Γιατί το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών δεν θα συνεχιστεί το 2020

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών δεν θα συνεχιστεί το 2020
«Το 2020 αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπο με πολλά εμπόδια, τα οποία θα καταστήσουν δύσκολη την επανάληψη του ράλι του περασμένου έτους», επισημαίνει το Bloomberg.

Με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει κέρδη 24% από τις αρχές του έτους, το 2019 αναμένεται να αποδειχθεί το τρίτο καλύτερο έτος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε διάστημα δύο δεκαετιών, ακολουθώντας τα χνάρια του 1999 και του 2009.

«Το 9 μοιάζει να είναι ο τυχερός αριθμός για τις ευρωπαϊκές αγορές», γράφει το Bloomberg, προειδοποιώντας ωστόσο πως το ράλι του 2019 για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης δεν αναμένεται να συνεχιστεί και το 2020.

Τα εμπόδια

«Το 2020 αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπο με πολλά εμπόδια, τα οποία θα καταστήσουν δύσκολη την επανάληψη του ράλι του περασμένου έτους», επισημαίνει το Bloomberg.

Το πρώτο ανησυχητικό εμπόδιο προέρχεται από την εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία αναμένονται μειωμένα το 2020, καθώς ολοένα και περισσότερες εισηγμένες προχώρησαν σε καθοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεών τους για τη νέα χρονιά. Κατά μέσο όρο, τα κέρδη των εισηγμένων στον Stoxx 600 αναμένονται αυξημένα μόλις κατά 8,9% το 2020, έναντι αύξησης κερδών 9,3% για τις εισηγμένες στον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500.

«Η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ μοιάζει να πατάει σε πιο στέρεες βάσεις από ότι η αντίστοιχη στην Ευρωζώνη», προειδοποιούν οι αναλυτές της UBS Global Wealth Management.

Το μείζον ζητούμενο όμως για την Ευρωζώνη το 2020 είναι, χωρίς αμφιβολία, η ανάπτυξη, καθώς οι προκλήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία ολοένα και πληθαίνουν. Οι κίνδυνοι για νέα «βουτιά» της μεταποίησης παραμένουν, ενώ ανησυχητικά «σινιάλα» εξέπεμψε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η υλοποίηση του Brexit συνιστά μια ακόμη πηγή ανησυχίας για την Ευρωζώνη τη νέα χρονιά, καθώς, όπως προειδοποιεί πλειάδα αναλυτών, το οικονομικό κόστος της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μεγάλο. «Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, το 2020 αναμένεται να είναι ένα πολύπλοκο έτος», εκτιμούν οι αναλυτές της Natixis.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider