Πατούλης: Πληρώσαμε ακριβά τις εγκληματικές ανευθυνότητες όσων πέρασαν από τις Διοικήσεις της Περιφέρειας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πατούλης: Πληρώσαμε ακριβά τις εγκληματικές ανευθυνότητες όσων πέρασαν από τις Διοικήσεις της Περιφέρειας
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή για την Αττική», Γιώργος Πατούλης, μιλά στο insider.gr.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή για την Αττική», Γιώργος Πατούλης, μιλά στο insider.gr για τα τρωτά της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα λάθη που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα και το πρόγραμμα που θα θέσει σε εφαρμογή εφόσον εκλεγεί.

«Η Περιφέρεια Αττικής παρακολουθεί απαθής την Κυβέρνηση, η οποία παρά τις εξαγγελίες της, εξακολουθεί να καθυστερεί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών από φυσικές καταστροφές κι έκτακτα συμβάντα» σημειώνει ο κ. Πατούλης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ομοιότητες της θέσης του περιφερειάρχη με εκείνη του πρωθυπουργού επισημαίνει ότι ο υπεύθυνος ρόλος του Περιφερειάρχη πρέπει να υπερβαίνει την απλή διαχειριστική του ικανότητα και να κινείται παράλληλα στη βάση ενός γενικού συντονισμού, σε άμεση συνεργασία με το Κεντρικό Κράτος. «Θεωρώ ότι ένας «ανευθυνουπεύθυνος» Περιφερειάρχης που επικεντρώνεται στο γράμμα του Νόμου και μένει στάσιμος, περιμένοντας να τρέξουν εξελίξεις, δε μπορεί να έχει τη θέση αυτή», δηλώνει.

Ως προς τους αντιπάλους του στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, ο κ. Πατούλης εκτιμά ότι «Δούρου και Σγουρός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δεν εκφράζω προτίμηση για τον αντίπαλο, γιατί θεωρώ αντίπαλο τα προβλήματα κι όχι τα πρόσωπα».

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την Περιφέρεια Αττικής και ποια θα είναι η πρώτη σας κίνηση εφόσον εκλεγείτε;

Πρώτον, αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό σημαίνει εκπόνηση ενός νέου, ρεαλιστικού κι εφαρμόσιμου Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με βάση τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους. Δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, για να αισθάνονται οι πολίτες της Αττικής ασφάλεια για τη ζωή και τις περιουσίες τους. Ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης. Αποτύπωση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της Περιφέρειας, προκειμένου να γνωρίζουμε ποιες είναι οι δυνατότητες μας για την προώθηση έργων και παρεμβάσεων. Δημιουργία επιτροπής διαβούλευσης με συμμετοχή και των 66 Δήμων της Αττικής, ώστε να συν-διαμορφώσουμε τις νέες προτεραιότητες, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωριστικές γραμμές. Αναβάθμιση του πράσινου χαρακτήρα της Περιφέρειας.

Για εμάς, η Πολιτική Προστασία αποτελεί βασικό πυρήνα μιας συγκροτημένης στρατηγικής που θέλουμε να εφαρμόσουμε στην Περιφέρεια

Δεύτερον, συνεργασίες και συνέργειες με το Κεντρικό Κράτος αλλά και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, για την εκτέλεση έργων και την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς, όπου η Αττική έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, προκειμένου να τονώσουμε την τοπική ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.
Τρίτον, ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της Περιφέρειας με συγκροτημένες και συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Από την περαιτέρω ενίσχυση κοινωνικών δομών και προγραμμάτων, ως την ανάληψη νέων ρόλων σε τομείς όπως η πρόληψη της υγείας.

Να σταθούμε στην τραγωδία στο Μάτι. Έχετε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο σε επίπεδο πολιτικής προστασίας;

Η κοινωνία μας κρίνει όλους. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο ή λιγότερο να σας πω πάνω στο θέμα των ευθυνών. Οι πολίτες έχουν συνείδηση και γνωρίζουν απόλυτα τι συμβαίνει. Έχουν περάσει δύο χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και ένας σχεδόν χρόνος από την τραγωδία στο Μάτι και τίποτε δεν έχει αλλάξει όσον αφορά το σχέδιο πολιτικής προστασίας της χώρας και της Αττικής. Η Περιφέρεια Αττικής παρακολουθεί απαθής την Κυβέρνηση, η οποία παρά τις εξαγγελίες της, εξακολουθεί να καθυστερεί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών από φυσικές καταστροφές κι έκτακτα συμβάντα.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αποδέσμευση από το ασφυκτικό πλαίσιο του κρατικού παρεμβατισμού

Το μόνο που χρειαζόμαστε από εδώ και πέρα στην Αττική είναι μια σοβαρή στρατηγική αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων, με ταυτόχρονη εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Για εμάς, η Πολιτική Προστασία αποτελεί βασικό πυρήνα μιας συγκροτημένης στρατηγικής που θέλουμε να εφαρμόσουμε στην Περιφέρεια. Στο δικό μας σχέδιο προβλέπονται όσα έκανα κι ως πρόεδρος του ΣΠΑΠ, όπου για 4 χρόνια δεν κάηκε ούτε ένα δέντρο στην Πεντέλη. Στο πλαίσιο αυτό, με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων και τεχνοκρατών έχουμε συγκροτήσει τους κεντρικούς άξονες για το πώς αντιλαμβανόμαστε την αποτελεσματική Πολιτική Προστασία. Η μαγική λέξη είναι η πρόληψη. Εστιάζουμε στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών καταστροφών, μέσα από ένα συγκροτημένο σχέδιο, ακολουθώντας τη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική. Αξιοποιούμε κάθε σύγχρονο μέσο και διαθέσιμη τεχνολογία αιχμής που έχουμε στη διάθεσή μας.

Η ιστορία έχει δείξει ότι η κεντρική κυβέρνηση κάποιες φορές αδυνατεί να σταθεί αρωγός στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πολλές φορές μάλιστα ίσως τα αρμόδια υπουργεία να παρακωλύουν το έργο της δημιουργώντας καθυστερήσεις οι οποίες μπορούν να στοιχίσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο θέμα;

Εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευθούν τη Διοίκηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της πατρίδας μας από 1η Σεπτεμβρίου, προφανώς και δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια απέναντι στις παθογένειες, στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και στη σύγχυση που επικρατεί πολλές φορές μεταξύ των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων. Έχουμε τη βούληση, τη διάθεση και την στρατηγική ώστε να σπάσουμε «αυγά», όπου χρειάζεται. Για εμάς το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω απ’ όλους. Κανείς δε μπορεί να παίξει την κοινωνία κορώνα γράμματα. Ήδη πληρώσαμε ακριβά τις εγκληματικές ανευθυνότητες όλων όσων πέρασαν από τις Διοικήσεις της Περιφέρειας τα τελευταία χρόνια.

Θεωρείτε ότι η θέση του περιφερειάρχη έχει κοινά στοιχεία με τη θέση ενός «μικρού πρωθυπουργού»;

Ο Περιφερειάρχης λειτουργεί στη βάση του δημόσιου συμφέροντος, έχοντας την ευθύνη για την εκτέλεση ενός τεράστιου έργου με πολλαπλές αρμοδιότητες. Ο υπεύθυνος ρόλος του πρέπει να υπερβαίνει την απλή διαχειριστική του ικανότητα και να κινείται παράλληλα στη βάση ενός γενικού συντονισμού, σε άμεση συνεργασία με το Κεντρικό Κράτος. Θεωρώ ότι ένας «ανευθυνουπεύθυνος» Περιφερειάρχης που επικεντρώνεται στο γράμμα του Νόμου και μένει στάσιμος, περιμένοντας να τρέξουν εξελίξεις, δε μπορεί να έχει τη θέση αυτή. Το ζητούμενο στις μέρες μας για την πολύπαθη Αττική είναι να επιλεγεί ένας Περιφερειάρχης που θα νοιάζεται για όλους τους πολίτες του Λεκανοπεδίου, δε θα θέτει προσκόμματα και ιδεοληπτικές ταμπέλες αλλά θα λειτουργεί πέραν των δεσμεύσεών του, δίπλα στην κοινωνία, προλαμβάνοντας τους κινδύνους, διεκδικώντας για τους πολλούς, με διάθεση αποτελεσματικότητας και αφοσίωσης. Με λίγα λόγια να έχει τη βούληση για να πάει το καράβι μπροστά και όχι να το αφήσει στην «ξέρα».

Έχετε μιλήσει για αποκέντρωση, έχετε μιλήσει για χρηματοδοτικά εργαλεία. Πόσο εύκολο είναι να λειτουργήσει η περιφέρεια με μια σχετική αυτοτέλεια υπό τις παρούσες συνθήκες; Προτείνετε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις;

Εδώ και είκοσι χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, τονίζω επανειλημμένα ότι για να πάει η Ελλάδα μπροστά, χρειάζεται ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους. Με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ευθυνών και πόρων. Ένα νέο μοντέλο, που θα προβλέπει αυξημένο ρόλο στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης και θα εξασφαλίζει στις τοπικές κοινωνίες το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες, για όσα τις αφορούν. Αυτό είναι το μοντέλο της μητροπολιτικής διακυβέρνησης, που ακολουθείται σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα εφαρμόζεται με στρεβλό τρόπο σήμερα, από το θεσμό των Περιφερειών.

Όπως γίνεται αντιληπτό αυτό που χρειάζεται σήμερα η Τ.Α. είναι αποδέσμευση από το ασφυκτικό πλαίσιο του κρατικού παρεμβατισμού. Χρειαζόμαστε αποδέσμευση πόρων και αρμοδιοτήτων ώστε να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών ένα νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής αντίληψης με έμφαση την οικονομική και αναπτυξιακή της αυτοτέλεια.

Πιστεύω επίσης, ότι χρειάζεται ταυτόχρονα ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, στις οποίες θα συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας των πολιτών, που θα επιτρέψουν στην Πατρίδα μας να βγει με μόνιμο και οριστικό τρόπο από την κρίση και να αναπτυχθεί ξανά, πάνω σε στέρεες βάσεις. Ωστόσο θα ήθελα να το υπογραμμίσω. Χωρίς αποκέντρωση πόρων, ευθυνών κι αρμοδιοτήτων δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση, προς όφελος των πολιτών. Πάνω απ’ όλα όμως είναι απαραίτητη η ενότητα και η συνεργασία όλων μας, υπερβαίνοντας κόμματα και παρατάξεις.

Μιλήσατε για αυτά που θα κάνετε για την Περιφέρεια. Ποια είναι τα λάθη που θεωρείτε ότι έχουν γίνει μέχρι τώρα. Τι είναι αυτό που δεν θα κάνατε;

Ζούμε στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας μας και οι Διοικήσεις που πέρασαν από την Αττική, όλα αυτά τα χρόνια, δυστυχώς δεν έδωσαν λύσεις στα μεγάλα και υπαρκτά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ως πολίτες. Στη διαχείριση των απορριμμάτων, έχοντας αφήσει πίσω τους τη μεγαλύτερη ανοιχτή χωματερή της Ευρώπης στη Φυλή. Στην ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας, θωρακίζοντας τις πόλεις μας. Στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένο σχεδίου πολιτικής προστασίας, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφάλειας στους συμπολίτες μας.

Οι κ.κ. Σγουρός και Δούρου απέτυχαν παταγωδώς. Αυτό που μας κληρονομούν είναι άλυτα προβλήματα, που χρονίζουν. Ανασφάλεια για το μέλλον. Χαμένο κύρος για τον αυτοδιοικητικό θεσμό. Χαμένες ευκαιρίες ανάπτυξης. Ανεπάρκεια στην απορροφητικότητα κι έλλειμμα αξιοποίησης των πόρων που διαχειρίστηκαν σε καιρούς ευμάρειας.

Απέναντι σε αυτές τις αναποτελεσματικές και αποτυχημένες πολιτικές που πήγαν πίσω την Αττική μας πρέπει να βάλουμε ένα τέλος και να κάνουμε ταυτόχρονα μια Νέα Αρχή. Εμείς έχουμε σχέδιο για να πάμε την Αττική μπροστά. Δεν υπόσχομαι περισσότερα από όσα έχω τη δύναμη να υλοποιήσω. Δεσμεύομαι όμως ότι θα διεκδικήσω όλα όσα μπορώ, για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί, κάνοντας το όραμα πράξη.

Με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να συνεργαστείτε με κάποιον από τους συνυποψηφίους σας. Με ποιόν θα προτιμούσατε να συνεργαστείτε και γιατί;

Δούρου και Σγουρός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δεν εκφράζω προτίμηση για τον αντίπαλο, γιατί θεωρώ αντίπαλο τα προβλήματα κι όχι τα πρόσωπα. Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τα προβλήματά της, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις προγραμματικές μας θέσεις. Στόχος είναι η Αττική να μπορέσει να διοικηθεί με υπευθυνότητα και συναίνεση στην πράξη, χωρίς κομματικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider