Οι αρνητικές εξελίξεις σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ λειτούργησαν επιβαρυντικά για τις αγορές που σε ένα ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας και φόβου έκλεισαν με απώλειες.

Οι επενδυτές ήδη ανησυχούν για το ενδεχόμενο ξεσπάσματος μια παγκόσμιας ύφεσης με αποτέλεσμα να στρέφονται μαζικά στην ασφάλεια των ομολόγων και των πολύτιμων μετάλλων.

Η Άνγκελα Μέρκελ παρά την συρρίκνωση κατά 0,1% του γερμανικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και τις προειδοποιήσεις ειδικών για τον κίνδυνο ύφεσης έδωσε απαντήσεις την Πέμπτη θεωρώντας πως στην παρούσα φάση απαραίτητη μια «δέσμη κινήτρων» για την τόνωση της δραστηριότητας της γερμανικής οικονομίας.

«Αυτή τη στιγμή - ελπίζω και γενικά - δεν βλέπω την ανάγκη για μια δέσμη κινήτρων», δήλωσε η κα Μέρκελ χθες σε εκδήλωση στο Στράλζουντ και τόνισε ότι η αντίδραση θα είναι ανάλογη της κατάστασης, «δεν θα κάνουμε τώρα το τρίτο βήμα πριν από το πρώτο».

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 365 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε πτώση 1,1% του Λονδίνου στις 7.067 μονάδες, 0,7% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.412 μονάδες και 0,27% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.236 μονάδες.

Το χρηματιστήριο της Ιταλίας παρέμεινε κλειστό, λόγω αργίας.