UBS: Eκμεταλλευτείτε την αβεβαιότητα και στραφείτε στις αγορές – Πώς να επενδύσετε

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Eκμεταλλευτείτε την αβεβαιότητα και στραφείτε στις αγορές – Πώς να επενδύσετε
Πώς επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές η μεταβλητότητα ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη. Η εικόνα και τα επόμενα βήματα.

Αυξημένη θα είναι η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές το προσεχές διάστημα, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου, ωστόσο η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί την κατάλληλη στιγμή για τους επενδυτές, ώστε να προετοιμαστούν για άνοδο των μετοχών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Αυτό επισημαίνει σε νέα 11σέλιδη έκθεσή της η UBS (UBS House View), συστήνοντας στην επενδυτική κοινότητα στάση αναμονής και ευκαιρία για αναδιοργάνωση.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας, μπορεί η κινεζική οικονομία να ανακάμπτει από το πλήγμα της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει της κάλπης στις ΗΠΑ και η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη, μειώνουν την ορατότητα για την πορεία οικονομιών και χρηματιστηρίων.

Ποια είναι η καλύτερη επενδυτική στρατηγική

Για τον λόγο αυτό, η καλύτερη στρατηγική για τους επενδυτές είναι η εξής: Δείτε πιο μακριά από τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα και ξεκινήστε να χτίζετε μακροπρόθεσμες θέσεις από τώρα.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας θα τονώσει την ανάπτυξη, ενώ στο μέτωπο της πανδημίας, όσο προχωρούν οι δοκιμές για το εμβόλιο, τόσο θα αυξηθεί και η ορατότητα για τις προοπτικές της οικονομίας. Άλλωστε, όσο οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο διατηρούν σε μηδενικά επίπεδα την επιτοκιακή πολιτική τους, τόσο πιο ορατό γίνεται ότι οι επενδύσεις είναι η μοναδική επιλογή για εκείνους που επιθυμούν να προστατεύσουν – και κατ’ επέκταση να ενισχύσουν – τον πλούτο τους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η UBS συστήνει μάλιστα επενδύσεις σε μετοχές, όπως εκείνες στο βρετανικό χρηματιστήριο, τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στην αμερικανική αγορά, καθώς και τη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση στις αγορές της Ευρωζώνης.

Το βασικό σενάριο

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο των αναλυτών της ελβετικής τράπεζας, οι διεθνείς αγορές θα επιδοθούν σε άνοδο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ όσο οι συνθήκες ομαλοποιούνται καθώς θα προχωρούμε προς το 2021, τα εταιρικά κέρδη θα ενισχύονται και το ρίσκο θα περιορίζεται. Το βασικό σενάριο προβλέπει άνοδο του δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, στις 3.700 μονάδες έως τον Ιούλιο του 2021.

Το αρνητικό σενάριο

Η UBS σπεύδει, μάλιστα, να επισημάνει πως, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας, το βασικό της σενάριο μπορεί να μην υλοποιηθεί. Ωστόσο, για να υπάρξει ένα αρνητικό σενάριο θα πρέπει να συμβεί τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω γεγονότα:

-Να μην υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού έως το δεύτερο εξάμηνο του 2021, γεγονός που θα σημάνει σημαντικά περιοριστικά μέτρα ανά τον κόσμο έως και το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

-Να μην υπάρξει πακέτο μέτρο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και να μην αντιδράσει άμεσα η Fed.

-Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να επιδεινωθούν περαιτέρω.

«Εάν ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω γεγονότα επιβεβαιωθούν, τότε δεν αποκλείεται ένα αρνητικό σενάριο, κατά το οποίο ο S&P 500 υποχωρήσει έως τις 2.800 μονάδες έως τον Ιούνιο του 2021», υποστηρίζει η UBS. Εάν αυτό συμβεί, τότε η ανάπτυξη των εταιρικών κερδών θα είναι περιορισμένη, καθώς θα μπαίνουμε στο νέο έτος. «Ωστόσο θεωρούμε απίθανο να συμβεί ένα από τα παραπάνω γεγονότα», εκτιμά η ελβετική τράπεζα.

Πώς να επενδύσετε

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, η καλύτερη επενδυτική στρατηγική στην τρέχουσα συγκυρία απαρτίζεται από τα εξής βήματα:

1. Διαφοροποιηθείτε πέραν του τεχνολογικού κλάδου

Το ράλι στο οποίο επιδόθηκαν οι μετοχές μετά το αρχικό «σοκ» του Μαρτίου, λόγω της πανδημίας, αποδείχθηκε ισχυρότερο για κλάδους, όπως ο τεχνολογικός. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση επιβάλλει διαφοροποίηση των επενδυτών πέρα από τον αμερικανικό τεχνολογικό κλάδο. Όπως όλα δείχνουν, οι μετοχές που θα ωφεληθούν προσεχώς θα είναι όσες ανήκουν σε κλάδους που θα «τρέξουν» το επόμενο ράλι, όπως: μεσαία κεφαλαιοποίηση στις ΗΠΑ, μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη, βρετανικές μετοχές. Σε ό,τι αφορά τον βρετανικό χρηματιστηριακό δείκτη, FTSE 100, παρουσιάζει εξαιρετικές ευκαιρίες καθώς διαπραγματεύεται 24% χαμηλότερα από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου.

2. Διαφοροποιηθείτε εντός του τεχνολογικού κλάδου

Η διαφοροποίηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου μπορεί να λάβει χώρα και εντός των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου. Σημαντικές προοπτικές εμφανίζουν οι μετοχές που συνδέονται με το 5G ή με την πράσινη τεχνολογία (greentech).

3. Επωφεληθείτε της αυξημένης μεταβλητότητας

Μια περίοδος αυξημένης μεταβλητότητας μπορεί να είναι κουραστική για την πλειονότητα των επενδυτών, σίγουρα όμως μπορεί να αποτελέσει και μια εξαιρετική ευκαιρία για την αποκόμιση παλαιότερων ή το χτίσιμο νέων θέσεων.

4. Αναζητήστε αποδόσεις

Όσο περισσότερο χρονικό διάστημα τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά, τόσο αυξάνονται οι ευκαιρίες στα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, τα ευρωπαϊκά ομόλογα, τα πράσινα ομόλογα και τα ασιατικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων.

5. Προετοιμαστείτε για την αδυναμία του δολαρίου

Σύμφωνα με τη UBS, η αποδυνάμωση του δολαρίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη το προσεχές διάστημα, ιδίως από τη στιγμή που η Fed εφαρμόζει επεκτατική πολιτική και δεν έχει στόχο να τη μεταβάλλει – τουλάχιστον άμεσα. «Μάλιστα, αν και δεν θεωρούμε πιθανό η Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα, όσο η συζήτηση για αυτό το ενδεχόμενο συνεχίζεται, τόσο υπονομεύεται η ισχύς του δολαρίου», καταλήγουν οι αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider