Το χειρότερο sell-off που έχει χτυπήσει τις διεθνείς αγορές από τον περασμένο Φεβρουάριο είναι εδώ και «περνά» από τη Wall Street στις ασιατικές αγορές και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σήμερα Πέμπτη. Αλώβητο δεν κατορθώνει να παραμείνει ούτε το Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Ειδικότερα, σήμερα Πέμπτη, στο «κόκκινο» βρίσκονται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 1,18%, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 20 μηνών

Απώλειες 1,35% καταγράφει ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο και πτώση 0,95% ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι. Κατά 0,01% ενισχύεται ο γερμανικός δείκτης DAX.

«Θύμα» του διεθνούς sell-off και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε αρνητικό πρόσημο κινείται την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ελληνική κεφαλαιαγορά να εναρμονίζεται με το πτωτικό κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών  λίγο μετα τις 16:15 διαμορφώνεται στις 623 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,39%, νωρίτερα υποχωρούσε έως και κατά 1,68%.

Οι ρευστοποιήσεις εστιάζουν στις δεικτοβαρείς μετοχές και ειδικά στις τράπεζες, ωστόσο ο τζίρος είναι χαμηλός στα 30 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της επενδυτικής επιφυλακτικότητας.

Οι ανησυχίες που έχουν προκαλέσει στις διεθνείς αγορές οι επερχόμενες κινήσεις σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής αλλά και η αναταραχή στην σχέσεις της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας επιδρούν αρνητικά και στις ελληνικές μετοχές και στα ελληνικά ομόλογα.

Στο επίκεντρο των πωλήσεων είναι οι τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών βρίσκεται στις 475 μονάδες.

Βουτιά και στην Ασία

Λίγο νωρίτερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με βαρύτατες απώλειες, καθώς οι αγορές σε Σαγκάη, Σενζέν και Τόκιο σημείωσαν «βουτιά» από 4 έως και 6%.  

Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση 3,84%, ενώ ο δείκτης Shanghai composite «βυθίστηκε», τερματίζοντας με πτώση 5,22%. Στο -6,34% έκλεισε ο δείκτης Shenzhen, ενώ πάνω από 6% απώλειες κατέγραψε και ο δείκτης Taiex στην Ταιβάν. Πτώση 3,6% κατέγραψε και ο δείκτης Kospi στην Κορέα.

Μαύρη Τετάρτη στη Wall Street

Tην Τετάρτη, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έζησε τη χειρότερη ημέρα εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες, με την αγορά να βυθίζεται εν μέσω ανησυχιών για τις συνέπειες των αυξανόμενων αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Όπως όλα δείχνουν, ο πανικός που επικράτησε στην αμερικανική αγορά την Τετάρτη δεν μπόρεσε να ανακοπεί και δίνει το στίγμα και στη σημερινή μέρα...