Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές με ώθηση από τις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές με ώθηση από τις ΗΠΑ
Σε πράσινο «φόντο» η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, αρχή της εβδομάδας με φόντο την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, λαμβάνοντας ώθηση και από το καλύτερο τοπίο που διαμορφώνεται στην οικονομία των ΗΠΑ.

Η άνοδος των αμερικανικών yields στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό «ανεκτή» και δικαιολογημένη από τα θεμελιώδη μεγέθη αλλά και εκ διαμέτρου αντίθετη από τους κλυδωνισμούς και το «βίαιο» κλείσιμο θέσεων που καταγράφηκε στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. Οι ΗΠΑ καλύπτουν με μεγαλύτερη ένταση και ρυθμό το εμβολιαστικό πλάνο, «ξεκλειδώνοντας» έτσι την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας σε αρκετές πολιτείες. Παράλληλα, το τεράστιο δημοσιονομικό πακέτο μέτρων ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων βρίσκεται στο δρόμο «ενεργοποίησής» του και η αμερικανική οικονομία αναμένεται να επανέλθει σύντομα σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Από την άλλη πτωτικά κινήθηκε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο, κόντρα στις προβλέψεις για άνοδο, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Συγκεκριμένα, η συνολική βιομηχανική παραγωγή -που αποτελείται από την παραγωγή στη μεταποίηση, την ενέργεια και τις κατασκευές- σημείωσε πτώση 2,5% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει άνοδο 0,2%, βάσει δημοσκόπησης της The Wall Street Journal.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,94% στις 412,59 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,31% στις 6.654 μονάδες και στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύεται 1,32% στις 14.103 μονάδες. Στο Παρίσι, ο CAC σημειώνει άνοδο 0,9% στις 5.834 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 1,96% στις 23.416 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει άνοδο 0,56% στις 8.332 μονάδες.

Στο FTSE 100 ώθηση δίνει η Phoenix Group, η Rolls Royce και η Lloyds με άνοδο που ξεπερνά το 2%, ενώ στον DAX πρωταγωνιστούν η Deutsche Post και Deutsche Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider