Μιχάλης Ζουλουφός: Απαιτείται σχέδιο για τη Σύρο και τις Κυκλάδες 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μιχάλης Ζουλουφός: Απαιτείται σχέδιο για τη Σύρο και τις Κυκλάδες 

«Οι Δήμοι καλούνται να κάνουν περισσότερα με λιγότερους πόρους» τονίζει στο insider.gr ο δημοτικός σύμβουλος Σύρου-Ερμούπολης και πρόεδρος του Επαγγελματικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Μιχάλης Ζουλουφός, σκιαγραφώντας τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η δημοτική Αρχή που θα προκύψει στη Σύρο μετά τις εκλογές.

Ο κ. Ζουλουφός αναγνωρίζει πως η αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας πρέπει να είναι πρώτο μέλημα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να στηριχθεί τόσο ο τουρισμός όσο και οι τομείς της αγροτικής παραγωγής, οι μικρές βιοτεχνίες τοπικών προϊόντων αλλά και η οικονομία του πολιτισμού που είναι εξαιρετικά σημαντική για το νησί της Σύρου.

Μιχάλης ΖουλουφόςΜιλώντας για την επαναλειτουργία του Ναυπηγείου στο Νεώριο ο κ. Ζουλουφός σημειώνει ότι αποτελεί μια θετική εξέλιξη καθώς επανήλθε ο ζωηρός ρυθμός βιομηχανικής δραστηριότητας στο λιμάνι της Ερμούπολης. Τονίζει, ωστόσο, ότι θα πρέπει να επέλθει μια «ισορροπία μεταξύ της ανάγκης λειτουργίας του Ναυπηγείου και της σωστής τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Αναφέρει ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός του μεταφορικού και του ενεργειακού κόστους στη Σύρο αλλά και στις υπόλοιπες Κυκλάδες προκειμένου να στηριχθεί η τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα. Ξεχωριστή πρόκληση αποτελεί η δημιουργία νέων έργων υποδομής αλλά και η συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα δημοτική αρχή στη Σύρο μετά από μια δεκαετία κρίσης στην Ελλάδα και συνεχής περικοπή πόρων;

Τα επόμενα χρόνια είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης καθώς και αυτός, όπως εξάλλου και οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας, καλείται να αναλάβει νέες αρμοδιότητες από την κεντρική κυβέρνηση και μάλιστα με δραστικά μειωμένους οικονομικούς πόρους. Ειδικότερα για την οικονομία της Σύρου ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η υψηλή ανεργία. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός που θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Και αυτό πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη όλους τους οικονομικούς πυλώνες της Σύρου, δηλαδή την εκπαίδευση, τα ναυπηγεία, τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και τον δημόσιο τομέα. Ξεχωριστή πρόκληση αποτελεί η δημιουργία νέων έργων υποδομής αλλά και η συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει και πάλι μια συζήτηση για την νησιωτικότητα στη χώρα μας. Ποια είναι τα μέτρα που πιστεύετε ότι πρέπει να ζητήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κεντρική κυβέρνηση για να αναπτυχθεί οικονομικά και κοινωνικά τόσο η Σύρος όσο και οι Κυκλάδες γενικότερα;

Όπως ανέφερα οι Δήμοι καλούνται να κάνουν περισσότερα με λιγότερους πόρους. Οπότε όπως μεταφέρονται αρμοδιότητες από την κεντρική κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι πρέπει να μεταφέρεται και η διαχείριση περισσότερων πόρων. Σε επίπεδο οικονομίας θα πρέπει να εξορθολογιστεί το ενεργειακό κόστος καθώς και το κόστος μεταφορών. Με την αύξηση του τουρισμού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα είναι απαραίτητη η μεγέθυνση των δημόσιων επενδύσεων σε έργα υποδομής. Τέλος, ένα σημαντικό μέτρο που θα έδινε άμεση ανάσα στο νησί και εντέλει θα αύξανε και τα δημόσια έσοδα είναι η δραστική μείωση του ΦΠΑ.

Είστε μεταξύ άλλων και Πρόεδρος του Επαγγελματικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επαγγελματίες που βρίσκονται στα νησιά;

Η επιχειρηματικότητα στις Κυκλάδες χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα, χάρη στον τουρισμό, και κινητικότητα ανθρώπων. Το αλαλούμ με τις φορολογικές διατάξεις και την αύξηση-μείωση του ΦΠΑ, η ύπαρξη νησιών-τουριστικών προορισμών διαφορετικών ταχυτήτων και απαιτήσεων, η έλλειψη σταθερής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας το χειμώνα σε κάποια νησιά, η πολυνομία για την αδειοδότηση επιχειρήσεων και οι πολλές ζώνες προστασίας νησιωτικού χώρου καθιστούν το «επιχειρείν» στις Κυκλάδες, ως μια γοητευτική πρόκληση για όλους μας.

Είχαμε πρόσφατα το παράδειγμα του Νεώριου, όπου τα Ναυπηγεία πήγαν σε νέο ιδιοκτήτη και ξεκίνησαν και πάλι να λειτουργούν. Πόσο επηρέασε τη ζωή στη νησί αυτή η εξέλιξη, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αναβιώσουν στη Σύρο;

Η τοπική κοινωνία της Σύρου έγινε μάρτυρας μιας πρωτόγνωρης –για τα τοπικά δεδομένα- απαξίωσης του ιστορικού Ναυπηγείου Νεωρίου με μεγάλη οικονομική ζημιά για τους εργαζομένους, τους τοπικούς προμηθευτές, τις τράπεζες και το Κράτος. Το τελευταίο εξάμηνο, το Ναυπηγείο λειτουργεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς αναμονής της μεταβίβασης της ιδιοκτησίας της εταιρείας από την παλαιά διοίκηση στη νέα, αυτήν της ΟΝΕΧ. Είναι γεγονός ότι επανήλθε ο ζωηρός ρυθμός βιομηχανικής δραστηριότητας στο λιμάνι της Ερμούπολης και αυτό αποτελεί μια αισιόδοξη εικόνα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπομονή των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού έχει εξαντληθεί με τα φαινόμενα της αμμοβολής και της μη τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της επιχείρησης. Συνεπώς, θα πρέπει να επέλθει μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης λειτουργίας του Ναυπηγείου και της σωστής τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Δυστυχώς, για τη Σύρο, αυτή η «αναβίωση» του ενδόξου βιομηχανικού παρελθόντος της αποτελεί μια μοναχική εξαίρεση. Ίσως, με την κατάλληλη κρατική στήριξη, θα μπορούσε να αναθερμανθεί ο κλάδος της παραδοσιακής ναυπηγοξυλουργικής, αλλά αυτό αφορά σε πιο μικρή κλίμακα οικονομίας.

Σε τι επίπεδα κινείται ο τουρισμός στη Σύρο; Υπάρχουν άλλοι κλάδοι της οικονομίας που μπορούν να αναπτυχθούν;

Η Σύρος αποτελεί ένα τουριστικό «παράδοξο» των Κυκλάδων. Είναι νησί με σημαντική πολιτιστική, αρχιτεκτονική, γεωλογική και θρησκευτική κληρονομιά, την οποία πρέπει ένας επισκέπτης να ανακαλύψει αργά και σταθερά. Η υψηλή τουριστική περίοδος της Σύρου είναι το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, κάθε καλοκαίρι, και το Πάσχα. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλος αριθμός παραθεριστικών κατοικιών στο νησί και χιλιάδες επισκεπτών έρχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι τομείς της αγροτικής παραγωγής και μικρής βιοτεχνίας τοπικών προϊόντων, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στις τεχνολογίες πληροφορικής και η οικονομία του πολιτισμού είναι κλάδοι σημαντικοί που μπορούν να αναπτυχθούν στο νησί, ανεξάρτητα και παράλληλα με τον τουρισμό και τη βιομηχανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider