UBS: Έρχεται νέο ράλι των διεθνών αγορών, αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Έρχεται νέο ράλι των διεθνών αγορών, αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας
Η νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού θέτει κρίσιμα ερωτήματα στο προσκήνιο, με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα να αναζητά απαντήσεις. Η UBS αναλύει...

Την επιστροφή της μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές βάζει στο «μικροσκόπιό» της η UBS, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την αυξητική πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού διεθνώς.

Η νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία θέτει κρίσιμα ερωτήματα στο προσκήνιο, με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα να αναζητά απαντήσεις.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από νέα έκθεση της ελβετικής τράπεζας, τα σημαντικότερα ερωτήματα που ταλανίζουν τους επενδυτές, στην τρέχουσα συγκυρία, είναι τα εξής:

1. Γιατί οι αγορές είναι τόσο «αποκομμένες» από την οικονομική πραγματικότητα;

Οι μετοχές επιδόθηκαν σε ραγδαία πτώση στις 11 Ιουνίου, όσο αυξάνονται οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεγάλες πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας, η Φλόριντα και η Αριζόνα. Μόνο εκείνη την ημέρα, ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, o S&P 500, δέχθηκε ισχυρό σφυροκόπημα, χάνοντας έως και 6%, παρά το γεγονός ότι λίγα 24ωρα αργότερα βρέθηκε σε νέα υψηλά. Τέτοιου είδους κινήσεις στα χρηματιστηριακά ταμπλό δεν συνάδουν με το μεγάλο κύμα ύφεσης που ξεσήκωσε σε ΗΠΑ και διεθνώς ο κορονοϊός. Γιατί; Γιατί οι αγορές έχουν την τάση να κοιτάζουν μπροστά και όπως όλα δείχνουν, τη δεδομένη χρονική στιγμή εστιάζουν στην ανάκαμψη του πλανήτη που αναμένεται να σημειωθεί το 2021, στοιχηματίζοντας πως δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αφετέρου,

2. Πόσο πιθανό είναι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας;

Όπως εκτιμούν στην έκθεσή τους οι αναλυτές της UBS, όσο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο ενισχύονται και οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει τόσο μεγάλος λόγος ανησυχίας, ικανός να δικαιολογήσει νέα μαζικά lockdowns. Άλλωστε, σε πολλές αμερικανικές περιοχές, το πρώτο κύμα της πανδημίας δεν έχει ακόμη φτάσει στην κορύφωσή του. Ωστόσο, την ώρα που μπορεί να πληθαίνουν τα δημοσιεύματα – και οι φόβοι – για ένα δεύτερο κύμα, οι αγορές δείχνουν πως επικεντρώνονται περισσότερο στην αντίδραση των καταναλωτών.

3. Τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα απέδωσαν τελικά;

Κατά γενική ομολογία, τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που εφαρμόστηκαν ανά τον κόσμο κατόρθωσαν να περιορίσουν την οικονομική ζημιά, αλλά και να συγκρατήσουν την άνοδο της ανεργίας σε πολλά μέρη του κόσμου. Παράλληλα, όσο οι οικονομίες ανά τον πλανήτη επανεκκινούν, οι καταναλωτές θα αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τις δαπάνες τους. Εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, τότε όλα τα μέτρα που υιοθετήθηκαν διεθνώς, θα επιταχύνουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο θα αφήσουν έναν κόσμο… υπερχρεωμένο.

4. Γιατί να μπει κάποιος στην αγορά σε αυτά τα επίπεδα;

Οι διεθνείς αγορές διαπραγματεύονται το τελευταίο διάστημα κατά 5% περίπου χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Φεβρουαρίου. «Όσο ενισχύονται οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της υγείας και οι οικονομίες επανεκκινούν, περιορίζεται ο κίνδυνος για την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αυτά, με τη σειρά τους, ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω άνοδο των χρηματιστηρίων», επισημαίνουν οι αναλυτές της UBS. Όπως εξηγούν, πιθανότατα αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να μπουν στις αγορές οι επενδυτές, καθώς αποδεικνύεται επικίνδυνη η στρατηγική περαιτέρω στάσης αναμονής, ώστε να «αγοράσουν στα χαμηλά και να πουλήσουν στα υψηλά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider