Ξεπούλημα στις διεθνείς αγορές - Κατακόρυφη πτώση σε Ευρώπη και Wall Street

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπούλημα στις διεθνείς αγορές - Κατακόρυφη πτώση σε Ευρώπη και Wall Street
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και οι ανανεωμένες ανησυχίες για την εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και οι ανανεωμένες ανησυχίες για την εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στην Wall Street ο Dow Jones έχανε το απόγευμα περισσότερες από 700 μονάδες ή 2,9%, ενώ ο S&P 500 βρίσκονταν στο -2,6% και ο Nasdaq στο -2,2%.

Με αυτής της τάξεως τις απώλειες ο Dow και ο S&P χάνουν όλα τα κέρδη του 2018.

Το αρνητικό κλίμα είναι διάχυτο στην αμερικανική αγορά. Ενδεικτικό είναι ότι όλοι οι κλάδοι του S&P χάνουν τουλάχιστον 1%.

Παρόμοιο sell off επικρατεί και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx Europe 600 να χάνει 3,3% στις 342 μονάδες. πρόκειται για χαμηλό 2 ετών και για τη χειρότερη πτώση από το Brexit.

Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε βουτιά 3,48% στις 10.810 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 3,31% στις 4.780 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 3,15% στις 6.704 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έκανε βουτιά 3,54%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 2,75%.

Η σύλληψη της Μενγκ Ουάνγκζου, κόρης του ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού Huawei στον Καναδά, είχε ως αποτέλεσμα να αναζωπυρωθούν οι ανησυχίες για τις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση των κινεζικών αρχών, με τον εκπρόσωπο της κινεζικής πρεσβείας στον Καναδά να απαιτεί την απελευθέρωση του στελέχους της Huawei.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν το προηγούμενο Σάββατο στη σύνοδο της G-20 να αναστείλουν την εμπορική διαμάχη για μια περίοδο 90 ημερών.

Την ίδια ώρα η τιμή του πετρελαίου έπεφτε κατακόρυφα στο Xρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, εν αναμονή των αποφάσεων του ΟΠΕΚ για την παραγωγή.

Τα μέλη του καρτέλ είναι έτοιμα να αγνοήσουν τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για να διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ-Φάλι,ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του προσπαθούν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου αλλά δεν θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός με τη Ρωσία.

Έτσι, τα μέλη του καρτέλ φέρεται να συμφωνούν στην ανάγκη μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, όμως δεν έλαβαν καμία απόφαση κατά τη σύνοδό τους την Πέμπτη στη Βιέννη, αναμένοντας την άφιξη της ρωσικής αντιπροσωπίας, την Παρασκευή, προκειμένου να διαβουλευτούν.

Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου υποχωρούσαν αργά το απόγευμα 1,87 δολάρια το βαρέλι ή 3,54% στα 51,02 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι τόσο η τιμή του μπρεντ όσο και του αμερικανικού αργού έχουν μειωθεί 30% στο τρέχον τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider