Άτακτη υποχώρηση στη Wall Street μετά από τον Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άτακτη υποχώρηση στη Wall Street μετά από τον Πάουελ
Κύριο θέμα ανησυχίας αποτέλεσε η απομάκρυνση νέας αλλαγής στα επιτόκια της Fed.

Με σημαντικότατες απώλειες έκλεισαν οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν πανικοβλημένοι μετά από τις δηλώσεις που έκανε ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ για διατήρηση της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Κύριο θέμα ανησυχίας αποτέλεσε η απομάκρυνση νέας αλλαγής στα επιτόκια της Fed, ενώ με αρνητικό τρόπο αποτιμήθηκαν και τα σχόλια του Πάουελ για την αντιμετώπιση της Fed στο θέμα του πληθωρισμού.

Ο Πάουελ ανέφερε πως χρειάζεται περισσότερη πρόοδο στην στήριξη της αμερικανικής αγοράς εργασίας, καθώς 10 εκατ. πολίτες παραμένουν χωρίς δουλειά λόγω της πανδημίας.

Αναφερόμενος στην αύξηση των επιτοκίων στο κρατικό 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ, ο Αμερικανός τραπεζίτης δήλωσε πως είναι αξιοσημείωτη και ότι «θα ήμουν ανήσυχος για κινήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στις προσπάθειες μας για την ανάκαμψη της οικονομίας», ενώ απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για ενδεχόμενο νέων πολιτικών στήριξης της οικονομίας απέναντι σε μελλοντική αύξηση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα.

Ο Πάουελ επανέλαβε τα όσα έχει πει ξανά σχετικά με τον πληθωρισμό, καθησυχάζοντας ότι η πίεση στις τιμές δεν αναμένεται να έχει μακρά διάρκεια, τέτοια που να αναγκάζει τη Fed να τροποποιήσει τη νομισματική της πολιτική.

Αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να συμβεί μόνον όταν η οικονομία των ΗΠΑ επιστρέψει σε πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός φτάσει σε ένα διατηρήσιμο επίπεδο 2%, με κανένα από τα δύο στοιχεία να μην αναμένονται μέσα στο 2021, σύμφωνα με τον Αμερικανό τραπεζίτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο πως η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ανέβηκε πάνω από το 1,50%, για πρώτη φορά από τα μέσα καλοκαιριού του 2020.

Στην κίνηση των δεικτών, o Dow Jones έχασε 1,11% ή 345.95 μονάδες στις 30.924 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,28% ή 48.98 μονάδες στις 3.770 μονάδες.

Ο Nasdaq διολίσθησε 2,11% ή 274.28 μονάδες στις 12.273 μονάδες.

Στα οικονομικά δεδομένα της μέρας, ανοδικά κινήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 745.000 από 730.000 προηγουμένως, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 750.000 αιτήσεις.

Στα στοιχεία ανά πολιτεία, το Τέξας κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο για επιδόματα ανεργίας, με 17.769 νέες αιτήσεις, ενώ ακολούθησαν το Οχάια και η Νέα Υόρκη.

Εξάλλου, κατά 2,6% αυξήθηκαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, έναντι αύξησης 2,3% που είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές σε έρευνα της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το MarketWatch, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη δυναμική του κλάδου της βιομηχανίας στην ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ απέναντι στην κρίση του κορονοϊού.

Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 3,4 ενώ οι παραγγελίες για μια διαρκή αγαθά (όπως ρουχισμός) ενισχύθηκαν κατά 1,9% για τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider