Καμίνης στο insider.gr: Ένας Δήμος θα πρέπει να δημιουργεί και θέσεις εργασίας

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καμίνης στο insider.gr: Ένας Δήμος θα πρέπει να δημιουργεί και θέσεις εργασίας

Η συνταγή για να κάνεις ένα δήμο κερδοφόρο ακόμα και μέσα στην κρίση είναι να κόψεις τα περιττά έξοδα και να κάνεις οικονομίες. Αυτό υποστηρίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στo insider.gr. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ των ΣΔΙΤ ως μοχλό ανάπτυξης και θεωρεί ότι μέλημα του Δήμου, πέραν του να φροντίζει τους απόρους πρέπει να δημιουργεί και θέσεις εργασίας. Εκτιμά ότι η Αθήνα μετατρέπεται σε προορισμό city break, ενώ αντιμετωπίζει θετικά το AirBnb, αρκεί να ρυθμιστεί σωστά και να μην αλλοιώσει το χαρακτήρα της πόλης. Τέλος, εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον της Αθήνας, αρκεί όλοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τα φαινόμενα βίας των τελευταίων ημερών.

Στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών εξηγήσατε πως η Αθήνα από ζημιογόνος δήμος έγινε κερδοφόρος. Ποια είναι η συνταγή;

Και άλλο δήμοι έχουν καταφέρει και έχουν εξυγιάνει τα οικονομικά τους και η συνταγή είναι στη σύλληψή της απλή. Κόβεις τα περιττά και κάνεις οικονομίες. Γιατί είναι γεγονός ότι και οι δήμοι στη χώρα, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, ζούσαν σε μια εποχή χλιδής η οποία δεν μπορούσε να βαστάξει. Και όλα αυτά γίνονται με μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που δίνει το κράτος κατά 60% και χωρίς να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη, τα οποία στη δεύτερη θητεία και μειώνουμε.

Άρα υπήρχε ένα πολύ μεγάλο περιθώριο οικονομιών κλίμακας. Από το χρέος φτάσαμε σε πλεόνασμα και ξεπληρώσαμε και τραπεζικά δάνεια, τα οποία τα βρήκαμε στα 221 εκατομμύρια, αυτή τη στιγμή είναι στα 100 και όταν θα παραδώσω το Δήμο στο τέλος της θητείας μου το 2019 θα έχουν αποπληρωθεί τα 153.

Σε αυτό έχει παίξει ρόλο και η συνεργασία του Δήμου με ιδιωτικές εταιρείες;

Πρέπει να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά και με την ιδιωτική οικονομία. Ζούμε σε μία χώρα δυτική, όπου τον πλούτο τον δημιουργεί η ιδιωτική πρωτοβουλία. Άρα η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πρέπει να εισφέρει τα θετικά στοιχεία του καθενός. Ο Δήμος ή το κράτος θα πρέπει να ασκεί το ρυθμιστικό του ρόλο και από εκεί και πέρα φυσικά και να συνεργάζεται με την ιδιωτική οικονομία. Τα καλύτερα έργα που έχω δει να γίνονται στη χώρα είναι τα έργα ΣΔΙΤ.

Πέρα από την ευημερία των αριθμών, υπάρχει και το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου. Τι κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Υπάρχουν τα φαινόμενα της ακραίας φτώχειας και εκεί πρέπει να βοηθήσεις τους ανθρώπους να επιβιώσουν. Εκεί ο Δήμος αυτή τη στιγμή στηρίζει 26.000 ανθρώπους στην πόλη. Ανθρώπους που πένονται στην κυριολεξία. Αφήνω τα παιδιά που παίρνουμε δωρεάν στους παιδικούς μας σταθμούς και όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρουμε. Αλλά ένας Δήμος θα πρέπει να δημιουργεί και θέσεις εργασίας. Επομένως, αναπτύσσοντας δράσεις και συνέργειες στον τουρισμό, όπως κάναμε με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και την Aegean όπου φτιάξαμε έναν κοινό κουμπαρά και κάναμε μια κοινή διαφημιστική εκστρατεία για την Αθήνα, φέρνεις λεφτά στην πόλη. Ενισχύεις την επιχειρηματικότητα και καταπολεμάς την ανεργία γιατί κάθε 40 τουρίστες που έρχονται δημιουργούν μια θέση εργασίας.

Πώς κινείται ο τουρισμός στο Δήμο; Μπορεί να γίνει η Αθήνα προορισμός για city breaks;

Έχουμε αρχίσει να περνάμε στο city break στην Αθήνα. Είναι φανερό ότι έχει διευρυνθεί η τουριστική περίοδος και ότι άνθρωποι έρχονται στη Αθήνα για τα Σαββατοκύριακά τους. Και αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Δήμος είναι να δημιουργεί γεγονότα και εκδηλώσεις. Είτε αυτές είναι αθλητικές, όπως έχουμε συνεργαστεί με τον ΣΕΓΑΣ για τον μαραθώνιο που είναι το Νοέμβριο ή τον ημιμαραθώνιο που είναι το Μάρτιο, φέρνοντας πιο κοντά τη μια τουριστική σεζόν στην άλλη. Για το 2018 κάναμε την Αθήνα Παγκόσμια Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Βιβλίου. Αυτό σημαίνει ότι για ένα χρόνο θα έρθουν ξένοι συγγραφείς και εκδοτικοί οίκοι. Η Αθήνα έχει μπει στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη. Ανοίγουν συνέχεια ξενοδοχεία, είτε μεγάλα, πεντάστερα ξενοδοχεία είτε μικρότερα, boutique hotels. Και το AirBnB προχωράει, το οποίο θέλει όμως πολύ συγκεκριμένη ρύθμιση για να μην δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και για να μην αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της πόλης. Γιατί δεν πρέπει ολόκληρες γειτονιές να παραδοθούν εξ’ ολοκλήρου στο AirBnB. Εμείς θέλουμε γειτονιές προπάντων με κατοίκους.

Δηλαδή είστε αισιόδοξος για την πορεία του Δήμου;

Είμαι αισιόδοξος, αρκεί να κάνουμε όλοι τη δουλειά μας όπως πρέπει. Τα φαινόμενα βίας που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες στην πόλη είναι απαράδεκτα. Αυτά διώχνουν κόσμο, δεν φέρνουν. Οπότε η αισιοδοξία μου είναι μετρημένη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider