Δεν κατάφερε να «ορθοποδήσει» η Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης μετά το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για πακέτο τόνωσης ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

Το σχέδιο εστιάζει κυρίως στην ανανέωση των επιδομάτων, αν και σε πρώτο βαθμό φαίνεται ο πήχης να κατεβαίνει από τα 600 δολάρια στα 200 δολάρια την εβδομάδα. Από τον Οκτώβριο, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 70% των προηγούμενων μισθών, με όριο να φτάνει τα 500 δολάρια την εβδομάδα.

Παράλληλα, η Fed αποφάσισε να παρατείνει τα έκτακτα προγράμματα δανειοδοτήσεων μέχρι το τέλος του έτους, από τις 30 Σεπτεμβρίου που είχαν οριστεί. Αξιωματούχοι της Fed επεσήμαναν πως καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες ένα σημάδι ότι η πίστωση ήταν διαθέσιμη από άλλες πηγές και αυτό είναι σημαντικό διότι τα προγράμματα δανεισμού θα μπορούν να εφαρμόζονται σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν ξανά.

Δείκτες

Την Τρίτη ο Dow Jones διολίσθησε 0,77% στις 26.379 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 0,64% στις 3.221 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 1,27% πέφτοντας στις 10.402 μονάδες.

Συνεχίζει το «ράλι» ο χρυσός

Άλμα της τιμής του χρυσού πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων – και μάλιστα εντός του τρέχοντος έτους – βλέπουν ο ένας μετά τον άλλο οι αναλυτές, την ώρα που το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζει ακάθεκτο το ράλι του.

Ο χρυσός άλλωστε αποτελεί παραδοσιακά το ασφαλές «καταφύγιο» των επενδυτών σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας.

Σήμερα, Τρίτη, η τιμή του χρυσού έφτασε τα 1.953 δολαρίων ανά ουγγιά κι ενώ πριν από μια εβδομάδα ξεπερνούσε οριακά τα 1.800 δολάρια. Υπενθυμίζεται εδώ ότι, χθες Δευτέρα, το πολύτιμο μέταλλο σκαρφάλωσε στα επίπεδα των 1.943 δολαρίων ανά ουγγιά, καταρρίπτοντας το ιστορικό ρεκόρ του Σεπτεμβρίου του 2011.