Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την δημοσίευση των πρακτικών από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο και τις δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ.

Ένας από τα ισχυρά «γεράκια» της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτζμαν, ανέφερε πως ελπίζει σε σταδιακή μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων για τον κορονοϊό (PEPP) από το γ' τρίμηνο του 2021.

Παράλληλα, βασικό θέμα που απασχολεί τις αγορές όσο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι ο εμβολιασμός κατά του Covid-19. Μετά από τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για το σκεύασμα της AstraZeneca κατά της νόσου, παραμένουν οι ανησυχίες για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμών και στην επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε προ-κορονοϊού επίπεδα.

Έτσι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,58% στις 436,86 μονάδες, ήτοι σε νέο ιστορικό υψηλό. Στο Λονδίνο, ο FTSE σημείωσε άνοδο 0,83% στις 6.942 μονάδες, στη Φρανκφούρτη, ο DAX ισχυροποιήθηκε 0,17% στις 15.202 μονάδες και στο Παρίσι, o CAC σημείωσε άνοδο 0,57% στις 6.156,72 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,66% στις 24.576 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 8.637,8 μονάδες.

Στα οικονομικά δεδομένα της μέρας, ο δείκτης PMI της Markit για τον κλάδο των κατασκευών στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες για τον Μάρτιο έναντι 45 μονάδων των Φεβρουάριο. Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση άνω των 50 μονάδων φανερώνει επέκταση των δραστηριοτήτων του κλάδου.

Ακόμα, ενισχυμένος διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) της Ευρωζώνης σε ετήσια βάση για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Πέμπτη.

Άνοδο, μεγαλύτερη της αναμενόμενης, σημείωσαν οι μεταποιητικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Destatis.