Συσπείρωση δυνάμεων στις αγορές, πιθανή και η διόρθωση

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συσπείρωση δυνάμεων στις αγορές, πιθανή και η διόρθωση

Σε τροχιά επανακαθορισμού, αλλά και συσπείρωσης δυνάμεων κινούνται το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς αγορές, αναζητώντας καταλύτη για τις επόμενες κινήσεις τους στα εταιρικά αποτελέσματα, η περίοδος δημοσιοποίησης των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει.

Ως είθισται, τον χορό της δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών των μεγαλύτερων εταιρειών της Wall Street άνοιξε τη Δευτέρα η Alcoa, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο του 2016.

«Οι διεθνείς αγορές βιώνουν μια περίοδο στασιμότητας, στην τρέχουσα συγκυρία, όπως και κάθε φορά που αρχίζει η δημοσιοποίηση των εταιρικών αποτελεσμάτων», δηλώνει, μιλώντας στο insider.gr, ο επικεφαλής Ξένων Αγορών της Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, Νίκος Βέης. Όπως προβλέπει, όσο οι αγορές θα επιχειρούν να «διαβάσουν» τα εταιρικά οικονομικά μεγέθη, τόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε νέα «σκαμπανεβάσματα».

«Οι αγορές δεν μπορούν να μην διαβάσουν τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται», προσθέτει, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως τα χρηματιστήρια έχουν ανάγκη να λάβουν το «σήμα» που εκπέμπουν τα εταιρικά αποτελέσματα.

«Αργά ή γρήγορα οι αγορές θα σταματήσουν να ασχολούνται με τις αποφάσεις της αμερικανικής Fed και τις ανακοινώσεις της επικεφαλής της, της Janet Yellen», εκτιμά ο κ. Βέης, τεκμηριώνοντας, με τον τρόπο αυτό, την άποψή του πως οι αγορές «χρειάζονται το στίγμα των αποτελεσμάτων για να καθοριστεί η τάση της επόμενης μέρας».

Την ίδια, όμως, στιγμή, ο επικεφαλής Ξένων Αγορών της Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, εκφράζει την ανησυχία του για το ότι οι διεθνείς αγορές δεν έχουν ακόμη εισέλθει σε τροχιά διόρθωσης. «Τα χρηματιστήρια δεν λένε να διορθώσουν», σημειώνει με νόημα. Προβλέπει μάλιστα πως, μετά τα πολυετή υψηλά τα οποία έχουν αγγίξει, η διόρθωση είναι μονόδρομος. «Η διόρθωση αυτή δεν αποκλείεται να είναι και βίαιη», τονίζει.

Εστιάζοντας στην πορεία του «μαύρου χρυσού», μετά τις αλλεπάλληλες πιέσεις που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα, ο κ. Βέης προβλέπει πως «το πετρέλαιο αναμένεται να δοκιμάσει νέα τοπικά υψηλά προσεχώς». Τεχνικοί λόγοι, όπως εξηγεί, μπορούν να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις του για την πορεία της τιμής του πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider