Τι επιφυλάσσει ο Δεκέμβριος για τις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι επιφυλάσσει ο Δεκέμβριος για τις αγορές
Γιατί επενδυτές και αναλυτές θεωρούν πως ο Δεκέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας του έτους για τις αγορές.

Σε σημαντικά κέρδη στις αγορές ποντάρουν επισήμως πλέον επενδυτές και αναλυτές, καθώς ο Δεκέμβριος αποτελεί παραδοσιακά τον καλύτερο μήνα του έτους για τις μετοχές.

Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, που μετρά ήδη κέρδη 25% από τις αρχές του έτους, έχει περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο τον Δεκέμβριο. Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το CNBC, παραδοσιακά ο S&P 500 καταγράφει κατά μέσο όρο κέρδη 1,6% τον Δεκέμβριο.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, μέχρι και την περασμένη Τετάρτη, Dow Jones, Nasdaq και S&P 500 είχαν αναρριχηθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ, εκπέμποντας «υγιή» σημάδια για την πορεία της οικονομίας και των αγορών.

«Κλειδί» το διεθνές εμπόριο

Η έκβαση, άλλωστε, των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι αυτή που είτε θα δώσει περαιτέρω ώθηση, είτε θα ανακόψει τελικά το ράλι των αγορών.

Όπως προειδοποιούν οι traders, οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι κρίσιμες για το διεθνές εμπόριο, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευθεί για μια καταρχήν συμφωνία με την Κίνα. Ωστόσο, η συμφωνία δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» και η προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου – για την επιβολή νέων δασμών – δεν είναι μακριά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η δυναμική της οικονομίας είναι ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας για την κίνηση των αγορών.

Ο καλύτερος μήνας του έτους

Το 2019 έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί μια εξαιρετικά καλή χρονιά, με τον S&P 500 να καταγράφει μέχρι στιγμής την 14η καλύτερη σε ετήσια βάση επίδοση από το 1928.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ο Δεκέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας του έτους», συναινεί και ο Sam Stovall, στρατηγικός αναλυτής της CFRA, εξηγώντας παράλληλα πως ο τελευταίος μήνας του έτους είναι παραδοσιακά και ο μήνας που εμφανίζει τη μικρότερη μεταβλητότητα.

«Αυτή η περίοδος μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου αποτελεί μια πολύ καλή αγοραστική ευκαιρία», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι για τον Νοέμβριο, ο S&P 500 κατέγραψε μηνιαία άνοδο 3,4%, ενώ τα κέρδη του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones έφτασαν τα 3,7%. «Πρωταγωνιστής» της ανόδου του Νοεμβρίου αποδείχθηκε ο τεχνολογικός κλάδος, με κέρδη 5,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider