Τι σκηνικό διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο μετά το δυναμικό comeback των τραπεζών

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σκηνικό διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο μετά το δυναμικό comeback των τραπεζών

Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ετήσιες απώλειες (14,09%) και να αναρριχηθεί προς τις 795 μονάδες, με τη μεγάλη εικόνα στις 884 μονάδες. Το τοπίο που άρχισε να σκιαγραφείται ήδη από το Νοέμβριο στην εγχώρια αγορά με σημαντικές εισροές (flows), «χτίσιμο» θέσεων από σημαντικά χαρτοφυλάκια, και άνοδο του τζίρου αφήνει θετικούς οιωνούς για το νέο έτος.

Τραπεζικός Δείκτης

Απόλυτος πρωταγωνιστής στο δυναμικό comeback της εγχώριας αγοράς από το sell off του Οκτωβρίου αναδεικνύεται ο τραπεζικός κλάδος που από το χαμηλό των 221,87 μονάδων που έφτασε στις 30 Οκτωβρίου, «απογειώθηκε» στις 470,22 μονάδες, υπεραποδίδοντας, με «short squeeze» αυξάνοντας έτσι περαιτέρω την δυναμική της ανοδικής κίνησης. Παράλληλα, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική καθώς ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να κινείται υψηλότερα από τον ΚΜΟ 200 ημερών (397,2), ενώ οδεύει και προς τη διάσπαση του άνω ορίου Bollinger. Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί πως τα τρία «άλματα» που κατέγραψε ο δείκτης στις 9 και 16 Νοεμβρίου και στην 1 Δεκεμβρίου συντελέστηκαν με πολύ υψηλό όγκο συναλλαγών και τζίρο (ξεπέρασε το 37% του συνολικού) και κατά βάση χωρίς σημαντικά πακέτα κάτι που αποτυπώνει ένα ουσιαστικο αγοραστικό ενδιαφέρον, με τα χαρτοφυλακια να δηλωνουν «παρών» στην ανάκαμψη του κλάδου. Έτσι περνώντας εύκολα από τη ζώνη των 455 - 461 μονάδων, ο τραπεζικός θα πρέπει να αποδείξει ότι συνεχίζει να διαθέτει την ορμή για να κινηθεί μέσα στη δύσβατη περιοχή των 490 με 529 μονάδων.

Για την ώρα, η αναμενόμενη αύξηση του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), της ΕΚΤ την Πέμπτη θα δώσει μια περαιτέρω παράλληλη ώθηση στους τραπεζικούς τίτλους και στα κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, τα μεγάλα ερωτηματικά γύρω από τον κλάδο παραμένουν, όσο αναφορά το μέγεθος των εισροών NPEs που θα προκύψει από την άρση των αναστολών πληρωμής, τις τιτλοποιήσεις και τις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου που θα προκύψουν, ώστε να δημιουργηθούν νέα επενδυτικά stories. Αν λοιπόν, από τα παραπάνω μέτωπα δεν υπάρξει ένα ξεκάθαρο θετικό σήμα, τότε πολύ πιθανόν να μη δούμε μια ανάλογη θεαματική κίνηση στις τράπεζες όπως αυτή που καταγράφηκε το Νοέμβριο, που οφείλονταν κατά βάση στην ψυχολογία, στην ανάγκη της εγχώριας αγοράς για ένα ξέσπασμα και στην έντονη προεξόφληση (ταχεία ανάκαμψης της κερδοφορίας, αισιοδοξία για ισχυρή ανάπτυξη, Ταμείο Ανάκαμψης), που αφήνει φυσικά σημαντικά περιθώρια για απογοήτευση.

Eurobank

Στους επιμέρους τραπεζικούς τίτλους, η μετοχή της Eurobank (0,55 ευρώ) κατάφερε να περάσει μέσα από δύσκολες περιοχές το Νοέμβριο δίχως stop και με υψηλό όγκο συναλλαγών, βρισκόμενη πλέον μέσα στη ζώνη των 0,51-0,57 ευρώ. Ο τίτλος κινείται υψηλότερα από τον ΚΜΟ 30, 50 και 200 ημερών, ενώ οδεύει και προς τη δημιουργία του golden cross, δηλαδή της ανοδικής διάσπασης του ΚΜΟ 200 ημερών από αυτόν των 50 ημερών, κάτι που συνεπάγεται μια αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης. Παράλληλα, ο δείκτης Relative Strength Index (RSI) βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά (81,82), κάτι που αποτυπώνει ότι η μετοχή είναι υπερ-αγορασμένη, δίνοντας ένα πιθανό σήμα διόρθωσης το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, η ψήφος εμπιστοσύνης του ισχυρού fund Capital στη διοίκηση της τράπεζας, μέσω της αύξησης του ποσοστού της στο 5,0635%, δίνει ένα πλεονέκτημα στους αγοραστές με πιθανή τμήση των 0,57 ευρώ οδηγώντας στα 0,65 ευρώ.

Εθνική Τράπεζα

Στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η ανοδική διαφυγή από την ζώνη των 1,58-1,74 ευρώ με υψηλό όγκο, οδήγησε στα 1,95 ευρώ, βάζοντας πλώρη για τη δύσβατη περιοχή των 2-2,19 ευρώ. Όπως και στη μετοχή της Eurobank, αρχίζει ολοένα και περισσότερα να «ζεσταίνεται» η δημιουργία του golden cross που μπορεί να δώσει σήμα για διάτρηση της παραπάνω ζώνης. Παράλληλα η μετοχή κινείται υψηλότερα από τον ανοδικό Keltner Channel κάτι που συνεπικουρεί στη διατήρηση της ανοδικής τάσης για τους επόμενους 6 μήνες, ενώ από την άλλη ο RSI έχει εισέλθει ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου άνωθεν της ζώνης των 70 φτάνοντας στο 84,30. Ευρύτερα ωστόσο στους τραπεζικούς τίτλους οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών.

Alpha Bank

Στη μετοχή της Alpha Bank (0,82 ευρώ) η διάσπαση της αντίστασης των 0,70-0,78 ευρώ έχει δώσει ανοδικό χώρο για τη δύσκολη περιοχή των 0,91-0,98 ευρώ, που απαιτεί και αρκετά καύσιμα, μετά και την ολοκλήρωση του project Galaxy που εν μέρει έχει αποτιμηθεί. Παράλληλα, η μετοχή οδεύει και προς τη διάσπαση του άνω ορίου Bollinger που μπορεί να δώσει ένα σήμα αγοράς, αλλά όχι απαραίτητα μιας και εκφράζει τυπική απόκλιση.

Τράπεζα Πειραιώς

Τέλος η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατάφερε να «εκτιναχθεί» από το χαμηλό των 0,51 ευρώ (ενδοσυνεδριακά) στα 1,23 ευρώ. Η μεγάλη μάχη για τη διάσπαση του ΚΜΟ 200 ημερών που εντοπίζεται στα 1,37 ευρώ θα αλλάξει την τάση μεσοπρόθεσμα, ώστε η μετοχή να αρχίζει να «βλέπει» καλύτερα την περιοχή των 1,41-1,51 ευρώ. Από την άλλη η ιστορία με το ζήτημα των Cocos ήταν θετική από τη μία διότι κατοχυρώθηκαν τα ιδία κεφάλαια αλλά με κόστος την κρατικοποίηση της τράπεζας, που μπορεί να δρομολογήσει μια επιτάχυνση της εξυγίανσης, και μέσω του νέου project που θα «τρέξει» η διοίκηση ώστε να προσθέσει 1 δισ. ευρώ στα κεφάλαιά της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider