Μικρότερη ύφεση βλέπει πλέον για την Ελλάδα η UBS - Στο 6% και όχι στο 10%

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρότερη ύφεση βλέπει πλέον για την Ελλάδα η UBS - Στο 6% και όχι στο 10%
Το 2021 αναμένεται η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, με ρυθμό 5,1%. Οι προβλέψεις για έλλειμμα και χρέος. Τι προέβλεπε η UBS στις 30 Απριλίου.

Μια πιο αισιόδοξη στάση υιοθετεί πλέον για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η UBS, αναθεωρώντας θετικά τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ.

Πλέον η ελβετική τράπεζα τοποθετεί στο 6% την ύφεση της Ελλάδας για το 2020, έναντι πρότερης πρόβλεψής της για ύφεση 10% (στις 30 Απριλίου).

Διαβάστε επίσης:

Ειδικότερα, όπως προβλέπουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας σε νέα έκθεσή τους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, υπό τον διακριτικό τίτλο «World at a Glance» (Ο κόσμος με μια ματιά), η Ελλάδα βιώνει μια πρωτοφανή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, η ύφεση για εφέτος θα φτάσει το 6%. Η επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται το 2021, με ρυθμό 5,1%.

Για την ανάσχεση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημίας του κορονοϊού, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μέτρα που αντιστοιχούν στο 5,4% του ΑΕΠ, με στόχο να στηριχθεί η οικονομία. Περνώντας πλέον στην επόμενη φάση – εκείνη της επανεκκίνηση της οικονομίας – η Αθήνα αίρει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα που είχε λάβει και προετοιμάζεται για την υποδοχή ξένων τουριστών το διάστημα 15 Ιουνίου – 1η Ιουλίου.

Δεδομένης της μεγάλης κλίμακας ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, η ελβετική τράπεζα προβλέπει εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ το 2020, αλλά και εκτόξευση του δημοσίου χρέους στο 194% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, οι αναλυτές της UBS κάνουν ειδική αναφορά και στην επιδείνωση των συνθηκών στην κατεύθυνση της επιχειρηματικότητας, καθώς τον Μάιο το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2015, λόγω των δυσμενών συνθηκών που καταγράφηκαν στους κλάδους των υπηρεσιών και του λιανεμπορίου.

Στο 6,1% η ύφεση της Ευρωζώνης το 2020

Εστιάζοντας στο σύνολο της Ευρωζώνης, η UBS τοποθετεί τουλάχιστον στο 6,1% την ύφεση για το 2020, με την επιστροφή στην ανάπτυξη να αναμένεται το 2021, με ρυθμό 4,1%.

«Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και η ευρύτερη αδυναμία που καταγράφεται αναμένεται να οδηγήσουν τον πληθωρισμό πίσω στις εποχές του 2016», προβλέπουν οι αναλυτές της τράπεζας, ενώ χαρακτηρίζουν βήματα προς τη θετική κατεύθυνση, τόσο το «γενναίο» πακέτο στήριξης που έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, όσο και τα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα που έχουν λάβει η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider