«Μαύρη» Δευτέρα για τις αγορές – Πάνω από 500 μονάδες έχασε ο Dow Jones

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαύρη» Δευτέρα για τις αγορές – Πάνω από 500 μονάδες έχασε ο Dow Jones
Βαρίδι για τη Wall Street οι αποκαλύψεις για το ξέπλυμα χρήματος. Απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν Dow Jones και S&P 500. Με μεγάλη πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα για τις διεθνείς αγορές, με τα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη να επιδίδονται σε ελεύθερη πτώση.

Οι ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού παγκοσμίως, αλλά και οι αποκαλύψεις «μεγατόνων» πως αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος κυκλοφορούσαν και ξεπλένονταν επί χρόνια μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις αγορές.

Μεγάλη έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες, βασίζεται σε χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες - τις JP Morgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon - που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Οι δείκτες στη Wall Street

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων αυτών, οι πιέσεις στη Wall Street ήταν μεγάλες. Πάνω από 500 μονάδες έχασε ο Dow Jones, ενώ απώλειες άνω του 1% κατέγραψε ο S&P 500.

Η επίδοση της Δευτέρας ήταν η χειρότερη ημερήσια επίδοση από τις 3 Σεπτεμβρίου για τον Dow Jones, ενώ για τον μήνα Σεπτέμβριο ο βιομηχανικός δείκτης μετρά απώλειες άνω του 4%. Πάνω από 6% οι απώλειες για τον S&P 500 ως τώρα τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,84% στις 27.147 μονάδες, χάνοντας 509 μονάδες σε μια μέρα, πτώση 1,16% σημείωσε ο S&P 500 στις 3.281 μονάδες, ενώ απώλειες 0,13% κατέγραψε ο Nasdaq στις 10.778 μονάδες.

Πάνω από 3% οι απώλειες στην Ευρώπη

Με ισχυρές απώλειες - άνω του 3% - έκλεισαν λίγο νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η διεθνής κοινότητα ζυγίζει τις καυτές αποκαλύψεις για την εμπλοκή πανίσχυρων τραπεζικών ομίλων σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος.

Με βουτιά 3,24% έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Ανώμαλη προσγείωση για τον DAX στη Φρανκφούρτη, με ισχυρή πτώση 4,37%, ενώ με απώλειες άνω του 3% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο.

«Μαύρη» αποδείχθηκε η Δευτέρα και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 630,32 μονάδες, σημειώνοντας βουτιά 4,29%.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider