικό να πάρουμε τις αποφάσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να δούμε και τη δική μας χώρα να απογειώνεται. Έχουμε τη γνώση, έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε και την τεχνολογία και εμείς σαν εταιρία έχουμε εκφράσει τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Κατά τη διάρκεια της κρίσης η ελληνική οικονομία στηρίχθηκε από τον ιδιωτικό τομέα και τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις που επενδύουν στην καινοτομία για να γίνουν ανταγωνιστικότερες.

Σήμερα, υπάρχουν κοινοτικοί πόροι που όταν αξιοποιηθούν θα αλλάξουν το επίπεδο αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να υιοθετήσουμε ένα ηλεκτρονικό ΚΕΠ προσφέροντας ηλεκτρονικά όλες τις υπηρεσίες των φορέων του δημόσιου τομέα, αξιόπιστα και με τη μέγιστη ασφάλεια. Ως εταιρεία τεχνολογίας, στηρίζουμε την προσπάθεια για κατάργηση του χειρόγραφου τρόπου λειτουργίας και επικοινωνίας και την ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών στον τομέα της ψηφιακής στρατηγικής. Μια επιτυχής και καθολική υλοποίηση θα έδινε σημαντικά επιχειρησιακά αλλά και οικονομικά οφέλη, που υπολογίζονται σε 380 εκατ. από το πρώτο κιόλας έτος, σύμφωνα με μελέτη του IOBE, αλλά και με στοιχεία των συναρμόδιων υπουργείων. Αυτά είναι σίγουρα κάποια πρώτα βήματα το οποία μπορούμε ως κοινωνία να ενθαρρύνουμε προς καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου κάθε πολίτη.

Τεχνητή νοημοσύνη: πόσο κοντά είμαστε σε μια πραγματική «επανάσταση» και πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Η τεχνητή νοημοσύνη σημειώνει τα τελευταία χρόνια σημαντική πρόοδο και αυτό οφείλεται σε τρείς κυρίως εξελίξεις: την διάθεση σημαντικού αριθμού δεδομένων (big data), την αξιοποίηση της υπολογιστικής δύναμης του Cloud και τους ισχυρούς αλγόριθμους που αναπτύσσουν οι ερευνητές. Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για την βελτίωση κλάδων όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η αντιμετώπιση της φτώχιας και η δημιουργία ενός περισσότερο βιώσιμου μέλλοντος. Εκτός όμως από τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργήσει οι ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει στην επιφάνεια πολύπλοκα ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει σε ορισμένες πτυχές της κοινωνίας, όπως οι θέσεις εργασίας και η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Εμείς στη Microsoft, υιοθετούμε μία «ανθρωποκεντρική» προσέγγιση που στόχο έχει να ενισχύει τις δυνατότητες των ανθρώπων. Αναγνωρίζοντας την ευκαιρία, αλλά και τους πιθανούς κινδύνους, η εταιρεία οδηγεί την ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης με γνώμονα τέσσερις διαχρονικές ηθικές και κοινωνικές αξίες; Τη δικαιοσύνη, την αξιοπιστία, την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και την ευρεία συμμετοχή. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι όπως ανέφερε και ο κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Microsoft Summit, οφείλουμε να παραμένουμε προσγειωμένοι καθώς οι αλλαγές θα έρθουν σταδιακά και τα βήματα που έχουμε να διανύσουμε είναι αρκετά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider