Ηχηρό «σήμα κινδύνου» για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας – και δη για τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία – εκπέμπει η JP Morgan, παρακολουθώντας στενά τις ραγδαίες εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο.

«Όσο οι διεθνείς σχέσεις μεταξύ των χωρών θα εξελίσσονται και θα αλλάζουν τις επόμενες δεκαετίες, το εμπόριο θα παραμένει πάντα ένα καυτό θέμα», δηλώνει αναλυτής της JP Morgan.

«Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις αποτελούν πλέον… κομμάτι των αγορών. Και θα συνεχίσουν να αποτελούν κομμάτι των αγορών για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια, όσο οι χώρες και οι οικονομίες θα αναθεωρούν και θα επανακαθορίζουν τη θέση τους στον κόσμο», σχολιάζει ο Τζέιμς Σάλιβαν, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της JP Morgan.

Λίγο νωρίτερα, σήμερα Δευτέρα, η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τους δασμούς σε ορισμένες εισαγωγές αμερικανικών αγαθών, ως απάντηση στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να θέσει σε ισχύ, από την προηγούμενη Παρασκευή, νέους υψηλότερους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. Οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Η Κίνα ανακοίνωσε, λοιπόν, πως θα προχωρήσει στην αύξηση των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων. Οι νέοι, υψηλότεροι δασμοί, στο 25%, από 10% που είναι σήμερα, θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Ιουνίου.

Ειδικότερα, η Κίνα θα επιβάλει δασμούς σε συνολικά 5.140 αμερικανικά προϊόντα.