BofA: «Ρεκόρ» 12ετίας τους τελευταίους 5 μήνες - 569 δισ. δολάρια σε μετοχές

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BofA: «Ρεκόρ» 12ετίας τους τελευταίους 5 μήνες - 569 δισ. δολάρια σε μετοχές
Οι επενδυτές «έριξαν» περισσότερα χρήματα σε μετοχές τους τελευταίους πέντες μήνες, από ότι τα τελευταία δώδεκα χρόνια, συνολικά.

Οι τελευταίοι 5 μήνες έχουν καταγράψει σημαντικότερη εισροή χρημάτων, σε funds που επενδύουν σε μετοχές, από ότι τα τελευταία δώδεκα χρόνια συνολικά, σύμφωνα με νέα έκθεση της Bank of America.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα περίπου 569 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί σε διεθνή equity funds, σε σχέση με τα περίπου 452 δισ. δολάρια που «μετρά» το διάστημα 2009 - 2020, για τον ίδιο σκοπό.

Η χρηματιστηριακή αγορά ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους της περιόδου της πανδημίας Covid. Aπό τη μια, οι «σταθεροί» επενδυτές είχαν τη χρυσή ευκαιρία να επενδύσουν σε μετοχές εταιρειών που είχαν χαμηλές τιμές στις αρχές του 2020 και αργότερα εκτοξεύθηκαν, όπως στην περίπτωση τεχνολογικών και φαρμακευτικών εταιρειών. Ενώ από την άλλη, «νέοι», «ερασιτέχνες» επενδυτές έκαναν δυναμική εμφάνιση ειδικά προς το τέλος της περασμένης χρονιάς, δοκιμάζοντας την τύχη τους σε meme stocks, όπως η GameStop και η AMC Entertainment Holdings.

Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, βοήθησε πολύ η πληθώρα εφαρμογών και online χώρων, που κάνουν «εύκολες» τις επενδύσεις από το κινητό, όπως η eToro και η Robihood. Πλέον, το να γίνει κάποιος επενδυτής ή πιο σωστά «μικροεπενδυτής» φαίνεται να είναι εξαιρετικά εύκολο, ακόμα και αν διαθέτουν «μικρά πορτοφόλια», ενώ αυτού του τύπου η επενδύσεις έχουν αποκτήσει και τον χαρακτήρα trend, σε κύκλους που δεν έχουν παραδοσιακά σχέσεις με το χρηματιστήριο.

Τα στοιχεία της BofA δείχνουν πως ο όγκος των συναλλαγών κατέγραψε αύξηση 40% το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται σε κλάδους που δεν είχαν «καλή» απόδοση την προηγούμενη χρονιά, με στόχο να βγουν κερδισμένοι από την άνοδο που αισιοδοξούν οτι θα φέρει η οικονομική ανάκαμψη των επόμενων μηνών. Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις. 

insider

Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν εύκολα να επιτείνουν τις ανησυχίες για «φούσκα» στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε αντίστοιχα επίπεδα όπως την περίοδο πριν τη «φούσκα» του dot-com, όμως σύμφωνα με τον Αρτ Χόγκαν, στρατηγικό αναλυτή αγορών της National Securities, «υπάρχει μία ορισμένη λογική στη συμπεριφορά των αγορών» αυτή την περίοδο, «είναι λιγότερο παράλογες οι αποτιμήσεις αν αναλογιστεί κανείς από που αντλείται η ώθηση», αναφέρει και προσθέτει πως «η έκρηξη οικονομικής δραστηριότητας πιθανότατα θα φέρει και την αντίστοιχη ανάπτυξη κερδών».

Παράλληλα, τα κέρδη αυτού -έναντι του προηγούμενου έτους- αναμένεται να ξεπεράσουν το 23%, το οποίο αν επιτευχθεί θα είναι το καλύτερο ποσοστό ανάπτυξης, από το γ' τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με το FactSet.

Μάλιστα, κατά το τρέχον τρίμηνο, οι εκτιμήσεις εσόδων καταγράφουν αύξηση 6% στα 39,68 δολάρια για τον S&P 500. Και είναι σημαντικό, γιατί πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης, σε ένα τρίμηνο, από το β' τρίμηνο του 2002, σύμφωνα με το FactSet.

Αυτό όμως που είναι - ίσως - το πιο εντυπωσικό δεδομένο, είναι πως οι αναλυτές συνεχίζουν να κλιμακώνουν τις προσδοκίες τους, όσο πλησιάζει η έκθεση αποτελεσμάτων, κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει, καθώς η Wall Street έχει την τάση να «ψαλιδίζει» τις προσδοκίες των κερδών κοντά στις κρίσιμες αυτές ημερομηνίες. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider