Βογιατζής (Μπουτάρη): Ολέθριο μέτρο ο φόρος στο κρασί

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βογιατζής (Μπουτάρη): Ολέθριο μέτρο ο φόρος στο κρασί

Ολέθριο μέτρο χαρακτηρίζει την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί o Δρ. Ιωάννης Βογιατζής, Γενικός Διευθυντής της Οινοποιίας Μπουτάρη.

Όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στο insider.gr, ο φόρος στο κρασί συνιστά ένα ολέθριο μέτρο το οποίο έχει απορρυθμίσει την αγορά, αυξάνοντας κατά πολύ την παραοικονομία.

Παρουσιάζοντας τους στόχους της Οινοποιίας Μπουτάρη, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας εστιάζει στην ομαλοποίηση των ταμειακών της δυσκολιών, καθώς και στην πλήρη υλοποίηση των αναπτυξιακών της σχεδίων. Όπως επισημαίνει, η υλοποίηση της συμφωνίας με τις τράπεζες ανοίγει τον δρόμο για την ανανέωση του portfolio των προϊόντων της εταιρείας και την εδραίωση της ηγετικής της θέσης στην ελληνική οινοποιία.

Ο κ. Βογιατζής δηλώνει πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα «είναι εδώ» για να στηρίξει το ελληνικό επιχειρείν, υποστηρίζει πως μεγάλο «στοίχημα» για τον ελληνικό οίνο αποτελεί η ανάπτυξη των εξαγωγών, ενώ δεν διστάζει να αποκαλύψει το «μυστικό της επιτυχίας» της εταιρείας και να εξηγήσει τι είναι εκείνο που κάνει τελικά το ελληνικό κρασί να ξεχωρίζει.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Βογιατζή στο insider.gr έχει ως εξής:

- Πρόσφατα η εταιρεία πέτυχε την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, κατορθώνοντας να λάβει μια σημαντική ανάσα ρευστότητας. Ποια τα σχέδια της οινοποιίας Μπουτάρη για την επόμενη μέρα; Τι βλέπετε για το μέλλον;

Η υλοποίηση της συμφωνίας θα συμβάλει στην ομαλοποίηση των ταμειακών δυσκολιών και θα μας βοηθήσει στα αναπτυξιακά μας σχέδια τα οποία περιλαμβάνουν ανανέωση του portfolio των προϊόντων μας και εδραίωση της ηγετικής μας θέσης στην ελληνική οινοποιία.

- Μετά την εμπειρία των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας, θεωρείτε ότι υπάρχει διάθεση από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να στηρίξει και να τονώσει το ελληνικό επιχειρείν;

Ναι, η συμφωνία που υπεγράφη είναι η μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό.

- Στοίχημα για κάθε υγιή ελληνική επιχείρηση είναι η εξωστρέφεια και η επέκτασή της στις ξένες αγορές. Πως πιστεύετε ότι μπορεί να κερδηθεί αυτό το στοίχημα; Η Πολιτεία στέκεται αρωγός σε αυτή την προσπάθεια;

Η ανάπτυξη των εξαγωγών είναι ένας προφανής στόχος για κάθε μια από τις επιχειρήσεις του τομέα, αλλά συμβαδίζει και υποστηρίζεται από τη μεγάλη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού κρασιού που επιτυγχάνεται τα τελευταία χρόνια μέσα από τη συλλογική προσπάθεια. Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται και από τα επιδοτούμενα προγράμματα προώθησης της πολιτείας.

- Δεδομένου ότι στην τρέχουσα συγκυρία ασκείτε και τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), θα θέλαμε να μας πείτε πόσο και με ποιόν τρόπο έχει επηρεάσει την αγορά του οίνου η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Ο ΕΦΚ είναι ένα ολέθριο μέτρο για τον κλάδο γιατί εκτός των άλλων έχει απορρυθμίσει την αγορά αυξάνοντας κατά πολύ την παραοικονομία.

- Θα θέλατε να μας περιγράψετε τι καινούργιο ετοιμάζετε, τόσο σε επίπεδο καλλιεργειών, όσο και σε όρους νέων ποικιλιών/προϊόντων;

Στον αμπελουργικό τομέα εξέχουσα θέση έχει ο ανανεωμένος αμπελώνας του κτήματός μας στο Σκαλάνι και η μεγάλη προσδοκία μας για εξαιρετικά και ιδιαίτερα κρασιά. Το ιστορικό μας κτήμα στην Κρήτη επανασχεδιάστηκε την άνοιξη του 2015, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της μακρόχρονης και συστηματικής δουλειάς, καθώς και των μεθόδων ανάλυσης που χρησιμοποιούνται στην Αμπελουργία Ακριβείας. Στόχος μας είναι να εξελίξουμε περαιτέρω τη δυναμική του κρητικού αμπελώνα, δημιουργώντας σύντομα νέα κρασιά που θα συγκινήσουν ακόμα περισσότερο το σύγχρονο καταναλωτή.

Επίσης, είναι σε εξέλιξη η αξιοποίηση της πολύ-δυναμικότητας της ποικιλίας Μοσχοφίλερο όπου μετά το τελευταίο μας κρασί «Οροπέδιο», ολοκληρώνεται η πειραματική διερεύνηση των νέων κρασιών όπως: το μαυροφίλερο, το ξηρό κρασί από συγκεκριμένο αμπελοτόπι όπου καλλιεργείται ο ομώνυμος κλώνος, ένα ξηρό μοσχοφίλερο οινοποίησης χωρίς θειώδες, έναν αφρώδη και ένα γλυκύ οίνο, κρασιά τα οποία σταδιακά θα δοθούν στο οινόφιλο κοινό.

Τέλος, μέσα στη χρονιά θα λανσάρουμε ένα ροζέ από ξινόμαυρο Νάουσας, βασισμένο στην τεράστια εμπειρία μας για τη συγκεκριμένη ποικιλία, το οποίο μάλιστα απέκτησε ήδη την πρώτη του βράβευση στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, αποσπώντας ασημένιο μετάλλιο.

- Με αφορμή, λοιπόν, τις πολλαπλές διακρίσεις που έλαβαν πρόσφατα στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης τα κρασιά της οινοποιίας Μπουτάρη, θα θέλαμε να μας αποκαλύψετε ποιο είναι το «μυστικό της επιτυχίας» της εταιρείας.

Πράγματι, τον τελευταίο καιρό πολλά από τα κρασιά μας απέσπασαν υψηλές βαθμολογίες και εξαιρετικές κριτικές κατά την αξιολόγησή τους από διακεκριμένους οινοκριτικούς και οινοχόους. Ιδιαίτερα στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης όπου συμμετέχει η πλειοψηφία των ελληνικών κρασιών, υπερείχαμε σε βαθμολογίες και αριθμό χρυσών μεταλλίων. Διαχρονικά η εταιρεία μας διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της και απολαμβάνει αυτής της εκτίμησης όχι μόνο από τους οινοκριτικούς, αλλά και από τους καταναλωτές.

Η επιτυχία αυτή βασίζεται στην αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας που έχει συσσωρεύσει στη μακρόχρονη παρουσία της στον ελληνικό οινικό χώρο, στην αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή της στην ποιότητα και την αυθεντικότητα των οίνων της, καθώς και στους ανθρώπους της που με αυταπάρνηση αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της εποχής και συγχρόνως δημιουργούν με επιστημονική αρτιότητα και συνεχή διερεύνηση.

- Ποιες είναι οι ξένες αγορές που «διψούν» περισσότερο για τα ελληνικά κρασιά;

Τα ελληνικά κρασιά γίνονται πολύ δημοφιλή στις χώρες της Β. Αμερικής όπου ο καταναλωτής είναι πιο ανοιχτός σε νέα πράγματα και τα επιζητά μάλιστα. Επίσης, το ελληνικό κρασί είναι πολύ αγαπητό και στις παραδοσιακές χώρες όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες όπου υπάρχει και η παρουσία ελληνικής γαστρονομίας.

- Τι είναι εκείνο που κάνει τελικά το ελληνικό κρασί να ξεχωρίζει;

Σίγουρα τα ελληνικά κρασιά διακρίνονται για την μεγάλη τους διαφορετικότητα, η οποία προέρχεται από τις γηγενείς ποικιλίες και την ποικιλομορφία των τόπων στους οποίους καλλιεργούνται. Η ελληνική οινοποιία με επιστημονική και τεχνοκρατική αρτιότητα εκμεταλλεύεται αυτόν τον πλούτο παράγοντας αυθεντικά και υψηλής ποιότητας κρασιά.

Οι διακρίσεις της Οινοποιίας Μπουτάρη στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης

ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΥΣΟ: GRANDE RESERVE ΝΑΟΥΣΣΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ 2011

ΧΡΥΣΟ: GRANDE RESERVE NAOYΣΣΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ 2013

XΡΥΣΟ: ΟΡΟΠΕΔΙΟ 2016

ΧΡΥΣΟ: VINSANTO BOUTARI GOLD 2002

AΡΓΥΡΟ: ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ 2016

ΑΡΓΥΡΟ: BOUTARI LEGACY 2012

AΡΓΥΡΟ: ΡΟΖΕ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ 2016

Η εταιρεία

Η εταιρεία Μπουτάρη Οινοποιητική ιδρύθηκε το 1879 από τον Ιωάννη Μπουτάρη και αποτελεί μια από τις κύριες ελληνικές εταιρείες με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, σε πάνω από 35 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Διαθέτει μια ευρεία γκάμα προϊόντων – πάνω από 40 στο σύνολο, ενώ σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητάς της αποτελούν οι πειραματικές ετικέτες της.

Η εταιρεία διαθέτει επτά οινοποιεία και ιδιόκτητους αμπελώνες. Τα έξι από τα οινοποιεία της βρίσκονται στην Ελλάδα στις ζώνες Ο.Π.Α.Π Νάουσα, Γουμένισσα, Κρήτη, Μαντίνεια, Σαντορίνη και Αττική. Το έβδομο οινοποιείο βρίσκεται στην οινοπαραγωγική ζώνη Languedoc, στη Νότια Γαλλία.

Οι 460 συνολικά εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις των κρασιών της πιστοποιούν την έμφαση της εταιρείας στην ποιότητα.

Η συμφωνία με τις τράπεζες

Στα τέλη του 2016 η Οινοποιία Μπουτάρη κατέληξε σε συμφωνία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, κατορθώνοντας να λάβει μια σημαντική ανάσα ρευστότητας.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας έχουν ως εξής:

- Ρύθμιση τραπεζικού δανεισμού σε 15 έτη και χρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων αναγκών της εταιρείας.

- Χαμηλό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια της συμφωνίας.

- Ρύθμιση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς σε αντίστοιχη διάρκεια.

- Περίοδος χάριτος 1 έτους, κατά την οποία πληρώνονται μόνο τόκοι.

- Πώληση θυγατρικών εταιρειών.

- Σταδιακή αποπληρωμή στο ακέραιο, όλων των προμηθευτών της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider