Ο Γουόρεν Μπάφετ εξηγεί πώς λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις – Ο απόλυτος οδηγός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Γουόρεν Μπάφετ εξηγεί πώς λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις – Ο απόλυτος οδηγός
«Έχουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε. Παρά το γεγονός πως θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα, μπορούμε να αντέξουμε να χάσουμε κάποια χρήματα. Αυτό που δεν μπορούμε να αντέξουμε είναι να χάσουμε φήμη», δηλώνει ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής.

Η επιτυχία και η λήψη δύσκολων αποφάσεων πηγαίνουν «χέρι-χέρι». Άραγε, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να λάβει κανείς αποφάσεις που συνάδουν με την ηθική, σε πραγματικά δύσκολες αποφάσεις;

Την ερώτηση αυτή απηύθυνε ένας σπουδαστής στο διάσημο μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, κατά τη διάρκεια διάλεξης στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα.

«Όλα συνδέονται με τη φήμη. Όλα αφορούν στη φήμη», ήταν η απάντηση του Μπάφετ, σύμφωνα με το CNBC, στον σπουδαστή. «Η ακεραιότητα και η ηθική είναι απαραίτητες για να χτίσει κανείς μια στέρεη, θετική φήμη. Είναι οι αξίες αυτές που προσδίδουν εμπιστοσύνη», εξήγησε ο δισεκατομμυριούχος.

«Έχουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε. Παρά το γεγονός πως θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα, μπορούμε να αντέξουμε να χάσουμε κάποια χρήματα. Αυτό που δεν μπορούμε να αντέξουμε είναι να χάσουμε φήμη. Ούτε κατά διάνοια», προσθέτει ο Μπάφετ.

«Το τεστ της εφημερίδας»

Θα πίστευε, επομένως, κανείς ότι ο Μπάφετ έχει ένα πολύ δύσκολο έργο: Να διδάξει τους 360.000 υπαλλήλους της Berkshire Hathaway να λαμβάνουν ορθές ηθικά αποφάσεις. Ο Μπάφετ όμως έχει απάντηση και για αυτό: «Έχω ζητήσει από τους managers μου να κρίνουν ορθά κάθε δράση ή πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν. Όχι μόνο με βάση τα νόμιμα, αλλά και σύμφωνα με το ‘τεστ της εφημερίδας’».

«Εάν ένας manager δεν είναι σίγουρος για μια απόφασή του, τότε τον ρωτάω: Πώς θα αισθανόσουν εάν η δράση που ανέλαβες, αύριο το πρωί είναι πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα. Είναι πολύ απλό. Εάν η απόφαση περνάει το ‘τεστ της εφημερίδας’, τότε ορθώς να ληφθεί. Εάν δεν περνάει το τεστ, τότε δεν πρέπει να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση», εξηγεί ο Μπάφετ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider