UBS: Τα «καυτά» ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Τα «καυτά» ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές
«Όσο τα κρούσματα του κορονοϊού διεθνώς μειώνονται, τόσο ενισχύεται η προοπτική της περαιτέρω ανόδου των διεθνών αγορών», εκτιμούν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.

Έναν χρήσιμο οδηγό με τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τις διεθνείς αγορές, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία επιχειρεί το «restart» μετά την πανδημία του κορονοϊού, παρουσιάζει η UBS, σε νέα έκθεσή της, υπό τον διακριτικό τίτλο «Investment opportunities».

Το τελευταίο διάστημα, τα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη κινούνται σχεδόν σταθερά ανοδικά, όσο οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα του lockdown και όσο προχωρούν οι δοκιμές για την ανεύρεση εμβολίου κατά του κορονοϊού.

«Όσο τα κρούσματα του κορονοϊού διεθνώς μειώνονται, τόσο ενισχύεται η προοπτική της περαιτέρω ανόδου των διεθνών αγορών», εκτιμούν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.

Τα «καυτά» ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές

1. Μπορούν οι οικονομίες να κάνουν το πολυπόθητο restart αποφεύγοντας ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας;

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της UBS, οι μέχρι στιγμής ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Όσες οικονομίες επανεκκινούν, αίροντας τα περιοριστικά μέτρα του προηγούμενου διαστήματος, δεν καταγράφουν αλματώδη αύξηση κρουσμάτων με κορονοϊό.

2. Υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας;

Η ελβετική τράπεζα δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μιας ραγδαίας κλιμάκωσης των εμπορικών σχέσεων των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, καθώς τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Κίνα έχουν επικεντρωθεί στη μάχη επανεκκίνησης των οικονομιών τους, μετά την πανδημία του κορονοϊού, με στόχο να περιορίσουν την πρωτοφανή «ζημιά» που προκλήθηκε. «Μια κλιμάκωση της κατάστασης με επιβολή νέων δασμών δεν μοιάζει πιθανή, καθώς τόσο η αμερικανική όσο και η κινεζική οικονομία είναι βαθιά πληγωμένες», τονίζουν οι αναλυτές της UBS.

3. H επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας θα μπορέσει να βάλει «φρένο» στην αύξηση των επιδομάτων ανεργίας;

Τις τελευταίες εννέα εβδομάδες, πάνω από 38 εκατομμύρια Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για τη λήψη επιδόματος ανεργίας για πρώτη φορά στη ζωή τους. Όσο όμως οι αμερικανικές πολιτείες προχωρούν στο άνοιγμα των επιχειρήσεων, τόσο θα μειώνεται ο αριθμός αύξησης των επιδομάτων ανεργίας.

4. Πού μπορώ να επενδύσω σήμερα;

Όσο τα νέα που μεταδίδονται διεθνώς είναι ευχάριστα, τόσο περισσότερο έδαφος θα κερδίζουν τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων, όπως τα αμερικανικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, τα κρατικά ομόλογα των αναδυόμενων οικονομιών και τα «πράσινα» ομόλογα.

5. Έχει βάση η αισιοδοξία των μετοχών;

Όπως διαπιστώνει η UBS, οι διεθνείς αγορές ανέκαμψαν γρήγορα από το πρώτο «σοκ» της πανδημίας. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι τις 22 Μαΐου, ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, μετρά κέρδη 32% από τα χαμηλά του Μαρτίου. Όπως προειδοποιούν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, εάν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις τάξεις των επενδυτών για να γίνει πιο «εύπεπτο» ένα πιθανό, νέο γενικευμένο lockdown.

6. Τι κρύβει η επόμενη μέρα για το δολάριο;

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε σημαντικά στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στην «ασφάλειά του» για να προστατευθούν από την πρωτοφανή καταιγίδα. Πλέον, το αμερικανικό δολάριο θα αρχίσει να αποδυναμώνεται, ενώ τη σκυτάλη της ανόδου αναμένεται να πάρουν νομίσματα αρκετά αποδυναμωμένα έως τώρα, όπως για παράδειγμα, η βρετανική στερλίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider