Πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παρά το δεύτερο κύμα πανδημίας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παρά το δεύτερο κύμα πανδημίας
Οι επενδυτές προεξοφλούν πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει τη διενέργεια αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας.

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται βαθιά στο δεύτερο κύμα πανδημίας και όλα να δείχνουν πως οδεύουμε σε νέα περιοριστικά μέτρα και σε μεγαλύτερη ύφεση, ωστόσο αυτό δεν πτοεί τους επενδυτές.

Είναι ενδεικτικό πως σήμερα εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα, με τις προσδοκίες των επενδυτών για πιθανή διεύρυνση του προγράμματος αγοράς χρεογράφων της ΕΚΤ να οδηγούν χαμηλότερα τις αποδόσεις.

Οι επενδυτές προεξοφλούν πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει τη διενέργεια αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου θα αυξηθεί από το 1,350 τρισ. ευρώ στο 1,8 τρισ ευρώ.

  • Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,244%, χαμηλότερα κατά 2% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης.
  • Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,939% χαμηλότερα κατά 2,75% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης.
  • Η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,16%, χαμηλότερα κατά 2,78% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ανέφερε πως η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο θα προχωρήσει σε διεξοδική επαναξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών και του ισοζυγίου των κινδύνων.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε μάλιστα πως η εργασία στην ΕΚΤ έχει ήδη ξεκινήσει για την επαναξιολόγηση και αυτό αφορά το σύνολο των εργαλείων που έχει στη διάθεση της η κεντρική τράπεζα.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider