Ειδήσεις

Θεοχάρης: Αντί για ανασχηματισμούς, ασχολούμαστε με το μετασχηματισμό της χώρας

Δημήτρης Πεφάνης

Αισιόδοξος για το άνοιγμα του τουρισμού εμφανίζεται ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας όμως ότι βασικό μέλημα για φέτος είναι η ασφάλεια και η δυνατότητα των τουριστών να έρθουν αλλά να γυρίσουν όλοι ασφαλείς σπίτι τους. Παράλληλα προανήγγειλε ότι χάρη στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» οι δικαιούχοι θα μπορούν να ξεκινήσουν να κάνουν διακοπές από τις 15 Ιουλίου και μέχρι το τέλος του χρόνου. Τέλος, σχολιάζοντας τα σενάρια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αντί για ανασχηματισμούς, ασχολούμαστε με το μετασχηματισμό της χώρας».

Πρόσφατα επισκεφθήκατε το Ισραήλ, μια χώρα με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ποια είναι τα μηνύματα που πήρατε και όσον αφορά το ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό και γενικότερα τη σχέση της χώρας μας με το Ισραήλ.

Θα ξεκινήσω με το δεύτερο: Η σχέση της χώρας μας με το Ισραήλ είναι πολύ βαθειά και στρατηγική και γίνεται όλο και πιο σημαντική και για τις δύο χώρες. Αυτό δεν αφορά μόνο τον τομέα του τουρισμού. Ο τουρισμός, αν θέλετε, είναι η πιο ευχάριστη πλευρά της σχέσης αυτής, όμως σε όλους τους τομείς, από την άμυνα, την ασφάλεια, την ενέργεια, τη γεωστρατηγική συνεργασία, οι δύο χώρες κερδίζουν με το να συνεργάζονται όλο και περισσότερο.

Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει –και χάρηκα γιατί ο πρωθυπουργός στη Σαντορίνη το εξέφρασε πολύ όμορφα- ότι έχουμε βάλει στόχο την ασφάλεια

Εξάλλου, οι δύο χώρες είναι οι πιο ισχυρές δημοκρατίες της περιοχής, έχοντας κοινή, μακραίωνη ιστορία. Η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ είναι οι δύο πόλεις-πυλώνες του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού.

Όσον αφορά τον τουρισμό, είδα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας είναι πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους Ισραηλινούς και θεωρώ ότι και φέτος θα μπορέσει να είναι μια πολύ θετική χρονιά, σε σχέση με άλλες περιπτώσεις, αρκεί να μπορέσουμε να ανοίξουμε την αεροπορική σύνδεση. Αυτό που πετύχαμε στις συζητήσεις είναι να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε μια ημερομηνία στόχο στην οποία θα δουλέψουν οι δύο κυβερνήσεις για να ανοίξουν τους αιθέρες και αυτή είναι η 1η Αυγούστου.

Είστε δηλαδή αισιόδοξος ότι από την 1η Αυγούστου  θα αρχίσουμε να βλέπουμε τουρίστες από το Ισραήλ;

Σε ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε έχουμε τον αστερίσκο της υγειονομικής κατάστασης καθώς πρέπει να παραμείνει υπό έλεγχο και στις δύο χώρες. Αυτό που υποσχόμαστε όμως είναι ότι αν οι δύο χώρες έχουν τον έλεγχο, τα δύο Υπουργεία και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς θα κάνουν ό,τι πρέπει ώστε να μετατραπεί από μια ημερομηνία-στόχος σε μια πραγματική ημερομηνία.

Είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα μια σειρά από εκδηλώσεις αλλά και πρωτοβουλίες του Υπουργείου σχετικά με την επανεκκίνηση του τουρισμού. Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα που έχετε πάρει;

Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Προφανώς η επιχειρησιακή μας ετοιμότητα ήταν εκεί, σε ποσοστό 80-90%, όποια προβλήματα υπήρξαν επιλύθηκαν την ίδια ημέρα, χωρίς να δημιουργούνται ζητήματα και θεωρούμε ότι αυτό θα μπορέσει να συνεχιστεί και για το επόμενο διάστημα, όσο ανοίγουμε περισσότερο την τουριστική μας αγορά.

Το μήνυμα για να κλείσουν διακοπές από το εξωτερικό, τώρα που ανακοινώθηκε η επανέναρξη, είναι ισχυρό και θα είναι ισχυρότερο όσο πιο καθαρό ορίζοντα δίνουμε. Δηλαδή σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου έχουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες, βλέπουμε μια αύξηση του ενδιαφέροντος που είναι πολύ σημαντική.

Συνολικά δηλαδή υπάρχει κάποια εκτίμηση ή είναι πολύ νωρίς;

Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει –και χάρηκα γιατί ο πρωθυπουργός στη Σαντορίνη το εξέφρασε πολύ όμορφα- ότι έχουμε βάλει στόχο την ασφάλεια. Τη δυνατότητα των τουριστών να έρθουν φυσικά, αλλά και την υλοποίηση της φιλοδοξίας να γυρίσουν όλοι ασφαλείς σπίτι τους. Συνεπώς, δεν είναι μια χρονιά που πρέπει να τη μετρήσουμε με αριθμούς, αλλά πρέπει να τη μετρήσουμε με ευτυχία, με ασφάλεια και με ανθρώπους.

Ένας άλλος πυλώνας που δίνετε έμφαση είναι ο εσωτερικός τουρισμός και μάλιστα ανακοινώσατε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ενίσχυσης, με σημαντικά οικονομικά κίνητρα. Πώς κινείται το πρόγραμμα αυτό;

Ήδη έχουμε ανοίξει την πλατφόρμα προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό. Η υλοποίηση προχωράει με το ρυθμό που έχουμε σχεδιάσει. Όταν ολοκληρωθεί ο κατάλογος των πακέτων, ώστε να μπορούν οι ταξιδιώτες να διαλέξουν, θα προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση, που είναι οι αιτήσεις των ίδιων των δικαιούχων. Με αυτές τις αιτήσεις, και την όποια κλήρωση θα χρειαστεί –γιατί το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο- θα προκύψουν οι δικαιούχοι που θα μπορούν να εξαργυρώσουν αυτά τα ηλεκτρονικά κουπόνια.

Έχουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα ως προς αυτό, για να μπορέσει ο κόσμος να ξεκινήσει να κάνει διακοπές;

Ο προγραμματισμός μας είναι όλη αυτή η διαδικασία να έχει τελειώσει μέχρι τα μέσα του Ιουλίου και έτσι να μπορούν οι δικαιούχοι να κλείσουν τις διακοπές τους. Το πρόγραμμα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, οπότε θα κοιτάξουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να εξαντλήσει τη χρήση του μέχρι τότε.

Παράλληλα, σύντομα αναμένεται και η ειδική εφαρμογή Visit Greece που θα δίνει πληροφορίες για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και για τα πρωτόκολλα εισόδου στη χώρα. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες;

Η πρωτοβουλία αυτή αφορά το ψηφιακό μέλλον του τουρισμού και την ενίσχυση –μέσω των ψηφιακών εφαρμογών- της εμπειρίας των τουριστών. Εκεί έχουμε προχωρήσει σε μια πολύ όμορφη εφαρμογή όπου μας βοήθησαν οι δύο χορηγοί μας, η Mastercard και η Eurobank να την υλοποιήσουμε.

Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να γίνει η ασφαλής επανεκκίνηση του τουρισμού προκειμένου να βρουν θέσεις εργασίας όσοι άμεσα ή έμμεσα απασχολούνται άμεσα ή έμμσα στον κλάδο

Είναι μια εφαρμογή η οποία θα αυξάνει τις δυνατότητες που έχει ο επισκέπτης να μάθει, να δει και να γνωρίσει την Ελλάδα αλλά και να πληροφορηθεί για προσφορές που υπάρχουν κοντά του. Και από την άλλη, να ενημερωθεί και να ξέρει πώς να αντιμετωπίσει υγειονομικά το ζήτημα του τουριστικού ταξιδιού φέτος. Η εφαρμογή έχει ήδη κατατεθεί και περιμένουμε άμεσα έγκριση για χρήση σε κινητά με λειτουργικό Android ενώ αναμένεται και αντίστοιχη έγκριση για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό iOS. Μέσα από αυτή περιμένουμε να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών των τουριστικών επιχειρήσεων, να προβληθεί η χώρα μας κατευθείαν στους ανθρώπους που την επισκέπτονται και τρίτον η εμπειρία του τουρίστα να είναι πιο ολοκληρωμένη, πιο ουσιαστική και πιο ασφαλής.

Είδαμε τον πρωθυπουργό από το Ισραήλ να κάνει λόγο για «διορθωτικές κινήσεις» στην κυβέρνηση, επαναφέροντας τη φιλολογία περί ανασχηματισμού. Θεωρείτε ότι αυτό θα επηρεάσει το κυβερνητικό έργο και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Τουρισμού;

Η ευθύνη που φέρουμε ως Υπουργείο Τουρισμού, η οποία στις καλές εποχές είναι πολύ μικρότερη, τώρα είναι καθοριστική για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η κυβέρνηση αλλά ιδιαίτερα το Υπουργείο Τουρισμού πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να γίνει η ασφαλής επανεκκίνηση του τουρισμού προκειμένου να βρουν θέσεις εργασίας όσοι απασχολούνται άμεσα ή έμμσα στον κλάδο και να ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Δεν ασχολούμαστε με την φιλολογία ή παραφιλολογία –καλώς ή κακώς εννοούμενη, βάλτε όσα εισαγωγικά θέλετε. Αντί για ανασχηματισμούς, ασχολούμαστε με το μετασχηματισμό της χώρας. Εξάλλου, αυτή είναι η εντολή που μας έχει δώσει ο πρωθυπουργός. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μετασχηματισμός που θα επιτρέψει στη χώρα να φύγει μπροστά και μετά από μια δεκαετία μεγάλης δυσκολίας, μια χαμένη δεκαετία, να χτίσει μια χρυσή δεκαετία και να την εκτοξεύσει σε ένα άλλο επίπεδο στη διεθνή σκακιέρα. Αυτή είναι η φιλοσοφία που πρέπει να υπηρετήσουμε.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: