Χάρης Βλάδος: Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάρης Βλάδος: Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή

Η Ελλάδα χρειάζεται βαθειά πολιτική αλλαγή προκειμένου να φύγει από την κρίση και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σαφώς προσανατολισμένη στις γρήγορες δομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στο insider.g,r ο κ. Χάρης Βλάδος, συγγραφέας και καθηγητής, ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε το νέο του βιβλίο με τίτλο «Παγκόσμια κρίση, καινοτομία και διαχείριση αλλαγής» (εκδόσεις Κριτική). Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει να δοθούν όλες οι λύσεις που απαιτεί ο παραγωγικός κόσμος της χώρας ενώ θεωρεί ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι πρωτίστως θέμα πολιτικής θέλησης.

Στο νέο σας βιβλίο για την κρίση μας παρουσιάζετε κάποια παραδείγματα ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή. Τελικά μπορεί η Ελλάδα να φύγει από την κρίση;

Η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει από την κρίση υπό την προϋπόθεση ότι θα γινόντουσαν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, που θα δημιουργούσαν ένα τέτοιο περιβάλλον, ώστε η ιδιωτική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα να καταφέρει να ξανα-ανθίσει. Έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, είναι πολύ δύσκολο να δούμε ένα αναπτυξιακό ξέφωτο και είναι αναγκαίο να σκεφτόμαστε σε όρους μιας βαθειάς πολιτικής αλλαγής για τον τόπο. Αλλιώς κάθε επιμέρους προσπάθεια φαίνεται να θυσιάζεται στις υφιστάμενες συνθήκες.

Υπάρχει κάποιο παράδειγμα από τις αλλαγές που περιγράφετε στο βιβλίο σας;

Το σημαντικότερο είναι, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι να δοθούν όλες οι λύσεις που απαιτεί ο παραγωγικός κόσμος της χώρας. Πρέπει να μειωθεί η φορολογία, να απλουστευθεί το νομικό πλαίσιο, πρέπει να γίνουν συστηματικές προσπάθειες να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να δοθούν οι βάσεις εκείνες ώστε το εθνικό μας παραγωγικό σύστημα να ανοιχθεί με σθένος και με συστηματικότητα σε μια λογική εξωστρέφειας, που για μένα είναι η κύρια λύση για το μέλλον.

Αυτό που μου περιγράψατε, το ακούμε αρκετά τα τελευταία χρόνια. Γιατί δεν έχει γίνει;

Το ακούμε και δεν το βλέπουμε. Η παρούσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νομοθετεί, ψηφίζει, αποδέχεται τις κατευθύνσεις των Θεσμών. Παρόλα αυτά, σε επίπεδο υλοποίησης, είναι μία πολύ αδύναμη κυβέρνηση, ανεπαρκής και δυστυχώς η λέξη καθυστέρηση και αναβολή είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Έτσι μπροστά δεν μπορούμε να πάμε.

Θεωρείτε δηλαδή ότι είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης;

Είναι και θέμα πολιτικής βούλησης και πολιτικών ισορροπιών είναι συγχρόνως και ένα ζήτημα επαρκούς πολιτικής θέλησης. Αυτός ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να καταλήξει σε μια γρήγορη οικονομική ανάπτυξη για τον τόπο είναι κάτι που ιδεολογικά και πολιτικά δεν έχει αφομοιωθεί ούτε αγκαλιαστεί στην ουσία από την κυβέρνηση που σήμερα έχουμε. Θα ήθελα μια νέα κυβέρνηση να είναι σαφώς πλέον προσανατολισμένη στις γρήγορες δομικές μεταρρυθμίσεις, στην καλλιέργεια της καινοτομικότητας σε όλα τα επίπεδα του χρηματοοικονομικού μας συστήματος και μία κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να αποδείξει στην πράξη ότι είναι ικανή να διαχειρίζεται αποτελεσματικά την αλλαγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider