Bloomberg: Με δύο ταχύτητες οι αγορές – Τα αντικρουόμενα μηνύματα μετοχών και ομολόγων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Με δύο ταχύτητες οι αγορές – Τα αντικρουόμενα μηνύματα μετοχών και ομολόγων
«Οι επενδυτές ομολόγων προειδοποιούν για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις μετοχές κλείνουν τα αυτιά τους και αρνούνται να ακούσουν τις προειδοποιήσεις», γράφει το Bloomberg.

Δύο διαφορετικές παράμετροι ορίζουν τη «μοίρα» της παγκόσμιας οικονομίας. Δύο διαφορετικές «φωνές» μιλούν για την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Οι επενδυτές ομολόγων προειδοποιούν για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις μετοχές κλείνουν τα αυτιά τους και αρνούνται να ακούσουν τις προειδοποιήσεις», γράφει το Bloomberg, επιχειρώντας να παρουσιάσει τις δύο «ταχύτητες» με τις οποίες κινούνται σήμερα αγορές και οικονομία.

Και όσοι μιλούν για «πόλεμο» ανάμεσα σε μετοχές και ομόλογα, δεν έχουν άδικο. Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, κατέγραψε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ την ίδια ώρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα σχεδόν δύο ετών.

Με απλά λόγια, συνεχίζει το Bloomberg, τα ομόλογα «δείχνουν» ύφεση, ενώ οι μετοχές αρνούνται να το παραδεχθούν. Αυτή η μεγάλη αντίθεση «καθρεφτίζει» μια προς μια τις τρέχουσες εξελίξεις. Το παγκόσμιο outlook που απειλείται από τον εμπορικό πόλεμο, οι ξαφνικές αποφάσεις για τους δασμούς στα προϊόντα, η βούληση των κεντρικών τραπεζών ανά τον πλανήτη να αναλάβουν άμεσα επιθετική δράση.

«Οι κίνδυνοι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι πολλά», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο Thomas Thygesen, στρατηγικός αναλυτής της SEB.

Με την πρώτη ματιά, θα ήταν εύκολο για τον καθένα να παραδεχθεί ότι οι κινήσεις των μετοχών είναι «υπεραισιόδοξες».

«Η ανάπτυξη αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα για τις ΗΠΑ, την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, αποπνέουν αισιοδοξία. Δεν είναι όλα υπέροχα, αλλά σίγουρα είναι καλά», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Bob Doll της Nuveen Asset Management.

«Οι αγορές έχουν υπερεκτιμήσει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», προειδοποιεί, από την πλευρά του, ο James Bateman της Fidelity International. Μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή τις μετοχές σε sell-off, εκτιμά.

Η μοναδική αγορά που δεν έχει υπερεκτιμήσει τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Τα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα υποχωρούν εδώ και πέντε μέρες, ενώ πιέσεις δέχονται και τα γερμανικά.

«Η πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας κυμαίνεται στο 53%», προειδοποιούν, την ίδια στιγμή, οι αναλυτές της JP Morgan, αποκωδικοποιώντας τα σινιάλα που εκπέμπει η αμερικανική αγορά ομολόγων.

Συνέχιση του ράλι των μετοχών βλέπει, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, η Bank of America.

«Οι αγορές είναι διχασμένες. Η επόμενη μέρα κρίνεται αβέβαιη», υποστηρίζουν, από την πλευρά τους, οι αναλυτές της UBS Wealth Management.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider