Η απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να μην φέρει στο βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνία για το Brexit και η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι η Βρετανία μπορεί να απενεργοποιήσει μονομερώς το Άρθρο 50 βύθισαν σε «βαθύ κόκκινο» τη στερλίνα.

Λίγα λεπτά πριν τις 7 (ώρα Ελλάδος), το βρετανικό νόμισμα κατέγραφε απώλειες 1,42% έναντι του δολαρίου και 1,31% έναντι του ευρώ, με τις ισοτιμίες να διαμορφώνονται στο 1,255 και 1,1039 αντίστοιχα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός στήριξε την απόφασή της αυτή στις αντιδράσεις που διατυπώνονται στην Ιρλανδία ενάντια στη συμφωνία. «Γνωρίζαμε ήδη ότι η αναβολή της ψηφοφορία για αποτροπή μιας καταστροφικής απώλειας για την κυβέρνηση θα ευνοούσε τις συνθήκες για αμφισβήτηση της ηγεσίας στους Συντηρητικούς», προειδοποιεί ο Στίβεν Γκάλο, επικεφαλής Συναλλάγματος της BMO Capital Markets στο CNBC.

«Πλέον, πολλοί βουλευτές φαίνονται αποφασισμένοι να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Μέι και την κυβέρνησή της. Γνωρίζαμε ότι έτσι θα διαμορφωθούν οι συνθήκες αλλά φαίνεται πως τώρα το συνειδητοποιεί και η αγορά», προσθέτει.