Ανδριοσόπουλος: Η Ελλάδα μπαίνει στο δρόμο της απανθρακοποίησης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανδριοσόπουλος: Η Ελλάδα μπαίνει στο δρόμο της απανθρακοποίησης
Ο πρόεδρος της ΗΑΕΕ και καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, Κώστας Ανδριοσόπουλος μιλάει για τις νέες προκλήσεις στην αγορά ενέργειας.

Η ενεργειακή μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον κλάδο της Ενέργειας εν μέσω της εφαρμογής των ευρωπαϊκών επιταγών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την υιοθέτηση πράσινων πρακτικών σε όλους τους τομείς της οικονομίας αποτελούν μία από τις βασικές θεματικές του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου που διοργανώνεται από την ΗΑΕΕ στις 6-8 Μαΐου στο ξενοδοχείο Diviani Caravel στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της ΗΑΕΕ και καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, Κώστας Ανδριοσόπουλος μιλάει στο insider.gr για τις νέες προκλήσεις και τα θέματα που θα αναλυθούν στο συμπόσιο.

Κύριε Ανδριοσόπουλε, όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις το φετινό συνέδριο της ΗΑΕΕ αναμένουμε να αποτελέσει ένα βήμα ουσιαστικού διαλόγου πάνω στα καυτά ενεργειακά ζητήματα. Σε ποια θέματα θα εστιάσει το φετινό συμπόσιο;

Η ΗΑΕΕ πραγματοποιεί ένα ευρύ φάσμα συνεδρίων, συναντήσεων, εκδηλώσεων και εκδόσεων με στόχο την πλήρη κάλυψη των εξελίξεων στο χώρο της ενέργειας, τη βελτίωση του δημοσίου διαλόγου και το να δώσει τα κατάλληλα εφόδια στα μέλη της, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος. Σε αυτή τη διοργάνωση περισσότεροι από 100 ομιλητές από πάνω από 40 ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, 15 Οργανισμούς και Think Tanks, 10 κορυφαία ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά ιδρύματα και πάνω από 15 θεσμικούς φορείς και ρυθμιστικές Αρχές, θα ρίξουν φως στα κρίσιμα ζητήματα ενέργειας της περιοχής μας, σε περίπου 25 συνεδρίες στη διάρκεια των τριών αυτών ημερών.

Τα θέματα τα οποία θα κυριαρχήσουν είναι η ενεργειακή μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλού (μηδενικού) άνθρακα, ένα πιο πράσινο μείγμα ενέργειας σε όλους τους τομείς της οικονομίας αλλά και της καθημερινότητας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Σε σχέση με πέρυσι, η τάση αυτή επιταχύνεται λαμβάνοντας ώθηση από πολιτικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ (DG Comp), σε επίπεδο αρχηγών κρατών και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της στροφής που επιχειρείται προς πράσινες πολιτικές αποτελούν η απόφαση για επιτάχυνση της απανθρακοποίησης στη Γερμανία, οι αποφάσεις για εξηλεκτρισμό των μεταφορών στο Λονδίνο και το Παρίσι αλλά και η ευρωπαϊκή απαίτηση για μεγαλύτερη υποστήριξη των ΑΠΕ.

Ένας ακόμη τομέας στον οποίο θα τοποθετηθούν φορείς και εκπρόσωποι της αγοράς είναι η οδηγία IMO για τα ναυτιλιακά καύσιμα, οι δυνατότητες που προσφέρει το LNG ως εναλλακτικό καύσιμο και ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στον τομέα αυτό.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για το κατά πόσο τελικά θεωρείται επιτυχημένος ο τρόπος που επιχειρείται η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Το θέμα της ΔΕΗ παραμένει πρώτο θέμα στην επικαιρότητα…..

Ένα θέμα που θα αναλυθεί είναι σίγουρα και η επόμενη ημέρα για την ΔΕΗ. Η επιχείρηση μπορεί να βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση καθώς έχει επηρεαστεί από τις επιβαρύνσεις του CO2 ενώ ανασταλτικά στην ανάπτυξή της έχει συντελέσει και ο άναρχος μάλλον τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε το άνοιγμα της αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να τοποθετηθούν και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις όπως είναι εκείνη της ΔΕΠΑ, για την οποία επίσης θα τοποθετηθούν φορείς της αγοράς.

Εξέχοντα ρόλο στο πρόγραμμα του συνεδρίου έχουν και οι ΑΠΕ…

Πλέον στην Ελλάδα έχουμε το πλαίσιο των διαγωνισμών, έγιναν τρεις διαγωνισμοί, η αγορά έχει τεσταριστεί. Υπάρχει ένα πεδίο όπου ο ανταγωνισμός και οι ξένες εταιρείες μπορούν να κινηθούν άνετα. Υπάρχει δηλαδή ένα καλό προηγούμενο για την αγορά προκειμένου να προσελκύσουμε και σε αυτόν τον τομέα επενδύσεις. Άλλωστε όπως θα ακούσετε και από τις τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο (Εθνική Τράπεζα) τέτοιου είδους project είναι πιο εύκολο να χρηματοδοτηθούν.
Πρόκειται για την τέταρτη ετήσια διοργάνωση. Θα μας πείτε δυο λόγια για τους συμμετέχοντες;

Στόχος του Συμποσίου είναι να αναδείξει όλες τις διαστάσεις της ενεργειακής μετάβασης, τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις πολιτικές και τα νέα ρυθμιστικά πλαίσια που διέπουν τον κλάδο, καθώς και τις θέσεις των επιχειρήσεων που τον αποτελούν. Προς αυτή την κατεύθυνση, το 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο θα φιλοξενήσει μια πληθώρα έμπειρων στελεχών από όλο το φάσμα του τομέα της ενέργειας, αξιωματούχους και φορείς της Πολιτείας, ειδικούς επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και αναλυτές που θα δώσουν μια πλήρη εικόνα για την ελληνική, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο πρόκειται να δώσουν το παρών εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρηματοπιστωτικών οργανισμών και κυβερνητικών φορέων όπως EBRD, World Bank/IFC, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, ΤΑΙΠΕΔ, US Congressional Research Service, καθώς και Πρέσβεις, Υπουργοί άλλων χωρών και διοικητικά στελέχη κορυφαίων ευρωπαϊκών και διεθνών επιχειρήσεων όπως οι Enagas, Fluxys, GE, Suntech Power, Total, Engie, Saipem, Enel, Naturgy, Scale Gas, Enedis, Akuo Energy, Snam, Energean, Siemens - Gamesa κ.α. και φυσικά υψηλόβαθμα στελέχη της Διεθνούς Ενωσης Ενεργειακής Οικονομίας (ΙΑΕΕ).

Από ελληνικής πλευράς, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας όπως ο Υπουργός ΠΕΚΑ, ο Υπ. Εξωτερικών, η Υπ. Τουρισμού, αρχηγοί κομμάτων, τομεάρχες ενέργειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων, ρυθμιστικών Αρχών όπως η ΡΑΕ, ακαδημαϊκών, μελών της ΗΑΕΕ, στελεχών επιχειρήσεων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα όπως οι ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΔΕΥ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΠΑ Αττικής, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, Φυσικό Αέριο Αττικής, Α+ Insurance Brokers, Nostira, Ζενίθ κ.α., ενώ ιδιαίτερη σημασία για την άρτια διοργάνωση του Συμποσίου έχει η στρατηγική συνεργασία με κορυφαία διεθνή think tanks και εταιρείες όπως το Global Gas Centre, το Atlantic Council, η S&P Global Platts, το REN21 και αναγνωρισμένους επιχειρηματικούς Συνδέσμους και Επιμελητήρια. Είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι η καλύτερη διοργάνωση μέχρις στιγμής του Συνδερίου – θεσμού στον τομέα της ενέργειας και ανυπομονούμε να μοιραστούμε τα συμπεράσματα που θα προκύψουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider