Γιώργος Μπρούλιας: Δεν πρέπει ούτε στιγμή να επαναπαύεσαι, ποτέ να μη θεωρείς ρουτίνα την πρόληψη

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιώργος Μπρούλιας: Δεν πρέπει ούτε στιγμή να επαναπαύεσαι, ποτέ να μη θεωρείς ρουτίνα την πρόληψη
Ο νεαρότερος δήμαρχος Αθηναίων μιλά στο insider.gr

Είναι ο μικρότερος σε ηλικία δήμαρχος Αθηναίων, έχει όμως ήδη παίξει κομβικό ρόλο στο συμμάζεμα των οικονομικών του δήμου, στην καθαριότητα της Αθήνας αλλά και στην έγκαιρη εκκένωση των κατασκηνώσεων την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Ο κ. Γιώργος Μπρούλιας μιλά στο insider.gr για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο δήμος, για τα σχέδια του για την επόμενη ημέρα αλλά και για την απλή αναλογική.

Είστε ο νεαρότερος δήμαρχος Αθηναίων. Πέραν της συμβολικής σημασίας της εξέλιξης αυτής, τι θεωρείτε ότι σηματοδοτεί για εσάς αλλά και για το Δήμο.

Eύχομαι πραγματικά το παράδειγμά μου να δώσει το έναυσμα σε νέα άτομα να ασχοληθούν με τα κοινά. Ειδικότερα σε μια εποχή που η πολιτική αμφισβητείται, που τα άκρα κερδίζουν έδαφος και που οι νέοι απομακρύνονται και αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο από τα κοινά, το να μπει μπροστά μια νέα γενιά πολιτικών στελεχών, θεωρώ ότι μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει στην κοινωνία. Και οφείλω να παρατηρήσω ότι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αθηναίων ανήκουν στην πλειονότητά τους σε αυτή τη νέα γενιά και το πλεονέκτημα αυτό φάνηκε ήδη στο πολιτισμένο και παραγωγικό επίπεδο της αντιπαράθεσης. Ωστόσο, πιστεύω ακράδαντα ότι στην πολιτική από τη μια χρειαζόμαστε τη φρεσκάδα του νέου, από την άλλη όμως χρειαζόμαστε και την εμπειρία του παλιού.

Το θέμα της καθαριότητας είναι διαχρονικά ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της πόλης. Τι κάνατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας στο Δήμο και ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια;

Η καθαριότητα στην Αθήνα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μία μάχη καθημερινή και σκληρή. Με νίκες και ήττες που απαιτεί ολοκληρωμένο συντονισμό και σχέδιο. Και ειλικρινά μου φαίνεται πολύ παράξενο όταν ακούω από ορισμένους να συγκρίνουν το επίπεδο καθαριότητας της Αθήνας με άλλες πολύ μικρότερες, αλλά και πολύ πιο διαφορετικές πόλεις. Η Αθήνα είναι μία πόλη που αποτελείται από περίπου 2.500 χιλιάδες οικοδομικά τετράγωνα και 6.000 δρόμους. Μια πόλη της οποίας τις υποδομές χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα, εργαζόμενοι, επισκέπτες και τουρίστες. Άρα είναι αναμενόμενο ότι κάπου θα βρεις σημεία της πόλης, τα οποία θα είναι προβληματικά. Όταν βρίσκεσαι λοιπόν σε αυτή τη θέση το θέμα είναι να μη χάσεις ούτε στιγμή τον στόχο, ο οποίος είναι να υλοποιείται με προσήλωση ο στρατηγικός σχεδιασμός, για μια Αθήνα κάθε μέρα και πιο καθαρή.

Η Αθήνα εδραιώνεται ως ένας από τους δημοφιλέστερους city break προορισμούς και διοργάνωσης συνεδρίων διεθνώς

Από την άλλη πλευρά ένας Δήμαρχος ή ένας Αντιδήμαρχος πρέπει να συνηθίσει να δέχεται παράπονα ακόμη και για ζητήματα που δεν είναι στην αρμοδιότητά του. Παράπονα για την καθαριότητα αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, χώρων όπως το Πεδίον του Άρεως, μέχρι και εγκαταλελειμμένων κτηρίων από τους ιδιοκτήτες τους.

Είμαι αισιόδοξος όμως, γιατί θέσαμε τις βάσεις για την αποδοτικότερη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αθήνα: Μέσα από τη δημιουργία του, πρώτου στην Αττική, Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που επιτρέπει τη λειτουργία διπλών δρομολογίων σε γειτονιές της Αθήνας, τη θεσμοθέτηση της αποκομιδής με ραντεβού σε κεντρικά σημεία της πόλης και με έτοιμο σχέδιο για την επέκταση σε κάθε γειτονιά. Επίσης, με την πιλοτική εφαρμογή της Έξυπνης Αποκομιδής στο Εμπορικό Τρίγωνο και την ανανέωση κατά σχεδόν 100% του στόλου της καθαριότητας, με νέα οχήματα και καινούργιους κάδους σε όλη την πόλη. Η δουλειά βάσης έχει γίνει, δεν πρέπει όμως, να ξεχνάμε ότι η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας.

Η Αθήνα μετατρέπεται σε έναν τουριστικό προορισμό για ολόκληρο το χρόνο. Ποιες είναι οι προκλήσεις που φέρνει αυτή η αλλαγή και πώς μπορεί ο Δήμος να τις αντιμετωπίσει;

Κατ΄αρχάς, πιστεύω ότι είναι πιο δόκιμο να μιλάμε για εξέλιξη και εδραίωση της Αθήνας ως ολοκληρωμένου προορισμού, στη διεθνή τουριστική αγορά. Αυτή η εξέλιξη που βλέπουμε σήμερα, δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε συγκυριακή. Είναι το αποτέλεσμα μίας πολύχρονης σκληρής και συλλογικής προσπάθειας που ξεκίνησε από τη δημοτική μας αρχή πριν από περίπου οκτώ χρόνια και κτίστηκε βήμα-βήμα, με οδηγό μία προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική. Μία στρατηγική που μελετήθηκε σε βάθος, με τεχνοκρατικά και ρεαλιστικά κριτήρια, με ζωντανό διάλογο και συνέργειες με τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης, με διεξοδικές έρευνες και διαρκή παρακολούθηση όλων των υφιστάμενων και νέων τάσεων της αγοράς.

Τη νύχτα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήμουν υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του δήμου Αθηναίων. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου, εγώ και αρκετοί ακόμα

Από 2,5 εκατομμύρια αφίξεις το 2012, απογειώθηκε στις περίπου 6 εκ. το 2018. Η Αθήνα εδραιώνεται ως ένας από τους δημοφιλέστερους city break προορισμούς και διοργάνωσης συνεδρίων διεθνώς, ακριβώς επειδή ο δήμος Αθηναίων, φορείς και αγορά συνεργάστηκαν στενά και εποικοδομητικά, για τη συστηματική και στοχευμένη προβολή των μοναδικών χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων που συνθέτουν την προσφορά της, μέσα από όλα τα διαθέσιμα κανάλια και δίκτυα. Η συνεργασία του δήμου Αθηναίων με την Aegean και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών θα αποτελεί για πολύ καιρό μοντέλο επιτυχημένης συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πρωταρχικό μέλημα και επιδίωξη όλων μας, είναι να μην διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ της φέρουσας ικανότητας της Αθήνας και του φόρτου τουριστικών ροών που πλέον υποδέχεται. Αυτήν την πρόκληση, καλούμαστε να διαχειριζόμαστε καθημερινά, καθένας με τον ρόλο του και την αποστολή του.

Αντίστοιχα, το φαινόμενο airbnb κυριαρχεί στην πόλη με τα θετικά και τα αρνητικά του. Τάσσεστε υπέρ της λήψης κάποιων μέτρων για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης επέκτασης, όπως έχει γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Γιώργος ΜπρούλιαςΤο «φαινόμενο» των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου airbnb, στο οποίο αναφέρεστε, είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα. Ο δήμος Αθηναίων εντόπισε πολύ νωρίς αυτήν τη νέα τάση, από τις ραγδαίες αλλαγές σε περιοχές γύρω από την Ακρόπολη και το ιστορικό κέντρο. Αλλαγές που είχαν επιπτώσεις στη ζωή των γειτονιών. Μελετήσαμε σε βάθος τις επιπτώσεις της, θετικές ή αρνητικές, συνεργαστήκαμε με ευρωπαϊκές πόλεις που είχαν εμπειρία και συζητήσαμε εκτενώς με τους φορείς της πόλης αλλά και με την κεντρική κυβέρνηση. Ωστόσο, η διαφορά της Αθήνας με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αναφορικά με τα μέτρα που αυτές έχουν λάβει, είναι ότι η αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα δεν έχει ούτε τις αρμοδιότητες, ούτε τα θεσμικά εφόδια για την απαιτούμενη ρύθμιση. Η άποψή μου είναι ότι κάθε δραστηριότητα πρέπει να εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ισονομίας, φορολογικής δικαιοσύνης, υγιούς ανταγωνισμού και αποτροπής κάθε αλλοίωσης των υφιστάμενων κοινωνικών συνθηκών και αστικών παραμέτρων.

Μια από τις πανθομολογούμενες επιτυχίες της απερχόμενης δημοτικής αρχής είναι το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών του Δήμου. Πώς το επιτύχατε και τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα;

Το 2011 παραλάβαμε έναν δήμο με έλλειμμα 48 εκατομμυρίων ευρώ και δάνεια 200 εκ. ευρώ. Για το λόγο αυτό άμεση προτεραιότητα μας έγινε ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του δήμου, μέσα στην πιο βαθιά οικονομική κρίση. Αν δεν γινόταν αυτό, ούτε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για 30.000 ανθρώπους θα μπορούσε να έχει στηθεί, ούτε τα θεμέλια για διεκδίκηση πόρων από την Ευρώπη και από τον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί. Με πολύ σκληρή και αθόρυβη δουλειά πολύ γρήγορα το έλλειμμα γύρισε σε πλεόνασμα 25 εκ. ευρώ. Και επειδή είχα την ευκαιρία να διατελέσω Αντιδήμαρχος Οικονομικών, εκείνο που πρέπει να υπογραμμίζουμε πάντα, είναι ότι στον δήμο Αθηναίων ο οικονομικός εξορθολογισμός και τα πλεονάσματα δεν ήρθαν στραγγίζοντας την αγορά. Αντιθέτως, με συστηματική δουλειά, καταφέραμε να επιτύχουμε μείωση των δημοτικών τελών που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις άγγιξαν ακόμα και το 20%. Για πρώτη φορά ορίστηκαν επαγγελματικοί συντελεστές ώστε να σχετίζεται η επαγγελματική δραστηριότητα με την παραγωγή απορριμμάτων και την αντίστοιχη χρέωση δημοτικών τελών, όταν το κεντρικό κράτος αύξανε συνεχώς τους συντελεστές φορολογίας σε όλα τα επίπεδα.

Ποια είναι η πρώτη σας προτεραιότητα για το Δήμο και πώς σκοπεύετε να τη διαχειριστείτε;

Στόχος μου είναι να αποδείξει ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας ότι στη διοίκηση υπάρχει συνέχεια και ότι δεν τραβάμε χειρόφρενο ούτε για μία στιγμή. Δεν πρέπει να σταματήσουμε ούτε λεπτό, αντιθέτως πρέπει σε κάποιους τομείς να εντείνουμε την προσπάθειά μας. Η Αθήνα εισέρχεται σε περίοδο αιχμής, με τον τουρισμό αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες να δοκιμάζουν τις υποδομές της και να επιβάλλουν, από τον μηχανισμό μας, εγρήγορση. Τη νύχτα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήμουν υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του δήμου Αθηναίων. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου, εγώ και αρκετοί ακόμα. Η διάσωση των 621 παιδιών των κατασκηνώσεων και η επιστροφή τους στα σπίτια τους, ήταν για μένα ένα μάθημα ζωής. Δεν πρέπει ούτε στιγμή να επαναπαύεσαι, ποτέ να μη θεωρείς ρουτίνα την πρόληψη, να υπάρχει σχέδιο ακόμη και για τα πιο απίθανα πράγματα και να συνεργάζεσαι.

Μια από τις ιδιαιτερότητες των εκλογών είναι ότι θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Θεωρείτε ότι υπάρχει πνεύμα συνεργασίας στο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει; Τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα ή πιο δύσκολα;

Καθήκον όλων μας, των αιρετών, είναι να λειτουργούμε με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Το νέο εκλογικό σύστημα, δεν σας κρύβω, θεωρώ ότι θα αποτελέσει δοκιμασία για πολλούς δήμους. Επειδή καμία κουβέντα δεν έχει γίνει προεκλογικά για προγραμματικές συγκλίσεις, υπάρχει ο κίνδυνος αντί να πάμε σε μία πιο πλουραλιστική λειτουργία και σε συνεργασίες με βάθος, να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος του δημάρχου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αντιπροσωπευτικότερο σύστημα είναι ζητούμενο για τη δημοκρατία. Είναι ζητούμενο για την επιστροφή της πολιτικής. Ωστόσο και για την ποιότητα της δημοκρατίας και για τη συμμετοχή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το εκλογικό σύστημα να μην γίνεται εργαλείο κομματικών σκοπιμοτήτων και να αλλάζει αναλόγως με τους συσχετισμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider