Κλίμα ευφορίας επικράτησε στη Wall Street, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά τα στοιχεία της Fed για ισχυροποίηση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και να χαιρετίζουν τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα.

Τα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε η JP Morgan ήταν αρκετά για να πυροδοτήσουν ένα τραπεζικό ράλι στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

Σε υψηλά πέντε μηνών έκλεισαν ο βιομηχανικός Dow Jones, αλλά και ο δείκτης βαρόμετρο της Wall, S&P 500. Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,06% στις 17.908,28 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,55% στις 4.947,42 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1% για να κλείσει στις 2.082,42 μονάδες.

Στο μεταξύ, ενδείξεις βελτίωσης των συνθηκών της αμερικανικής οικονομίας διαπιστώνει η Φαιά Βίβλος (Beige Book) της Fed, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην ειδική αυτή έκθεση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, η πλειοψηφία των περιφερειακών Fed κάνει λόγο για ισχυροποίηση των οικονομικών συνθηκών, αλλά και για τόνωση της αγοράς εργασίας. Ήπια ανοδικά κινήθηκε και η καταναλωτική δαπάνη.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 12 περιφερειών που εξετάζει το Beige Book, στις 11 καταγράφηκε ανάπτυξη, ενώ στην πλειοψηφία των περιοχών διαπιστώνεται και τόνωση της απασχόλησης.

Παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, οι αξιωματούχοι της Fed δεν αναμένουν αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της 26ης – 27ης Απριλίου.