JP Morgan: Ο εμπορικός πόλεμος έχει κοστίσει 3 τρισ. δολάρια στις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Ο εμπορικός πόλεμος έχει κοστίσει 3 τρισ. δολάρια στις αγορές
«Η ζημιά που έχει προκληθεί από τον εμπορικό πόλεμο στις αγορές είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από όλους τους δασμούς που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα», διαπιστώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Για «τρενάκι του τρόμου» μιλούν ο ένας μετά τον άλλο οι αναλυτές, παρακολουθώντας τις κινήσεις των διεθνών αγορών το τελευταίο διάστημα. «Και το καλοκαίρι μόλις έχει αρχίσει», σπεύδουν μάλιστα να προειδοποιήσουν.

Μετά το selloff του Μαΐου, ο Ιούνιος μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς για τη Wall Street, ωστόσο οι αναλυτές παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την επόμενη μέρα.

«Ένα και μόνο tweet του Ντόναλντ Τραμπ, αρκεί για να φέρει αναταραχή στις αγορές», προειδοποιεί σημαντική μερίδα αναλυτών. Μάλιστα, οι ίδιοι εφιστούν την προσοχή και στην αναζωπύρωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

«Προσοχή στον εμπορικό πόλεμο και στον αντίκτυπο του στις μετοχές», υποστηρίζουν, σε πρόσφατη έκθεσή τους, οι αναλυτές της JP Morgan. «Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται, εδώ και καιρό, αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ένας και μόνος άνθρωπος είναι ικανός να φέρει τα πάνω κάτω στο διεθνές εμπόριο και τα επενδυτικά πλάνα των αμερικανικών επιχειρήσεων», σχολιάζουν, φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά την ανησυχία τους, όμως, οι αναλυτές της JP Morgan δεν δηλώνουν «bearish» (απαισιόδοξοι) για την πορεία των μετοχών. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν, πολλά, αρνητικά σενάρια, έχουν ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές. Ενδεικτικό παράδειγμα, όπως αναφέρουν, η πρόσφατη απειλή για επιβολή δασμών στο Μεξικό. «Ήταν κάτι που πέρασε γρήγορα», σημειώνουν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, εάν ΗΠΑ και Κίνα καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία και βάλουν τέλος στην απειλή του εμπορικού πολέμου, οι αγορές μπορεί να επιδοθούν σε ράλι από 5% έως και 20%.

Ωστόσο η JP Morgan φέρνει στην επιφάνεια ένα πολύ σοβαρό γεγονός. Ποιο είναι αυτό; Πριν την έναρξη του εμπορικού πολέμου, οι αγορές διαπραγματεύονταν σε ιστορικά υψηλά. «Εάν παρατηρήσουμε τις κινήσεις των αγορών, θα αντιληφθούμε το εξής: Ότι μέχρι στιγμής το κόστος του εμπορικού πολέμου έχει σκαρφαλώσει στα 3 τρισ. δολάρια (!). Η ζημιά που έχει προκληθεί από τον εμπορικό πόλεμο στις αγορές είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από όλους τους δασμούς που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι οι ΗΠΑ μόνο πλουσιότερες δεν έγιναν από τον εμπορικό πόλεμο».

«Και εάν ο εμπορικός πόλεμος βυθίσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία, οι ιστορικοί, μοιραία, θα την ονομάσουν ‘ύφεση του Τραμπ’», καταλήγει η JP Morgan.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider