Νίκος Μπάμπαλος: Το να «τρέχεις» ένα δήμο ισοδυναμεί με την διοίκηση πολλών εταιρειών

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νίκος Μπάμπαλος: Το να «τρέχεις» ένα δήμο ισοδυναμεί με την διοίκηση πολλών εταιρειών
Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής μιλά στο insider.gr

Το να «τρέχεις» ένα δήμο ισοδυναμεί με την διοίκηση πολλών εταιρειών με διαφορετικά χαρακτηριστικά και με διαφορετική θέση ευθύνης κάθε φορά, υποστηρίζει ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νίκος Μπάμπαλος. Μιλώντας στο insider.gr τονίζει «πως δεν υπάρχει σωστός και λάθος Δήμαρχος. Όπως δεν υπάρχει καλή και κακή μητέρα, αλλά η μητέρα που ξέρει να προσφέρει αγάπη με γενναιοδωρία και με όρια ταυτόχρονα» ενώ θεωρεί ότι μετά την απλή αναλογική, σταθερό ζητούμενο παραμένει η κυβερνησιμότητα.

Τι πραγματικά κάνει ένας δήμαρχος; Έχει ουσιαστικό ρόλο στη χάραξη της πολιτικής;

Η απάντηση είναι μια: ο Δήμαρχος όχι απλά έχει θεσμική δυνατότητα, αλλά και ουσιαστικά εργαλεία για την χάραξη πολιτικής με άμεσο αποτέλεσμα στην καθημερινότητα του πολίτη. Όσοι δεν το κάνουν ή δεν έχουν την διοικητική επάρκεια να το πραγματοποιήσουν ή αντιμετωπίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ιδεολογική και κομματική μασκότ προς όφελος της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Δεν υπάρχει σωστός και λάθος Δήμαρχος. Όπως δεν υπάρχει καλή και κακή μητέρα, αλλά η μητέρα που ξέρει να προσφέρει αγάπη με γενναιοδωρία και με όρια ταυτόχρονα

Και εξηγούμαι: η καθαριότητα, η ανακύκλωση, οι παιδικές χαρές, μέρος των ιατρικών υπηρεσιών, τα σχολεία, τα ΚΑΠΗ, αλλά ακόμη και η αισθητική προσέγγιση μιας πόλης για τους δημόσιους χώρους της, για τον πολιτισμό, για την καινοτομία, για την εξωστρέφεια, για την τόνωση της τοπικής οικονομίας είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Δημάρχων.

Είναι όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα, που τελικά δίνουν ένα χαρακτήρα και μία ταυτότητα σε μία πόλη ή που της την στερούν. Γιατί, προφανώς, υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις. Θέλω να πιστεύω ότι στο Ηράκλειο έχουμε κάνει σημαντική και συστηματική δουλειά για να ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία.

Και ποια είναι μια τυπική ημέρα στη ζωή του;

Η τυπική ημέρα έχει δύο ημέρες! Το τηλέφωνο είναι συνέχεια ανοιχτό, οι ώρες δουλειάς είναι όσες αντέχεις, οι επαφές με τον πολίτη και το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου είναι συνεχείς. Μέσα σε όλα αυτά, πρέπει να βρεις χρόνο να δεις την οικογένεια σου και αν είσαι τυχερός, να βρει πέντε λεπτά ηρεμίας για τον εαυτό σου.

Πολλοί λένε ότι το να «τρέχεις» ένα δήμο είναι αντίστοιχο με τον να διοικείς μια εταιρεία. Συμφωνείτε;

Το να «τρέχεις» ένα δήμο ισοδυναμεί με την διοίκηση πολλών εταιρειών με διαφορετικά χαρακτηριστικά και με διαφορετική θέση ευθύνης κάθε φορά. Έχει τις απαιτήσεις μιας Α.Ε, ενός συνεταιρισμού αλλά και μιας κοινωνικής επιχείρησης. Γιατί ο Δήμαρχος, όταν πραγματικά σέβεται τον θεσμό που υπηρετεί, οφείλει να είναι και ο θυρωρός που ακούει το παράπονο του συμπολίτη του, αλλά και ο Διευθυντής που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις. Είσαι στρατιώτης και διοικητής ταυτόχρονα. Και, φυσικά, κρίνεσαι και απολογείσαι και για τις δύο ιδιότητες.

Ποιο είναι το προφίλ του σωστού δημάρχου;

Δεν υπάρχει σωστός και λάθος Δήμαρχος. Όπως δεν υπάρχει καλή και κακή μητέρα, αλλά η μητέρα που ξέρει να προσφέρει αγάπη με γενναιοδωρία και με όρια ταυτόχρονα . Υπάρχει, λοιπόν, ο Δήμαρχος που έχει επίγνωση των αναγκών και των ευκαιριών της πόλης του, και άρα δουλεύει συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει ο Δήμαρχος που ξέρει να πει «όχι» όταν αυτό εξυπηρετεί το γενικό σύνολο, που έχει ανοιχτές πόρτες στους δημότες αλλά και σε όσα συμβαίνουν στον κόσμο και ο Δήμαρχος που επιμένει να παζαρεύει για τους λίγους και κολλητούς, για το τώρα και το χθες.

Συνδυάζεται ο δήμος, η επιχειρηματική δραστηριότητα και η οικογένεια;

Το ζητούμενο είναι η ισορροπία και οι προτεραιότητες. Αν αυτά υπάρχουν αρμονικά και δεν αντιμάχονται το ένα το άλλο, τότε υπάρχει και ο χρόνος και ο τρόπος. Προσωπικά, νιώθω ευγνώμων που σ’ αυτή την περίοδο της ζωής μου η οικογένεια μου αντιλαμβάνεται και στηρίζει τις προτεραιότητές μου. Άλλωστε, όλοι ζούμε στην ίδια πόλη και το να ζουν σε ένα όμορφο και λειτουργικό Ηράκλειο, τους αφορά εξίσου ως πολίτες.

Τι θα αλλάξει στο δήμο με την απλή αναλογική;

Σταθερό ζητούμενο παραμένει η κυβερνησιμότητα. Να λαμβάνονται, δηλαδή, αποφάσεις με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και όχι τις πολιτικές φιλοδοξίες ενός εκάστου. Γι’ αυτό εμείς ζητάμε ισχυρή εντολής διακυβέρνησης. Ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας, χωρίς πισωγυρίσματα, χωρίς φιλικά χτυπήματα στην πλάτη..

Νίκος Μπάμπαλος

Και πώς οραματίζεστε το δήμο την επόμενη τετραετία;

Στο Ηράκλειο Αττικής έχει γίνει μια πραγματικά σοβαρή προσπάθεια να αλλάξουμε ρότα. Και δεν το ισχυρίζομαι εγώ, το επιβεβαιώνουν οι πολίτες που συναντώ καθημερινά στους δρόμους αλλά και οι κάτοικοι γειτονικών περιοχών που βλέπουν πως το Ηράκλειο μέρα με την μέρα δεν υστερεί σε τίποτα από άλλους Δήμους των Βορείων Προαστίων. Δεν είναι τυχαίο, πως κάποιοι συμπολίτες επιλέγουν συνειδητά το Ηράκλειο για τόπο κατοικίας τους. Όσον αφορά, λοιπόν, την δεύτερη θητεία που ξετυλίγεται μπροστά μας, δεν θα σας μιλήσω για τα μεγάλα και εμβληματικά έργα που θα αλλάξουν οριστικά την εικόνα της πόλης και την καθημερινότητα των κατοίκων της. Αναφέρομαι, φυσικά, στην διαπλάτυνση της Λ. Ηρακλείου, στην υπογειοποίηση της Μελίνας Μερκούρη, στην διάνοιξη της Λ. Κύμης. Γιατί αυτά τα έργα έχουν ήδη δρομολογηθεί και έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα, καθοριστικά βήματα για την υλοποίησή τους. Στόχος, λοιπόν, των συνεργατών μου και εμένα είναι να αξιοποιήσουμε την επόμενη θητεία για να λύσουμε προβλήματα της καθημερινότητας αξιοποιώντας την καινοτομία που μας δίνουν οι νέες τεχνολογίες, να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερους τους ελεύθερους δημόσιους χώρους, να φτιάξουμε υποδομές που θα κοιτούν στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider