Τι σημαίνει το «καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων» του Κικίλια;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σημαίνει το «καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων» του Κικίλια;
Υπάρχει ένα υπουργείο, στο οποίο κανείς δε θα ήθελε να κάτσει στην «ηλεκτρική» του καρέκλα. Στο 2ο όροφο της οδού Αριστοτέλους, στον αριθμό 17, κατοικοεδρεύει από το καλοκαίρι ο Βασίλης Κικίλιας.

Γράφει ο Αγγελος Παυλάκος, κοινωνιολόγος

Πριν λίγες μέρες, ο Βασίλης Κικίλιας νομοθέτησε κάτι εξόχως σημαντικό, που αφορά το Φάρμακο και επηρεάζει οριζόντια όλους τους πολίτες.

Τι ήταν αυτό;
Καμία αύξηση στα φάρμακα και μείωση σε αρκετά από αυτά, έως 7%.

Τι σημαίνει αυτό;
Μείωση της συμμετοχής των ασφαλιζόμενων στο κόστος των φαρμάκων. Με άλλα λόγια οι συνάνθρωποί μας θα βγάζουν από το πορτοφόλι τους λιγότερα χρήματα για να πληρώσουν τα φάρμακα. Είτε άμεσα στο φαρμακείο, είτε έμμεσα με τη συμμετοχή τους.

Ποιους αφορά αυτό;
Όλους, ειδικά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που έχουν ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής. Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η «αυτοπροσδιοριζόμενη» ως «φιλολαϊκή» ως «κοινωνική» είχε νομοθετήσει, πριν τις εκλογές, αυξήσεις που έφταναν έως 10%, ειδικά σε φάρμακα ευρείας χρήσης.

Είναι σαφές ότι το φάρμακο εκτός από την εμπορική του αξία έχει προδήλως κοινωνική-υγειονομική και ηθική αξία και γι’ αυτό είναι «δώρο” για τις αδύναμες και ευπαθείς ομάδες που πολλές φορές δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ατομικές επιβαρύνσεις του κόστους των φαρμάκων.

Πρωταρχικός σκοπός όλων πρέπει να είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε κάθε απαραίτητο φάρμακο με την χαμηλότερη δυνατή επιβάρυνση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider