Προέβλεψε το απόλυτο κραχ των αγορών το 2016… από το 2002!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προέβλεψε το απόλυτο κραχ των αγορών το 2016… από το 2002!

Μίλησε για ολική κατάρρευση των διεθνών αγορών το 2016… ήδη από το 2002! Και έρχεται σήμερα να δηλώσει πως… η πρόβλεψη που διατύπωσε πριν από 14 χρόνια δεν πρόκειται να πέσει έξω!

Ο λόγος για τον Robert Kiyosaki, έναν αυτοδημιούργητο Iαπωνοαμερικανό μεγαλοεπενδυτή και επιχειρηματία, γνωστό επίσης για πλήθος μπεστ-σέλερ. Ο συγγραφέας του διάσημου βιβλίου «Rich Dad’s Prophecy» επιμένει σε όσα προέβλεψε το 2002 πως το 2016 θα μείνει στην ιστορία ως το έτος της ολικής κατάρρευσης των διεθνών χρηματιστηρίων.

«Η καταστροφή έχει ήδη ξεκινήσει. Οι επενδυτές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να στραφούν στην ασφάλεια που παρέχουν, παραδοσιακά σε τέτοιες περιπτώσεις, τα συμβόλαια του χρυσού», σχολιάζει ο Robert Kiyosaki, μιλώντας στο πρακτορείο Marketwatch.

Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος: «Η άτακτη υποχώρηση των διεθνών αγορών που προβλέψαμε πριν από 14 χρόνια έχει αρχίσει. Κινούμαστε εντός… χρονοδιαγράμματος!», ενώ εκφράζει την προσδοκία η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, να αναλάβει δράση άμεσα, προκειμένου να ανακόψει μέρος της πτωτικής πορείας των χρηματιστηρίων.

Που στηρίζει όμως ο Robert Kiyosaki τις προβλέψεις; Σε δύο λόγους, κατά βάση. Καταρχήν στο γεγονός ότι τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται σε bull market για αρκετά χρόνια τώρα (σχεδόν επτά), γεγονός που κρίνει αναπόφευκτη μια κάποια διόρθωση.

Σε δεύτερη φάση, ο αυτοδημιούργητος μεγαλοεπενδυτής είχε τοποθετήσει χρονικά στο 2016 τη μεγάλη πτώση των αγορών υπολογίζοντας πότε θα συνταξιοδοτηθεί ένα πολύ μεγάλο κύμα εργαζομένων στις ΗΠΑ. Όλα τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το 2002, τον οδήγησαν στο… σήμερα! «Το δημογραφικό πρόβλημα είναι πεπρωμένο», εκτιμά ο Robert Kiyosaki.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία δημογραφικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ, περί τα 76 εκατομμύρια άνθρωποι γεννήθηκαν μεταξύ της περιόδου 1946 και 1964. Από αυτούς, τα 65 εκατομμύρια περίπου βρίσκονται ακόμη εν ζωή, βάσει των ίδιων στοιχείων, λαμβάνοντας συντάξεις. Για τον Robert Kiyosaki, τα στοιχεία αυτά από μόνα τους είναι αρκετά για να επιβεβαιωθεί ο αντίκτυπος που έχουν σε όρους οικονομίας – και κατ’ επέκταση αγορών – τα προγράμματα συνταξιοδότησης.

«Το πιο δύσκολο task σήμερα είναι ένα: Οι επενδυτές δεν μπορούν εύκολα να αντιληφθούν που τους συμφέρει καλύτερα να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους», εξηγεί ο συγγραφέας. «Η ρευστότητα, λόγω κινήσεων εξοικονόμησης, σχεδόν εκλείπει, ενώ την ίδια στιγμή, οι μετοχές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε πολυετή υψηλά», προσθέτει.

Ταυτόχρονα, επιχειρώντας να ανακαλύψει που εντοπίζονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι διεθνώς, στέκεται στα εξής: «Η Κίνα βρίσκεται σε καθεστώς φούσκας για πάνω από 20 χρόνια. Αυτή η φούσκα θα σκάσει, οι ΗΠΑ θα πληγούν σφόδρα, όπως επίσης και χώρες όπως η Αυστρία, ο Καναδάς και οι αφρικανικές». Πότε θα συμβεί αυτό; «Όταν η Κίνα σταματήσει τις εισαγωγές», σημειώνει.

«Οι επενδυτές έχουν την τάση να αγνοούν τα πάσης φύσεως ανησυχητικά σημάδια. Η κατάρρευση των αγορών δεν θα αργήσει. Και όταν συμβεί, θα είναι πιο σφοδρή και πιο καταστροφική από όλα όσα έχουν σημειωθεί κατά τον 21ο αιώνα», επισημαίνει.

Για τον Kiyosaki, εκτός από τον κίνδυνο κατάρρευσης της κινεζικής οικονομίας, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η «παράνοια» - όπως εξηγεί - που παθαίνουν οι κεντρικές τράπεζες με τα υπερβολικά μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Ο συνδυασμός του δημογραφικού προβλήματος και της αδυναμίας που παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο καθιστά αναπόφευκτο το ξέσπασμα της επόμενης μεγάλης κρίσης», προειδοποιεί…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider