Τζιούρμαν (EBRD): Θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις στην αγορά κόκκινων δανείων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζιούρμαν (EBRD): Θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις στην αγορά κόκκινων δανείων
Έως το 2025, η EBRD  θα συνεχίζει να στηρίξει με τις επενδύσεις της τους κλάδους του τουρισμού και των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δευτερογενή αγορά NPEs και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ενεργό ρόλο σκοπεύει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) στην ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων στην Ελλάδα με στόχο την ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.

Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξή της στο insider.gr η κ. Σαμπίνα Τζιούρμαν, επικεφαλής της EBRD στην Ελλάδα και την Κύπρο, στον απόηχο των επενδύσεων που πραγματοποίησε πρόσφατα η τράπεζα σε δύο πακέτα κόκκινων δανείων. Έως το 2025, θα συνεχίζει να στηρίξει με τις επενδύσεις της τους κλάδους του τουρισμού και των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τον τελευταίο μήνα, η EBRD επένδυσε σε δύο πακέτα «κόκκινων» δανείων τα οποία πωλήθηκαν από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς σε funds. Πώς βλέπετε τη δευτερογενή αγορά NPEs στην Ελλάδα και με ποια κριτήρια προχωρήσατε σε αυτές τις επενδύσεις; Σκοπεύετε να κάνετε και άλλες τέτοιες τοποθετήσεις;

Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε περισσότερα έργα στην Ελλάδα ώστε να υποστηρίξουμε τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού τομέα βοηθώντας στη μείωση των «ανοιγμάτων» σε Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (NPLs). Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί επενδύοντας στους διαχειριστές των NPLs, συμμετέχοντας σε εξαγορές NPL χαρτοφυλακίων ή τιτλοποιήσεις με άλλους συν-επενδυτές.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 10 αδειοδοτημένοι διαχειριστές στη χώρα, αλλά πολλοί από αυτούς μόλις άρχισαν να αναπτύσσουν την παροχή υπηρεσιών τους. Η EBRD είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την ανάπτυξή τους, καθώς η διαχείριση των NPLs αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία της εν λόγω αγοράς.

Οι δύο συναλλαγές που αναφέρατε, με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, ήταν μέρος του Πλαισίου Εξυγίανσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της EBRD ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο ξεκίνησε το 2017 για να στηρίξει τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίλυση του ζητήματος των υψηλών επιπέδων των NPLs που εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλές από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Η EBRD αποφάσισε πρόσφατα να παρατείνει την παρουσία της στην Ελλάδα έως το 2025. Ποια είναι τα κίνητρα αυτής της απόφασης και σε ποιους κλάδους θα επικεντρωθείτε στις επόμενες επενδύσεις σας;

Η δραστηριοποίηση της EBRD στην Ελλάδα ξεκίνησε στα τέλη του 2015 με σκοπό να στηρίξει την ανάκαμψη της χώρας. Ο στόχος ήταν να προωθήσει τη μετάβαση σε μία επιτυχημένη οικονομία, η οποία διέπεται από χαρακτηριστικά όπως η ανταγωνιστικότητα, η ενσωμάτωση, η φιλοπεριβαλλοντική (πράσινη) οικονομία, η χρηστή διακυβέρνηση, η ανθεκτικότητα και η ενοποίηση. Μέχρι στιγμής, έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές επιτυχίες στη χώρα οι οποίες έχουν αποδείξει την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε γρήγορα στις συγκεκριμένες συνθήκες που επιφέρει η οικονομική κρίση.

Η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 αλλά η χώρα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουμε ότι η Τράπεζα είναι σε θέση να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Τον προηγούμενο μήνα, το Διοικητικό μας Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση για παράταση της θητείας της Τράπεζας στην Ελλάδα μέχρι το 2025. Για το εν λόγω θέμα θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία τον Δεκέμβριο από τους Διοικητές της EBRD, οπότε αναμένουμε την οριστική απόφαση μέχρι το τέλος του έτους.

Αναφορικά με τους τομείς της επενδυτικής μας δραστηριότητας, όπως έχω ήδη αναφέρει, έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές επιτυχίες στη χώρα, όπως η στήριξη του τραπεζικού τομέα, η παροχή βοήθειας στις τράπεζες για τη διαχείριση των NPLs τους, η παροχή βοήθειας σε μικρές επιχειρήσεις και η προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στον ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζοντας ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Με βάση το Ελληνικό Πλαίσιο Επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της EBRD ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, μπορούμε να συνεχίσουμε να προωθούμε τη μετάβαση σε μία οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η οποία μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε μία περισσότερο «πράσινη» χώρα.

Έχετε επενδύσει έως σήμερα 2 δισ. ευρώ σε έργα στην Ελλάδα. Τι ποσά προϋπολογίζετε για την επόμενη εξαετία;

Πολύ σωστά, μέχρι στιγμής έχουμε επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 42 έργα στη χώρα και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Μόνο το 2017, οι ετήσιες συναλλαγές μας ανήλθαν σε 614 εκατομμύρια ευρώ, όλα στον ιδιωτικό τομέα, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις 5 πρώτες χώρες της EBRD για το προηγούμενο έτος.

Παρότι δεν έχουμε θέσει συγκεκριμένο οικονομικό στόχο για τα επόμενα έξι χρόνια, επιδιώκουμε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα, λειτουργώντας συμπληρωματικά και έχοντας σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider