Νευρικότητα στη Wall Street λίγο πριν τις ανακοινώσεις Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα στη Wall Street λίγο πριν τις ανακοινώσεις Μπάιντεν

Με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street, καθώς κυριάρχησε η νευρικότητα στους επενδυτές πριν τις ανακοινώσεις του Μπάιντεν για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες κατά 2 τρισ. δολάρια με ξεκάθαρη γραμμή στήριξης στα ευάλωτα αμερικανικά νοικοκυριά και σημαντική χρηματοδότηση για τις πολιτείες.

Η πρόταση θα περιλαμβάνει σημαντικές άμεσες πληρωμές σε αμερικανικές οικογένειες, σημαντική κρατική και τοπική χρηματοδότηση - συμπεριλαμβανομένης της διανομής εμβολίων και άλλα μέτρων επείγουσας δαπάνης για να βοηθήσουν όσες επιχειρήσεις επηρεάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου του το απόγευμα της Πέμπτης.

Να σημειωθεί ότι οι Δημοκρατικοί διαθέτουν την πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έστω και όχι με μεγάλη διαφορά, κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει το έργο του Τζο Μπάιντεν, καθώς μέρος των Ρεπουμπλικανών διαφωνεί με την εκταμίευση ενός τόσο «γενναίου» πακέτου βοήθειας. Ωστόσο, το κόμμα του Μπάιντεν πιστεύει ότι μπορεί να έχει ένα «παράθυρο» για να περάσει εκτεταμένη νομοθεσία για την ανακούφιση όσων έχουν πληγεί.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν 140.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στο 6,7%, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας.

Σήμα προς τις αγορές και όχι μόνο έστειλε ο πρόεδρος της Fed Τζέρομ Πάουελ λέγοντας πως δεν θα αυξήσει τα επιτόκια αν δεν δει ανησυχητικά σημάδια αύξησης του πληθωρισμού. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά αντιδρά θετικά υπό τα προγράμματα της Fed» συμπληρώνοντας πως «η στιγμή για την αύξηση των επιτοκίων δεν θα έρθει σύντομα».

Παράλληλα, ο «χορός» των εταιρικών αποτελεσμάτων ξεκίνησε, ενώ αύριο Παρασκευή αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις από Citi και JP Morgan.

Δείκτες

Την Πέμπτη, ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,22% στις 30.991 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,38% στις 3.795 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 0,12% στις 13.112 μονάδες.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider