Ισχυρή δυναμική καταγράφηκε στη Wall Street την Πέμπτη, με τον Dow Jones να «σπάει» νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 34.000 μονάδες. Αυτό σε μια μέρα που χαρακτηρίστηκε από ένα θετικό μομέντουμ, κυρίως αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα α' τριμήνου και τα μάρκο για την οικονομία των ΗΠΑ.

Βασικό θέμα προσοχής των επενδυτών είναι οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τα αποτελέσματα της Citi και της Bank of America να ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, η BofA ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγορές 25 δισ. δολαρίων, ενώ η Citi γνωστοποίησε την απόφαση της να αποχωρήσει από 13 χώρες.

Αναλυτικότερα για τη BofA, tα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 8,1 δισ. δολάρια ή 86 σεντς ανά μετοχή, από τα 4 δισ. δολάρια ή 40 σεντς ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της FactSet να διαμορφώνονται στα 66 σεντς ανά μετοχή.

Από την άλλη, η Citi ανακοίνωσε και αυτή αυξημένα κέρδη ανά μετοχή στα 3,62 δολάρια από 1,06 δολάρια το α' τρίμηνο του 2021 και έναντι εκτιμήσεων για 2,48 δολάρια ανά μετοχή. Τα κέρδη της τράπεζας για την εν λόγω χρήση έφτασαν συνολικά τα 7,94 δισ. δολάρια. Καλύτερο ήταν και το σκέλος των εσόδων που έφτασαν τα 19,3 δισ. δολάρια από 18,7 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της FactSet.

Εξάλλου, οι επενδυτές αποτιμούν και τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Πέμπτη, με την αύξηση στις λιανικές πωλήσεις και τη μείωση των νέων επιδομάτων ανεργίας να ξεχωρίζουν από τα αμερικανικά μάκρο.

Στις γεωπολιτικές εξελίξεις, το ενδιαφέρον στρέφεται στις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας για την ένταση που κορυφώνεται στην ανατολική Ουκρανία.

Έτσι, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 305,10 μονάδες ή 0,90% στις 34.035 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,11% ή 45,76 μονάδες στις 4.170 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υπεραπέδωσε στο 1,31% ή 180.92 μονάδες στις 14.038 μονάδες.

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν μετοχές των ισχυρών αμερικανικών τραπεζών, με τη JP Morgan στο 0,63%, τη Goldman Sachs στο 0,95%, ενώ ήπια διόρθωση κατέγραψαν η Citi στο 0,51% και η BofA στο 2,86%

Στο βιομηχανικό δείκτη πρωταγωνίστησαν η United Health με άνοδο 3,83% η Amgen με 2,21% και η Salesforce με κέρδη 2,18%, ενώ μόνο 7 μετοχές έκλεισαν με ήπιες απώλειες.

Στα οικονομικά δεδομένα της μέρας, θετικότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, ενώ απρόσμενη πτώση κατέγραψαν και οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.

Τα σημερινά στοιχεία «διαβάζονται» από τους επενδυτές ως ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας απέναντι στην κρίση του κορονοϊού.