Επιστρέφουν οι αγοραστές στη Wall Street

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστρέφουν οι αγοραστές στη Wall Street
Πάνω από 200 μονάδες κερδίζει ο Dow Jones την Παρασκευή.

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά τον Dow Jones να κατγράφει κέρδη άνω των 200 μονάδων.

«Σήμα» προς τον Λευκό Οίκο έστειλε και από τη μεριά του ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ τονίζοντας ότι η αμερικανική οικονομία χρειάζεται και άλλα μέτρα στήριξης, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την κεντρική τράπεζα για να ξεπεράσει την κρίση. «Η αίσθησή μου είναι ότι θα χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα και ότι το Κογκρέσο θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι οικονομολόγοι ελπίζουν πως η επόμενη κυβέρνηση θα καταφέρει να εγκρίνει ένα πακέτο μέτρων τόνωσης για να βοηθήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν.

Ωστόσο σύμφωνα με την Capital Economics ακόμη και αν το Κογκρέσο συμφωνήσει για ένα μικρότερο δημοσιονομικό πακέτο ύψους 1-1,5 τρισ. δολαρίων, οι προοπτικές ανάπτυξης για την αμερικανική οικονομία θα ενισχυθούν. Έτσι αν υποτεθεί ένας πολλαπλασιαστής Προϋπολογισμού 0,6, ο οποίος θα ευθυγραμμίζεται με την εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού για το CARES ACT, αυτό το «μικρό» πακέτο θα προσθέσει ένα 3% - 4,5% στο ΑΕΠ. Με το αμερικανικό ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί πλέον, μόλις 3,5% από τα επίπεδα προ πανδημίας, αυτά τα μέτρα φαίνονται να είναι αρκετά ώστε να εξαλείψουν το κενό παραγωγής που χάθηκε. Αυτό φυσικά μπορεί να αλλάξει τους επόμενους μήνες, εάν πανδημία συνεχίσει να σαρώνει επιφέροντας ένα εκτεταμένο lockdown. Για την ώρα, η Capital Economics εκτιμά πως η αμερικανική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης 4,5% το 2021 και οποιοδήποτε δημοσιονομικό μέτρο θα οδηγούσε σε μια υψηλότερη εκτίμηση.

Δείκτες

O Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,74% στις 29.303 μονάδες, ο Nasdsaq σημειώνει κέρδη 0,86% στις 11.809 μονάδες, με τον S&P 500 να καταγράφει κέρδη 0,81% στις 3.565 μονάδες.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider